-

Good Ol’ Bastards, Marica i Chaosium: Putovanje kroz more rifova

Good Ol' Bastards, foto: Vukašin Stanojević
Good Ol’ Bastards, foto: Vukašin Stanojević

Bendovi Good Ol’ Bastards, Marica i Chaosium nastupli su sinoć u niškom klubu Black Stage.

Prvi veći metal koncert u Nišu ove godine okupio je kvalitetne muzičare čiji gotovo svaki rif odiše iskrenošću i ljubavlju prema onome što rade, kao i raspoloženu i vidno željnu živih nastupa publiku koja je svim bendovima nesebično pružila podršku.

Good Ol' Bastards
Good Ol’ Bastards

Čast da pokrenu trosatnu muzičku vrtešku pripala je knjaževačkom bendu Good Ol’ Bastards. Čini se da im se sreća konačno osmehnula, bar kada je brojnost publike u pitanju, jer, iako su nastupili prvi, klub Black Stage bio je skoro pun. Nakon laganog introa kreću prvi taktovi „Hangers” i trio polako počinje da ispreda svoju priču koja, kako je njihov nastup odmicao, primetno osvaja publiku. Već tokom treće pesme svi koji su stajali u centralnom delu kluba, ispred bine, hipnotisano su klimali glavama u ritmu koji se potpuno nenametljivo uvlačio pod kožu. Svoje mesto na set listi našla je i dopadljiva već na prvo slušanje „Runing Away”, koja je i vizuelno uobličena video spotom. Slušajući ih u ispunjenom klubu, ili u pravilnim i nepravilnim heksaedrima od betona, uvek se javi isti doživljaj – beskrajna vožnja kabrioletom dok se pejzaži smenjuju sudarajući se sa blagim udarima vetra. Čist, jasan zvuk i razgovetan vokal samo su dodatno povećali užitak. A pozitivni komentari koji su se čuli u pauzi između pesama, samo dodatno potkrepljuju činjenicu da mala mesta, gledajući našu zemlju generalno, znaju da iznedre itekako kvalitetne bendove.

Marica
Marica

Mali predah, tek toliki da se izađe napolje i udahne prijatno-reski ponoćni vazduh, a novi bend zauzme svoju poziciju, samo je prividno razredio publiku. No, dobro prepoznatljiv intro vraća ih nazad u toplo, dimom ispunjeno okrilje kluba Black Stage. Domaćini koncerta, Marica, i ovog puta su bili na visini zadatka. Momci su već odavno postavili standard ispod koga se, jednostavno, ne ide. I svakim svojim rifom oni taj standard polako pomeraju sve više i više. Energija koja je poput besnog talasa pokuljala sa bine, razbila se u nekoliko zaista vratolomnih šutki, ali bez većih povreda. Vozeći nas kroz svoj dosadašnji rad, na trenutak su nas vratili na svoje rane radove sa i dalje aktuelnom „Profit is not a God”, a ubrzo je usledila i „Possessed by Hate”. Vrelina u klubu ogledala se na svima, posebno na frontmenu benda, Marku Jociću, koji je nastup završio gotovo raspojasan, slikovito pokazujući da mu nadimak po kome ga svi znaju (Pupak) i više nego pristaje.

Chaosium
Chaosium

Činilo se, na osnovu nekog prethodnog, do sada mnogo puta ponavljanog obrasca, da će se publika vidno osipati nakon dva ovako efektna nastupa, ali broj prisutnih je to vidno demantovao. Za razliku od prethodna dva benda, koji su već nekoliko puta nastupali u Nišu, Chaosium je imao premijeru. Ovaj jagodiski bend, samo je mlad po stažu jer postoji nepune dve godine, ali višegodišnje iskustvo na domaćoj metal sceni koje njegovi članovi poseduju, osetilo se u njihovom nastupu. Momci su iskoristili priliku da publici predstave svoj debi album „Let The Whole World Bleed”. Donoseći naizgled novu energiju, Chaosium je već sa „All Safety Mutants” uspostavio kontakt sa publikom navodeći ih da horski prate povike „Wake up!”. Iako poslednji u nizu, hrabro su držali odstupnicu, prateći već dobro ucrtanu trasu koju su ostavila prethodna dva benda. Za poslednju vožnju muzičkom metal vrteškom, na bini im se priključuje još nekoliko muzičara i oni, na oduševljenje skoro svih prisutnih, zajedničkim snagama izvode “Blinded by Fear” (At The Gates).

12_publika