-

Green Day u Ljubljani: tulum energije i dobrih vibracija

Foto: arhiva

Green Day je još jedan u nizu velikih bendova na europskoj turneji koji je odabrao Ljubljanu kao svoju regionalnu stanicu. Dovoljno je reći da istočnije od Ljubljane na svojim recentnim turnejama nisu zašli ni (po tko zna koji put) Bruce Springsteen, Pearl Jam i tako dalje. U svakom slučaju, trend koji sugerira neke veće potrese na regionalnom koncertom tržištu, no to je više tema za neku drugu prigodu.

Pošto je Ljubljanu predvečer “oprao” poveliki prolom oblaka, nažalost nismo stigli popratiti predgrupu, kultni Rancid, koji je dobio otprilike pola sata vremena sa početkom u točno 19h. Na pozitivno iznenađenje svih prisutnih, i glavna atrakcija je bila podjednako točna, te su se prvi taktovi “Bohemian Rhapsody” sa razglasa koja je označila odbrojavanje do ukazanja Green Daya čuli točno u 20:00h. Uslijedila je punk himna “Blitzkrieg Bop” uz koreografiju simpatičnog zeca sa majicom “Who the fuck is Tre Cool” (pretpostavljam parodija kultne majice Keith Richardsa “Who the fuck is Mick Jagger”). Morriconeovi taktovi iz “The Good, the Bad and the Ugly” su označili da se svjetla mogu ugasiti i da tulum može početi.

Prigodno, dečki iz Green Daya su poželjeli da što prije saznamo tko je “ugly” iz uvoda sa “Know Your Enemy” i odmah na prvoj pjesmi pozvali prvog gosta iz publike da im se priduži na stageu. Bend je djelovao iznimno dobro raspoloženo, Billie Joeu smiješak nije silazio od prvog takta pa do kraja koncerta. Kemija između benda i publike kroz cijeli koncert je bila više nego opipljiva i dok su se nizale “Bang Bang” i “Revolution Radio” sa aktualnog albuma, Arena Stožice se činila sve manja i usijanija. Billie Joe je sigurno zaradio i koji poen kod publike s time što se u nekoliko navrata omotao slovenskom zastavom i simpatično zahvalio publici sa “hvala”, dok je izgovor riječi “Ljubljana” teško uopće imitirati, no također je svima bio simpatičan.

Naravno, budući da Green Day nije politički neutralan, niti se ikad trudio takvim prikazati, Billie Joe je pozvao na red trenutno najrazvikanijeg “American Idiota”, no ipak su sa pozornica prevladavale poruke mira i potrebe za tolerancijom između svih ljudi, što je svakako nešto što trenutno nedostaje u trenutnom “sound of hysteria” na koji nas je Green Day upozoravao još prije 13 godina.

Također, eksplozija, vatre i ostale pirotehnike nije nedostajala. Svatko će imati svoje mišljenje o tom aspektu koncerta, no ovaj Green Day može zadržati pažnju publike 100% bez upotrebe ikakvih “trikova” ovog tipa, te je uopće upitno koliko im ovaj aspekt pomaže (a koliko odmaže) u dojmu scenskog nastupa.

Sa setilistom zaista nitko ne bi smio biti nezadovoljan. Iako je, razumljivo, naglasak bio na novijem dijelu stvaralaštva (pogotovo na “American Idiot” i aktualnom “Revolution Radio”), Green Day je odsvirao praktički sve klasike sa kultnog “Dookie” (“Basket Case”, “When I Come Around” itd.), i poneku stvar sa “Nimroda” i ostalih albuma iz devedesetih. Usudio bih se reći – slabog dijela koncerta jednostavno nije bilo. Obično ciljam u pravilu dosadnjikavi srednji dio koncerta kod većine izvođača kako bi se obavile prijeke stvari poput zahoda i kupovine pića, no Green Day prostor za odmor jednostavno ne daje. Od prvih taktova bend je držao gas na 150km/h i polagano nas otpustio tek sa završnim baladama “Ordinary World” i “Good Riddance (Time of Your Life)”.

Od najdomljivijih dijelova koncerta bih izdvojio izvedbe i zborno pjevanje na baladama “Boulevard of Broken Dreams” i “Are We the Waiting” te opću feštu i poganje na “Basket Case” i “St. Jimmy”. Prvi bis je također priča za sebe, i čak da je koncert završio ovako inspiriranom verzijom “Jesus of Suburbia”, vjerujem da nitko bendu ne bi progovorio ni riječi.

Usudio bih se reći da je ovakav zreli i uigrani Green Day trenutno sigurno jedna od pet najvećih svjetskih koncertnih atrakcija. U slučaju da ne vjerujete na riječ i poželite uživo provjeriti njihovu koncertnu formu, nosimo vrlo dobre vijesti – još stignete, jer Ljubljana je tek drugi koncert na ovoj europskoj turneji. Svakako pokušajte, jer trenutni Green Day je nevjerojatno moćni festival energije i dobrih vibracija. Prigodno, koncert je završio riječima “I hope you had the time of your life.“. Vjerujem da bi mnogi u publici odgovorili Billie Joeu – da, upravo jesam.