-

Gospodin Pinokio u Nišu iliti Kako smo preživeli apokalipsu

arhiva

Bio je to 21. decembar 2012. godine, poslednji dan na kalendaru drevnih Maja. Ponestalo je mesta na kamenu za više, pa je stoga umalo to bio i poslednji dan čovečanstva. Dok su neki smak sveta čekali na Rtnju, grupa Nišlija je smak sveta čekala u klubu Feedback uz bendove Ego, Stereolimit i Gospodin Pinokio.

Dan je bio skoro na izmaku kada je ovo apokaliptično veče otvorila lokalna rok grupa Ego. Nastup počinju svojim mini hitom (čiji se spot uskoro očekuje), mračnom „Rats, snakes and spiders“ koja jezivim tonovima dramatizuje fobije od pomenutih „zveri“. Postepeno postaje sve veselije uz „Out of Here“, zatim novu pesmu „Trapped“, a nešto kasnije i uz razigravajuću „Move“. Svoj set Egoisti su završili pesmama „Diluted“ i „Shadowplay“.

Usledio je nešto iskusniji i uigraniji niški četverac Stereolimit. Melodična mešavina panka i alternativnog roka održavala je razigrani tempo koji je Ego postavio, i atmosfera u Feedbacku je delovala sve vrelija. Prijatan vokal Miroslava Cvetkovića vodio je publiku kroz pesme „Poruke“, „Vrati se“, „U bunilu“, „Na dnu“… Svirka svoj vrhunac dostiže uz prepev Hüsker Dü-ove „New Day Rising“, odnosno „Dan se rađa“. Bilo je to sjajno predstavljanje njihovog debi albuma „Indikacije, kontraindikacije i neželjena dejstva“. Za kraj repertoara ostavili su „Vedriji snovi“, kao omaž јоš jednom sjajnom niškom sastavu Kiši Kirozina.

Nakon kraće pauze, na scenu istupaju zvezde večeri Gospodin Pinokio. Dugo, dugo je prošlo od kada je ovaj bend imao punu koncertnu minutažu u svom gradu. Od kako su se ponovo okupili i izdali album, po Nišu su to uglavnom bile festivalske svirke. Ovo veče za Pinokio i njihove slušaoce bilo je značajno i zbog dolaska novog bubnjara Vladana Božilovića koji je povremeno pretio da svojim majstorstvom „ukrade šou“ i zaseni ostatak benda. Već sa prvom pesmom „Na uranku“ uviđamo jednu značajnu promenu u zvuku benda, koju su donekle naglasili nedavnim EPom „Svet oko nas“. Naime, više ne možemo reći za Pinokio da su samo pank rok bend, sada je tu sve više elemenata psihodeličnog i alternativnog roka. Ova ekspanzija je hrabar potez, i na prvo slušanje obećava. Bend je naravno izveo, između ostalih, i svoje najpoznatije numere poput „Mesec u škorpiji“, „Novac je mamac“ i „Buđenje“ u nešto malčice izmenjenijem aranžmanu. Mora se priznati da se publika malo i razredila, makar ispred same bine u jednom trenutku nije više bilo gužve kao za predgrupe. No, ovo je bila jedna žestoka svirka, i još jedno sjajno veče u Nišu koje je privedeno kraju pesmama „Cilj“, „Zastoj u vremenu“ i „Čovek“.

Foto: Marija Veljković