-

Grupa Turisti u Nišu: Hoćeš levo ili desno?

foto: Biserka Jovanović

Skoro pa tačno godinu dana nakon svog debitantskog nastupa u Nišu beogradski bend Turisti vratio se u klub Feedback. Kao i tada bend je izvodio stvari sa svog prvog, za sada i jedinog, albuma „Levo ili Desno“.

Grupa Turisti (ili Ttturisti) spada u jedan od uzbudljivijih sastava na beogradskoj, ne preterano šarenolikoj, sceni. Njihov pristup aranžmanima, te povremeni suptilni uplivi istočnjačkog melosa neretko kombinovani sa elektronskim basovima i sintovima ih u startu izdavajaju od većine domaćih sastava. Pored toga, bend je  koncertno jako aktivan te su za nešto više od godinu dana uspeli da osvoje publiku širom regiona. Velika zasluga za to svakako ide frontmenu, gitaristi i suosnivaču Bošku Mijuškoviću koji je poslednjih desetak godina jedan od najaktivnijih domaćih muzičara. No, čini se da su Turisti, koje je osnovao sa svojim bratom Džimijem, teren koji mu najviše leži uprkos godinama nastupanja sa bendovima  Dol, Straight Mickey and the Boyz, Škrtice, Seine, Jaibo! i tako dalje.

Par minuta posle ponoći, Turisti, ovog puta kao četvorka, počeli su svoj nastup. Kao što se moglo očekivati, nastup je u narednih pedesetak minuta bio prošaran zanimljivim gitarskim vožnjama, perkusivno-bubnjarskim plesnim ritmovima te zanimljivim vokalnim aranžmanima. Međutim, tu nailazimo na prvi problem sinoćnjeg koncerta. Skraćeni sastav, u ovom slučaju četvoročlani, nije nešto što bi Turisti trebalo da praktikuju. Nedostatak barem još jednog back vokala, iako deluje kao mala stvar, umnogome menja sliku benda. Pored toga, neki od nastupa koje možete videti i čuti na internetu bili su u pratnji basiste i još jednog gitariste i čini se da je takva postava neophodna ovom bendu kako bi blistao na koncertima. Kvalitetno aranžirane hitične pesme su tu, da su samo izvođene u većem sastavu sa širom zvučnom paletom doživljaj bi bio potpun. Drugi problem odnosi se tonca koji je sinoć muku mučio da bend postavi na stabilan temelj. Prve dve pesme su bile postavljene tako da je sve plivalo u basovima tako da se bend maltene nije ni čuo. Nakon toga stvari su počele da dolaze na svoje mesto, ali i dalje su određene stvari zvučale u najmanju ruku „čudno“.

Nego, vratimo se na sam nastup benda kako ovo ne bi bio tekst sa isključivo negativnim komentarima, jer bend nudi mnogo više od toga te bi bilo nepravedno da preraste u kritiku. Bili smo u prilici da čujemo „Levo ili Desno“ i „Abu Dabi“ koje su za kratko vreme postale hitovi, kao i sve popularniju „Digitalno Doba“. Pored toga, čuli smo kašmirovsku „Zajedno Sanjamo“ koja svojim uzbudljivim aranžmanom tera slušaoca da zaboravi na veliku sličnost sa pesmom Cepelina. Kulminacija koncerta bila je tokom izvođenja rendicije pesme „Tvoja je gajba sigurna“ Bajage i Instruktora koja je izazvala više nego očigledne pozitivne reakcija među prisutnima. Nakon nešto manje od sat vremena Turisti su pozdravili publiku, a veče je nastavljeno DJ setom Džimija Mijuškovića.

Kako je već navedeno, na početku teksta, Turisti spadaju u red uzbudljivijih sastava na sceni. Bend koji uprkos hitičnosti ne puca na sigurne poene korišćenjem već prežvakanih, proverenih klišea. Proširenjem live sastava dobacili bi daleko, iako ni sada ne zvuče loše, naprotiv. Cilj nije nedostižan, pitanje je samo da li levo ili desno?!