-

Goribor, ti i ja u Božidarcu

Goribor
Foto: Nemanja Đorđević

Na želju velikog broja publike sinoć je Centar za kulturu „Božidarac“ ugostio bend Goribor i to posle njihove duže, kako oni kažu, kreativne pauze.

Goribor je u osnovi borski bend, koji upravo zbog toga i nosi ovaj karakterističan naziv, a nastao je u vreme devedestih od kada raste broj njihovih slušalaca. Mnogi ovaj bend povezuju sa engleskim bendom Joy Division, našim EKV-om, ali ipak se može reći da su oni ostali dosledni sebi i svojoj originalnoj i na ovim prostorima sasvim drugačijoj muzici. Mnogi bi rekli da je to zbog tekstova, ali celinu daje i njihova muzika koja se može svrstati u elektro-bluz i trip-hop. Kao što se i očekivalo, veliki broj obožavaoca je doprineo tome da sala Božidarca bude prepuna.

Sizife Daj Kamen
Sizife Daj Kamen

Kao podrška Goriboru tu su bili i bendovi Sizife daj kamen i Bulevar vodenih mozaika. Niški bend Sizife daj kamen ima četiri člana koji stvaraju fjužn funki muzike, što je zajedno sa sledećim bendom bio i dobar uvod za ono što su svi iščekivali. Ipak, lenjost beogradske publike je dovela do toga da se ovaj energični sastav predstavi pred malim brojem ljudi u sali, na štetu odsutnih, jer su imali i šta da pokažu. Njihov sinoćni nastup je možda obeležilo izvođenje pesme Mama. Na kraju, bend se pozdravio i zahvalio svima koji su bili tu.

Zatim je na scenu izašao Bulevar, bend koji stvara rock, jazz muziku, a osnovani su 2008. godine. Tada je već bilo više ljuidi, a njihova muzika je naterala mnoge da se pokrenu i zaplešu. Ipak, čista poetika u njihovim pesmama je upravo ta zbog koje su oni možda i više nego dobar izbor za predgripu sledećeg benda. Prisutni su imali prilike da čuju njihove pesme, poput Assasin, Deja vu, Opasno normalan, a poslednja kojom su se i pozdravili od publike je bila Jutro.

GoriborPosle pauze od desetak minuta, sala je bila prepuna i pomalo zagušljiva, ali niko nije mario, jer je upravo sa svirkom započeo Goribor. St je sa jednim „Dobro veče“ i bez mnogo priče započeo odmah sa ovim dogadjajem i kao uvek okrenut ka Pitiju. Usledile su pesme Ko sam, Voli me, a  publika je odreagovala oduševljenjem. I dok su sinoć izvodili svoja dela publika je ponavljala u horu svaku reč koju je St izgovorio pevajući. Može se reći da je to bilo i jedno poezijsko veče prepuno emocija, i sve to ostavljajući utisak kao da nam prijatelj uz kafu priča svoju životnu priču. Upravo ta iskrenost koja osim kroz Stove pesme izlazi i iz svakog člana ovog benda, osvojila sve te njihove obožavaoce, iako im to i nije bio cilj jer je i malo dovoljno. Na trenutak je naterao da publika uroni u svoj svet, svet koji prepušten samo bluzu i razgovoru sa senkama u glavi. Ni ovaj koncert nije prošao bez njihovih dobro poznatih Sjajnih niti, pesme Rolaj i onda Sve iz početka. Kao što su i obećali odsvirali su novu pesmu Dugo nisam bio tu, a poslednja je bila Jureći ljubav. Iako publika dugo skandirajući, bisa nije bilo na njihovo razočarenje, a bend se dugo opraštao od prisutnih. Ipak koncert je trajao i više od sat vremena, pa se može reći da je publika i bez traženog bisa otišla zadovoljna, razmišljajući o surovo iskrenoj poeziji koja im je sinoć bila priuštena.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Goribor