-

Goblini proslavili „Robu s greškom“ u „gradu Novembra“

02 goblini
Foto: Marija Veljković

Čuveni šabački pank bend sinoć je u Nišu, u prostoru Sajmišta održao  koncert. Ovom prilikom Goblini su publici, pored starih hitova, odsvirali i pesme sa novog albuma „Roba s greškom„, dok su kao predgrupa nastupili domaćini iz grupe Kojekude

Kojekude
Kojekude

U ranim večernjim časovima pred par desetina posetilaca Kojekude su započeli svoj nastup, u malo je reći, ledenom prostoru. Međutim, to im nije smetalo da daju sve od sebe ne bi li privukli što više pažnje i povećali temperaturu. Svoj kratki nastup bazirali su, uglavnom, na pesmama iz perioda KZP-a, ali su predstavili i nov materijal koji će se naći na albumu, najavljenom za sredinu sledeće godine. Dobro poznata „Pijanka„, „Previše mala„, ali i obrada Trule koalicije, politički obojena „Zašto me mrziš“ (za ovo veče ne prva stvar povezana sa politikom) prethodile su numerama poput „Ekipa„, koja će se naći na novom albumu, kao i za kraj odsviranim najvećim hitovima ovog sastava „KZP„, „Seksi momak“ i obradi Sham 69 „Borstal Breakout„. Na posletku pozdravili su publiku i najavili Gobline, navodeći publiku da ih sama izmami na scenu svojim aplauzima.

04 gobliniVeć pred sam kraj nastupa domaćina, prostor se lagano popunjavao, dok je kapacitet istog bio ispunjen kada su nakon kraće pauze na binu izašli Šapčani. Krenuli su sa pesmom „U odbrani zla“ nakon koje je Golub pozdravio publiku i izrazio zadovoljstvo što imaju prilike da ponovo, nakon dve godine, sviraju u Nišu, gradu Novembra, što je izazvalo opšte zadovoljstvo među prisutnima. Na početku su od novih pesama predstavili „Jedan na jedan„, koja je sjajno prihvaćena i horski ispraćena baš kao i sve ostale numere. Ne samo ova, već i sve nove kompozicije naišle su na sličan prijem, te se nije moglo razlikovati koje su to novije pesme, što svakako govori o kvalitetu albuma „Roba s greškom“, ali i o vernosti niške publike panku.

05 gobliniČitave večeri hitovi su se nizali, bez uzdrške na samom startu mogle su se čuti i „Ima nas„, „U magnovenju„, koje su dovele atmosferu do ključanja, a tako je ostalo i do kraja koncerta. Iako je bina bila postavljena više nego obično, to nije smetalo velikanima srpskog panka da se povežu sa publikom. Muzičari su se stalno kretali po bini komunicirajući gotovo sa svakim ko je došao. O zadovoljstvu i užitku prisutnih najbolje govori činjenica da su se „Eskimi“ koji su došli na koncert pretvorili u masu znojavih i polu-nagih skakutajućih srećnika.

Kako jakne i ostala zimska oprema više nisu bile potrebne kretanje je bilo olakšano, pa je šutki bilo na sve strane. Ubrzo se začula i „Luna„, koja je samo jedna u nizu onih koje su na kraju bile samomstalno izvedene od strane publike nakon završetka. Slične sudbine bili se su i „Punk’s Not Dead„, „Voz„, ali i stvar novijeg datuma „Kupi me„. Na sjajan prijem naišle su i „Splet okolnosti„, „Evropa„, „Pečenja i rakije„. Nakon puno prosutog piva, prolivengo znoja i odranih grla, usledila je jedna od najlubavnihijih pank balada za kraj „Anja, volim te“ , nakon koje bina ostaje prazna.

03 gobliniUsledili su vrisci, povici „Bis! Bis! Bis!“, a onda gotovo ni od kuda začulo se skandiranje dobro poznate sintagme na račun premijera – „Vučiću, pederu“. Nakon ove vickaste doskočice publike, bend se vraća na binu uz komentar pevača: „Nemoguće je ne odsvirati još nešto ovako simpatičnoj publici“, ali se i zahvalio prisutnima, jer ovog puta njih za „incident“ niko neće moći da optuži. Uz to doskočicu je napravio i basista, pitajući kad će taj aviončić da uleti. „Ne trebam nikome„, „Deca iz komšiluka“ i „Za Lorenu“ izvukle su i poslednji atom snage svakog posetioca i zaokružile još jedan sjajan koncert Goblina u Nišu.

Treba pohvaliti i napredak u ozvučavanju prostora, inače namenski pravljenog da bude pijačni i sajamski prostor. Platnom iznad bine sprečili su lošu rezonanciju zvuka od plafon, i zvuk je po prvi put ovde bio koliko-toliko pristojan. Na trenutke je bilo „teško za uvo“, ali je veliki pomak ipak napravljen i ostaje žalost što Niš ove godine neće imati adekvatiniji i akustičniji prostor za koncerte ovog tipa.

Utisak prethodne nedelje svakako je: „Pank je u Nišu živ!“. Do sledeće epizode anarhije u našem gradu preostaje nam da se zahvalimo Goblinima na neverovatnom provodu i da ih držimo za reč da ovoga puta neće čekati dve godine da nas ponovo posete. Užitak večeri mogla je da pokvari milicija koja je na izlazu iz sajmišta izazvala komešanje posetioca nakon koncerta.