-

Goblini u Nišu: Bakljada na kiši

Goblini Niš Letnja pozornica Koncert Galerija U odbrani zla Golub Slike Fotografije
foto: Ivan Lavrenčić

Ako pokvasite vodom Gremline oni će se razmnožiti, međutim ako pokvasite kišom Gobline, oni se samo razjare i odrade sjajnu svirku, čemu smo i posvedočili sinoć u Nišu, u okviru prostora kafea „Pozornica„.

Kiša se polako primirivala, kritična masa je bila na okupu i oko 22 časa na bini se pojavila čuvena šabaška ekipa. Pred 500 ljudi krenulo je žestoko sa čuvenim stihovima „To od čega bežiš ti, to se ne leči, to se pobeđuje“ pesme „Luna„.

 

Goblini Niš Letnja pozornica Koncert Galerija U odbrani zla Golub Slike Fotografije

Četiri godine su prošle od poslednjeg nastupa Goblina u Nišu. U međuvremenu su izdali i novi album „Jednina„, te se već na samom početku koncerta čula i pesma „Meso“ sa njega. A u toku večeri sa novog izdanja predstavljene su premijerno Nišlijama još i pesme „Žmigavac„, „Mirno more“ i „Negde pre zoru„. To znači da je ostatak večeri uglavnom činila setlista sa proverenim hitovima iz bogate diskografije benda. Bez nekog reda treba spomenuti numere „U magnovenju„, „Petra„, „Cipjonka„, „LSD se vraća kući„, „Daleki put„, „Anja, volim te„, „Voz„, „Punk’s Not Dead“ i druge.

Kao što i sama setlista govori, koncert je bio energičan i brz, bez smirivanja publike laganijim numerama poput „Sam Phone Glass“, koja je ovog puta izostala. Koncert je trajao nekih sat i po vremena, a za takozvani bis Golub i ekipa ostavili su „Ima nas“ i „Za Lorenu„.

Goblini Niš Letnja pozornica Koncert Galerija U odbrani zla Golub Slike Fotografije

Generalni utisak je da nam je falila energična ekipa, da se publika uželela pankera. Prvi put u Nišu van prostora Banovine, ovoga puta i bez predgrupa. Deo ispred bine bio je ograđen tako da po prvi put od kada u Nišu gledam Gobline nije bilo pentranja fanova po bini i dueta sa Golubom… a ni jurnjave „skakača“ i obezbeđenja po bini. I Golub kao da je bio malo rezervisan, pa nije bilo neke priče veće između pesama.

Naravno, i ovoga puta frontmen Goblina se setio svog pokojnog prijatelja i našeg voljenog Nišlije, Gorana Kostića Koste iz Novembra i pozvao ljude da dođu naredne nedelje na memorijalni koncert „Tako mlad i tako čist“ (24. septembar, Banovina). I hvala mu na tome! Što se publike tiče, nije obilovalo šutkama, po koji kišobran zbog mestimične kiše, ali skakanja i pevanja po tvrđavi nije izostalo kao ni paljenja baklji.

Nišlije su uhvatile jednu od poslednjih prilika pred odlazak Goluba u Jordan i ostaje da im verujemo na reč da nećemo čekati 4 godine do narednog koncerta.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Goblini Niš Letnja pozornica Koncert Galerija U odbrani zla Golub Slike Fotografije