-

NaslovnaIzdvajamoGod Is an Astronaut u Močvari: Irski post-rockeri po treći put bacili zagrebačku...

God Is an Astronaut u Močvari: Irski post-rockeri po treći put bacili zagrebačku publiku u trans

God is An Astronaut
Foto: Marko Plečko

Neki bendovi jednostavno stvaraju posebnu vezu s određenom publikom te joj se uvijek rado vraćaju. Jedan od tih bendova svakako je i God Is an Astronaut, koji su pred zagrebačku publiku stali već treći put.

Irski post-rockeri Zagrepčanima su se prvi puta predstavili prije dvije godine, a dva nova dolaska i još jednom ispunjena dvorana Močvare samo svjedoče tome kako je domaća publika itekako željna ambijentalnog, ali prije svega moćnog zvuka i vizualnog doživljaja.

God is An AstronautBend na ovoj turneji promovira svoj najnoviji, sedmi studijski album nazvan “Helios/Erebus”, koji je svjetlo dana ugledao prošle godine. Iako su dečki iz benda predstavili novi uradak s nekoliko glazbenih brojeva, svoje najveće uspješnice također nisu zaboravili. Već na samom početku, nakon nešto laganijeg uvoda, uslijedila je žešća Echoes s albuma “God Is an Astronaut”. U sat i pol svirke, četveročlani bend je veoma spretno balansirao između novih, ali i nešto starijih stvari, od čega su publiku posebno razveselile prepoznatljive Forever Lost, Fragile te Suicide by Star s njihovog najuspješnijeg albuma “All is Violent, All is Bright”, s kojom je koncert i zaključen.

No što je to toliko posebno u jednom post-rock bendu ambijentalnog zvuka, čiji se zvuk često uspoređuje s pionirima ovog pravca, islandskim Sigur Rosom? Riječ je o cjelokupnom doživljaju koji bilo koga rijetko kad može ostaviti ravnodušnim. Dečki iz benda više puta su naglasili kako na svojim koncertima veliku pažnju pridaju i scenografiji, odnosno „light showu“ koji savršeno prati svaku pjesmu. A kada takvom koncertu svjedočite, zaista je teško ne prepustiti se i „uroniti“ u jednu sasvim novu dimenziju u kojoj će vam vrijeme rekordno brzo proći.

God is An AstronautI dok se nekim izvođačima ponekad zamjera nedostatak komunikacije s publikom, koji je često shvaćen kao manjak volje ili tek „odrada“ koncerta, God Is an Astronaut se nikako ne može svrstati u tu kategoriju. Frontmen Torsten Kinsella obratio se publici nekoliko puta i pozdravio ih te zahvalio, no ništa više od toga nije se dogodilo, ali jednostavno – nije bilo niti potrebno. Samom svojom svirkom ovi su Irci publici pružili jedinstveno iskustvo, ali i demonstrirali svoju jedinstvenu sinergiju te veliku količinu energije koju ostavljaju na pozornici. Okupljenima u Močvari to je bilo i više nego dovoljno.

Sam koncert počeo je pola sata kasnije od najavljenog vremena, no u tih pola sata dvorana zagrebačke Močvare kao da se odjednom ispunila ljudima. Iako je za ovu vrstu  glazbe klupska atmosfera možda i najbolje rješenje, ako ste sinoć bili u zadnjim redovima velika je mogućnost kako atmosferu niste mogli iskusiti jednako kao i publika koja je stajala bliže, prvenstveno zbog dijela koji odvaja samu dvoranu i ulaz u klub, a u kojem je svo vrijeme vladala atmosfera primjerenija lokalnom kafiću nego koncertu. Međutim, pravim fanovima irskih post-rockera zasigurno ništa nije omelo vrhunsku svirku koju su po treći put priuštili zagrebačkoj publici. A gledajući povezanost koju s našom publikom dijele, zasigurno ne i posljednji.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

God is An Astronaut