-

NaslovnaReportažeGoriNiš, pardon Goribor

GoriNiš, pardon Goribor

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

goribor1
Borski bend Goribor po drugi put je nastupio u Nišu. Nastup ovog benda, autentčnog muzičkog izraza, održan je u petak 10. aprila u klubu SKC-a na Pravnom.

Niš je ugostio još jedan kvalitetan bend. Vest da će Goribor nakon tri godine ponovo nastupiti u Nišu okupila je iskrene poklonike rada i dela ovog benda. Cena karte bila je gotovo simbolična, svega 250 dinara.

Nastup je bio zakazan za minut nakon pola deset. Nekih devedesetak minuta nakon predviđenog vremena počela je da svira predgrupa. Lokalni bend, Šeret Blejzer Micro Driver, nedavno je oformljen a svoj prvi nastup imali su prethodne večeri u klubu Feedback. „Šeret Blejzeri“ su glasnici noise scene, jedne relativno nove pojave u muzici, bar kada je ovaj deo zemlje u pitanju.

Nakon polučasovnog nastupa predgrupe momci iz Goribora se penju na scenu i započinju svoj nastup. Tamu koja je vladala celim prostorom presecali su snopovi kolorizovane i bele svetlosti a na platnu se smenjivale sekvence. Performans koji je neizostavan, bar kada su nastupi Goribora u pitanju. St je stajao neposredno pored platna i trudio se da misli iz njegove glave postanu i naše. A lagani ritmovi gitare i bubnja ukomponovani u kompjuterske matrice bojili su dodatno njegove misli. Malo ko bi mogao da ovako beskompromisno ogoli svoju dušu, malo ko bi mogao da priča na ovaj način o bluesu, da rečima dočara vreme kada je sve pucalo od nenormalnosti, kada se egzistiralo bez planova i vizija u sveukupnoj zbunjenosti i prestrašenosti. Ništa drugačije od onog što je danas.

Opskrbljeni višegodišnjim iskustvom egzistiranja u gradovima uvijenim u mrtvilo i dekadentnost, sada mogu više da kažu svojom muzikom.

Kao što je bilo najavljeno, Goribor je izveo i neke nove pesme koje će tek doživeti studijsko rođenje. One se ne razlikuju mnogo od njihovih prethodnih ostvarenja. Goribor već 10-15 godina radi na isti način. Jedino su praznine te koje variraju ali to je već neka druga priča…

Svakako najinteresantniji i najjači deo nastupa bio je kada je na platnu prikazan bor koji gori. Slika koja govori više od reči.

Po završetku oficijelnog dela koncerta usledio je i bis a nakon toga je Goribor pozdravio publiku i svetla su upaljena.

Naredne nedelje Goribor će nastupiti u Beogradu i Novom Sadu i pripovedaće nekim drugim ljudima svoje priče o borovima koji gore.