-

NaslovnaReportažeGoblini u Novom Sadu: 20 godina "U Magnovenju"

Goblini u Novom Sadu: 20 godina „U Magnovenju“

Goblini / foto: Katarina Tina Zurovac

Kultni bend Goblini, održali su povodom proslave 20 godina od izlaska albuma „U Magnovenju“, sjajan koncert pred novosadskom publikom u SKCNS Fabrika. Podrška su im ovaj put bili kvalitetni novosadski bendovi, Bunker 13 i Neprijatelj prelazi zeku.

Kao što je i najavljeno, mladi petočlani bend Bunker 13 počeo je tačno na vreme i svirali su pola sata. Publika je počela da se okuplja i zauzima prve redove. Svi vidno dobro raspoloženi ispratili su glasnim aplauzom i osmesima ovaj bend koji je energičnim nastupom sve razdrmao i pripremio za sledeći nastup.

Posle Bunkera 13, na scenu je izašao Neprijatelj prelazi zeku, bend koji je već delimično poznat publici. Dočekao ih je i obradovao im se već delimično pun klub. Šutkama i horskim pevanjem svojih hitova uspeli su zapaliti publiku i tako napraviti odličnu uvertiru za zvezde večeri.

Fabrika se popunila, svi nestrpljivi i uzbuđeni glasno su dozivali velike Gobline. Počeli su tačno na vreme, i kao što je i očekivano, koncert su otvorili hitom „U Magnovenju“. Publika različitih generacija pevala je gromoglasno svaku pesmu, baš kako smo i navikli kada je bend u pitanju. Usledila je potom pesma „Kao da“ koja je dodatno razbuktala atmosferu. Pesme sa albuma „U Magnovenju“ , koje publika nije imala prilike često da čuje uživo, imala je sada. Čule su se „Bolje soko u ruci nego guska u krevetu“,„P5“, te čuvena „Ona“.

Kao uvertiru u sledeću pesmu „Vođa“, Golub (Branko Golubović) se obratio publici sa pitanjem: „Gde je vođa da nam pokaže put? Gde je vođa da da čoveku platu da izleči svoje dete?“ nakon čega je usledio gromoglasan aplauz i ovacije.

Članovi benda su na binu kao specijalne goste pozvali bend Iskaz, povodom najave njihovog koncerta i zajednički odsvirali pesmu „Luna“ i Iskazov hit „Roze tuljan“. Tada je atmosfera već bila na vrhuncu. Još jedan niz hitova poklonjen je tada publici: „Daleki put“, „Voz“,i naravno „Ima nas“, gde je publika pokazala da je zaista tako. Bilo je i onih isped Fabrike, koji nisu mogli da uđu.

Nakon glasnih ovacija i aplauza Goblini su izašli na bis i odsvirali još i pesme „Marjane,Marjane“ i „Deca iz komšiluka“ , a poslednja na repertoaru našla se „Za Lorenu“.

Goblini su još jednom dokazali da su jednako energični kao i pre 20 godina i da njihova muzika nema rok trajanja. Organizacija i zvuk su i ovaj put bili na zavidnom nivou, a Šapčani očekivano uvežbani, puni energije. Goblini su bend koji ti je uvek drago da ponovo čujes. Nasmejana lica nakon koncerta poručila su – „Ima nas!“.