-

NaslovnaReportažeGoblini: Niš vozi voz

Goblini: Niš vozi voz

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

arhiva

“Niš vozi voz” moglo se čuti sinoć u prepunoj Banovini jer su se kultni pankeri Goblini posle više od decenije vratili u Niš. Preko 20 hitova i nezaustavljiva pank energija obezbedile su Nišu jedan od najboljih rokenrol koncerata poslednjih godina.

Kao pun pogodak za predgrupu, kakva dolikuje Goblinima, svirali su Cepeni Ćunci iz Ladovice. Dvadeset godina staža govori da se radi o ozbiljnom pank bendu koji je sinoć predstavio pesme sa svojih albuma “Bugarska politika” i “U zadnjem trenutku”, ali su publici dopustili da zavire i u muziku sa trećeg albuma čija je izrada u toku. Iako se dvorište Banovine još punilo, Ćunci su napravili haos. Pozdravili su sve domaće fanove “Meraklija”, ali i svoje sugrađane koji su došli na koncert iz Ladovice. Po njihovom starom običaju, ljudi su horski pevali sve pesme, a bubnjar je čak i dodao mikrofon u publiku kako bi im pomogao da se glasnije čuju. Bilo je to pola sata energične svirke i pravog zagrevanja za Gobline.

Velika crna zastava sa natpisom “Goblini” prekrila je pozadinu bine na koju je istupila jedna od ključnih figura domaće scene – Branko Golubović, znan kao Golub, sa svojom ekipom i stihovima “O, kako bih voleo da si tu” njihovog poznatog hita “Anja, volim te” čime je otpočeo nezaboravan šou. “Nagrada”, “dr Hofman” i “Dan Posle” obilovale su šutkama, a tokom pesme “Daleki put” četvorica mladića popela se na binu bez majici i poskakivala uz ovaj poznati hit. To je bilo samo jedno od mnogih pentranja na binu, koje je obezbeđenje brzo vraćalo nazad što je Golub prokomentarisao kao “najnežnije skidanje sa bine” koje je video, iz razloga što obezbeđenje ume da bude brutalno prema publici.

Nakon mirnije “Sam-phone-glas” i “Ona” usledila je još jedna kultna numera “Ima nas”, propraćena Golubovim pozdravom publici “Jači ste od svih” i gestikulacijom odobravanja banera sa natpisom “Ima nas” koji su razvukli momci u publici. Nižu se “Privatni rat”, “LSD se vraća kući”, “U magnovenju”, “Na ivici” i “Petra”, kojom smo se podsetili da je “Petra ponovo pijan” . “Hajde da vidimo ko drka”, uzviknuo je Gobub. “Ima li neko da jebe? Za sve drkadžije” bila je najava za “Bolje soko u ruci nego guska u krevetu”.

“Cip, cip, mai cipjatki” značilo je da je vreme za “Cipjonka”. Usledila je nova pesma “Kao da” koju je Golub odpevao uz pomoć devojke koja je uskočila na binu i zgrabila mikrofon; pa stare dobre “Sedam” i “Punk’s Not Dead”, da bi se blok zaokružio još jednom novom pesmom “Luna” uz Golubovu poruku “Nišlije, ne koristite drogu” (ali je odobrio seks i alkohol). Veliki hit “Voz” je odpevan sa nešto izmenjenim tekstom kako bi ispalo da “Niš vozi voz”. Pesmom “Kraj” označili su da je vreme da se Goblini povuku sa bine.

Na bis su odsvirane “Ne trebam nikome”, obrada Boris Novkoviće “Tamara”, kojom članovi benda zafrkavaju gitaristu Alena Jovanovića, pa ponovo “Anja, volim te” i “Za Lorenu”. Na samom kraju, sa razglasa se vijorila njihova nedavno objavljena pesma “U odbrani zla”.

Dugo iščekivani koncert Goblina u Nišu, održan zahvaljujući “Rock N’ Roller Promotion”, bio je pun pogodak i svakako je bio pogodan za pražnjenje viška energije, skakanja do poslednjeg atoma snage i pevanja dok se ne upale glasne žice.

Setlista

1. Anja, volim te [U magnovenju, 1996]
2. Nagrada [Re-Contra, 1999]
3. Dr Hofman [Re-Contra, 1999]
4. Dan posle [Istinite priče, 1994]
5. Daleki put [Re-Contra, 1999]
6. Sam-phone-glas [Istinite priče, 1994]
7. Ona [U magnovenju, 1996]
8. Ima nas [U magnovenju, 1996]
9. Privatni rat [U magnovenju, 1996]
10. LSD se vraća kući [Istinite priče, 1994]
11. U magnovenju [U magnovenju, 1996]
12. Na ivici [Re-Contra, 1999]
13. Petra [U magnovenju, 1996]
14. Bolje soko u ruci nego guska u krevetu [U magnovenju, 1996]
15. Trag [Re-Contra, 1999]
16. Cipjonka [Istinite priče, 1994]
17. Kao da [singl, 2010]
18. Sedam [Re-Contra, 1999]
19. Punk’s not dead [U magnovenju, 1996]
20. Luna [singl, 2010]
21. Voz [Re-Contra, 1999]
22. Kraj [U magnovenju, 1996]
bis
23. Ne trebam nikome [Re-Contra, 1999]
24. Tamara (Boris Novković cover)
25. Anja, volim te [U magnovenju, 1996]
26. Za Lorenu [U magnovenju, 1996]
27. U odbrani zla (sa razglasa puštano) [singl, 2011]