-

Goblini u bašti KST-a: „Ovo ovde se računa i uvek će se računati“

Goblini
foto: arhiva

Pet godina nakon poslednjeg nastupa u bašti KST-a i 21 godinu od objavljivanja prvog albuma uživo, Goblini su se vratili, kako je to Golub nazvao „na mesto zločina“ da pokažu da nikada nisi prestar za bunt i da nas zaista ima gomila.

Već nešto pre deset uveče, ljudi su počeli da pristižu ispred Kluba studenata tehnike, da bi se za samo desetak minuta napravila gužva na parkingu i redovi ispred vrata. Činilo se kao da je ceo grad tu, kao da se nešto zaista značajno dešava. A i dešavalo se; jedini „dugometražni“ koncert kultnih šabačkih pankera u Beogradu ove godine, i to u KST-u, malo li je?

Ludak u razvojuKoncert je otvorio kragujevački pank-rok bend Ludak u Razvoju (LUR). Kragujevčani su publiku zagrejali pesmama „Širom zatvorenih očiju“, „Nauči me“ i „Umirem da znam“. Publika je LUR prihvatila kao da je u pitanju njihov koncert, i taman kada su svi zajedno uhvatili jedinstven ritam, njihov deo programa završen je pesmom „Prazan sam“.

Ako su LUR zagrejali publiku za Gobline, sledeća predgrupa D ZOO dovela je masu do usijanja, neviđenom energijom i sjajnom svirkom. Njihov segment počeo je pola sata pre ponoći, pesmom „Zip“, i nastavio se numerama „Treća armija trećeg sveta“ i „Incognito“, koja je, inače, urađena u saradnji sa Iskazom. Nakon toga kreće prava „eksplozija“ koja se širi sa scene ka publici uz pesmu „Bum!“. Posle pesme „Zemlja ničega“, Subotičani su morali da prepuste scenu zvezdama večeri.

GobliniDvadesetak minuta posle ponoći, čekanju je kraj. Na scenu se penju članovi sastava Goblini propraćeni glasnim ovacijama iz publike. Videlo se tada, i tokom celog nastupa, da je KST deo Goblina, i da su Goblini deo KST-a. Nije se moglo pronaći bolje mesto za ovaj koncert ni u Beogradu, a ni u celoj Srbiji. Nastup su započeli pesmom „Ona (misli da zna)“, za šta je povod bio to da je ova numera prvi put uživo izvedena pre 21 godinu upravo na tom istom mestu. A kad su već bili kod prvenaca, usledila je pesma „LSD se vraća kući“ sa prvog albuma, na šta je masa reagovala oduševljeno. Film se premotava par godina unapred kako bi se izlečile „nervne frustracije i stresne situacije“ uz „Dr Hofman“.

Usledila je jedna od obećanih obrada stranih pesama „Same Shift Different Day“ za koju je mikrofon na kratko preuzeo Leonid Pilipović, govoreći da je tu pesmu prvi i poslednji put otpevao upravo u KST-u. Ritam se neznatno usporio uz pesmu „Luna“, ali se potom KST usijao kada su krenuli prvi taktovi „U magnovenju“. Nastavilo se sa istim žarom uz numere „Na ivici“, „Petra“ i „Privatni rat“, i taman kada je izgledalo kao da ne može jače, bolje i prkosnije usledila je pesma koja opisuje svu ironiju današnje Srbije, „Pečenja i rakije“.

Nakon „Dan posle“ i „Sam-phone-glas“, Golub je podsetio publiku na „divnog čoveka i veliki bend“ uz obradu pesme KUD Idijota „Pisma o ribaru Marinu, Mari i moru“. Obrade se nastavljaju uz „Sheena Is a Punk Rocker“ i „Marjane, Marjane“, pesmu sa kompilacije „Za tebe: A Tribute to KUD Idijoti“, za koju je inače, ovom priikom i sniman spot.

GobliniSav taj revolt i otpor koji Goblini predstavljaju ne bi bio to što jeste kada oni ne bi i svojim izjavama potvrđivali ono što njihova muzika govori, pa je tako Golub, kao i uvek, bez mnogo ustručavanja imao jednu važnu poruku za ratne huškače koji nam i danas, posle toliko godina ne daju mira: „O******e od nas. Hoćete da ratujete, ratujte vi. M*š u p***u materinu!“ Koncert se nastavlja pozivom na jednu veliku šutku, kakve se podrazumevaju kada je u pitanju „Cipjonka“, i pesmama „Kao da“, „Bolje soko u ruci nego guska u krevetu“, „Roba s greškom“ i obradama „Brand New Cadillac“ i „My Brain Is Hanging Upside Down (Bonzo Goes to Bitburg)“.

Svirka je začinjena još jednom posebnom porukom „jedinom čoveku na svetu“ i „najgorem vođi ikad“, kako ga je Golub opisao, a publika gromoglasno podržala, uz pesmu „Vođa“. Nije ni čudo što je sledeća pesma bila upravo „Voz“, kao savršen odgovor „jedinom čoveku“. I tu, pred sam kraj „skupile“ su se one najglasnije i najvoljenije „Anja, volim te“, „Daleki put“ i „Ima nas“.  Goblini tad silaze s bine, ali to, naravno, nije bio kraj.

GobliniOdazvali su se pozivu publike na bis, jer ipak, toliko je dobrih pesama ostalo neotpevano, a neke od njih su i „Deca iz komšiluka“ i „U odbrani zla“, nakon kojih je Golub zamolio publiku da sklone telefone i da uzmu „dobre stare upaljače“, jer pesma kao „Tamara“ to i zahteva. Bašta KST-a je na tih par minuta zasijala, a onda je usledila dobro poznata numera „Splet okolnosti“, uz koju je energični frontmen poručio „Svetom vladaju džiberi, ali ne dajte se. Ovo ovde se računa i uvek će se računati“. Za kraj himna „Punk’s Not Dead“ i balada „Za Lorenu“.

Nakon nekoliko sati kvalitetne svirke Goblini su sišli sa bine zadovoljni, i ostavili publiku još zadovoljniju. Još jednom su dokazali zašto su to što jesu i zašto su tu toliko dugo. Bili su i ostali glas za one koji nekada nisu dovoljno glasni da bi se čuli i reč za one koji nekad ne znaju da iskažu svoj bol, bunt, ogorčenost, ali i poruka da imamo moć, možemo bolje i da nismo sami, jer će nas uvek biti gomila.