-

Grčko stenje u Beogradu – 1000mods u Elektropioniru

1000mods / foto: Nemanja Đorđević

Jedan od najvećih stoner rok bendova sa Balkana, 1000mods ponovo je posetio Srbiju i održavao koncert u beogradskom klubu Elektropionir. Ovo je za njih bio prvi put da sviraju u Beogradu, dok su u Srbiji prethodno svirali na Exitu 2015. godine. Koncert u glavnom gradu je jedna od stanica benda na kojoj će se naći u tokuRepeated and Exposed to“ turneje na kojoj promovišu svoj novi album . Turneja traje od 23. marta do 7. maja i na njoj će odsvirati čak 41 koncert, sledeći je  29. marta (večeras) u Novom Sadu u klubu „The Quarter.

Methadone Skies

Satnica je u potpunosti ispoštovana stoga je nastup rumunskog stoner rok benda Methadone Skies koji su pozvani da budu gosti na ovom delu turneje počeo na vreme. Zanimljivo za svirku ovog benda je to što je bila gotovo bez stajanja, osim u slučajevima kad je neko morao da se naštima. Ovaj instrumentalni bend stvara muziku koja je spoj mnogo čega i pesme se iz tvrdih i teških rifova iznenadno pretvaraju u melodične i smirujuće deonice ukrašene gitarskim efektima. Publika je aktivno ispratila nastup, čak pozivajući bend da još svira. Ipak, satnica se morala poštovati, jer je u Elektropioniru sve moralo biti gotovo do 23h.

Grci se penju na binu, sklanjaju nepotrebna pojačala sa kabineta, smanjuju bubnjarski set, žele dobrodošlicu svima na koncertu i otvaraju svirku sa „Above179“ kojom počinje aktuelni album. Snažno od samog početka. Jedino što nedostaje u ovom izvođenju su zanimljivi prateći urlici koji se nalaze na snimku s albuma. „Claws“ ubrzava svirku, a sve više ljudi u publici počinje da igra i peva sve do spore stoner završnice koja stvara prostor za one koji uživaju u handbengingu.

1000mods

Road to burn“ s prvog albuma „Super Van Vacation“ pokazuje ljubav benda prema dužim kompozicijama s brundajućim gitarama i sporim gruvom basa i bubnjeva. Troma energija ove pesme probudila je uživaoce marihuane u prvim redovima, te se ceo prostor oko bine i na njoj ispunio mirisom, dok je jedan fan svoj dim konstantno duvao u gitaristu benda. „Loose“ s novog albuma pokazuje i dalju posvećenost benda muzici kakvu su gajili na prvom albumu, dok „Electric Carve“ predstavlja pesmu s novog albuma koja ima najveći potencijal da postane novi hit. Brzi i uzbudljivi rifovi na gitarama praćeni prljavim vokalom koji puca od energije i jednostavnim, ali efektno odsviranim bubnjevima nisu nikoga ostavili da stoji u mestu.

Repertoar prelazi na drugi album „Vultures“ pesmom „Low“ koja počinje sporo, ali u jednom trenutku iznenada eksplodira i zapljusne vas odvrnutim gitarama i kreš činelama. „On the stone“ pokazuje veštinu muziciranja gitarista koji su solirajući u isto vreme stvarali atmosferu koja podseća na solaže koje je Tomi Ajomi svirao u Blek Sabatu. Sledi „She„, ne tako brza ili masna pesma kao prethodne, ali svakako jedna u kojoj je vokal našao svoje mesto čineći je privlačnom pevljivom i pamtljivom. Frontmen i basista benda podignutom pesnicom pozdravlja publiku i još jednom se zahvaljuje svima koji su došli.

Za kraj koncerta ostavljene su „El Rollito„, „Vidage“ i „Super Van Vacation“ s prvog albuma koji se kod publike u Srbiji najbolje primio. Hit večeri je bila pesma „Vidage“ ne toliko zbog toga šta se dešavalo na bini, već zbog onoga u publici. Fan benda se popeo na kutiju koja je stajala ispred bine, bacio se u publiku, jedno vreme kraud surfovao ispred bine, kasnije bio prosleđen dalje kroz publiku da bi tako bio odnešen do šanka kluba i na rukama istih bio vraćen nazad do bine. Ovaj čovek će sigurno imati šta da pamti s ovog koncerta. Svirka je nažalost morala da bude prekinuta tačno u 23h iako je publika dozivala benda da se vrati na bis.

Snaga, odlučnost i samopouzdanje kojom plene ovi muzičari može se spoznati samo ukoliko ih vidite uživo. Na studijskim snimcima zvuče odlično, ali ono što možete razmeniti s njima u njihovoj neposrednoj blizini svakako je sirovije i emotivnije. Sve što oni rade poseduje izvestan kvalitet, a njihova spremnost da idu na ovakve duge turneje prepune koncerata će im sigurno doneti nekakav uspeh.

GALERIJA FOTOGRAFIJA