-

Goblini na Beogradskom sajmu: 30 godina prijateljstva i punka

Goblini; foto: Anamarija Vartabedijan

Kada pomislite na proslavu 30. rođendana, mala je verovatnoća da će se pojaviti slike veselih, razdraganih ljudi, koji partijaju sa puno energije, ipak se obeležava kraj mladosti i prelazak u srednje doba. Sinoć su Goblini na Beogradskom sajmu proslavili tri decenije benda uz žurku i provod kakav se viđa na najvećim 18. rođendanima, uz toliko snage i elana kao da i oni slave punoletstvo.

Sama karijera Goblina puna je uspona i padova, tmurnih i mračnih perioda, koje uvek prate i svetli trenuci. Takav je bio i jučerašnji dan. Par sati pred početak proslave, nebo nad Beogradom se otvorilo, delovalo je kao da kiša neće stati i da će se možda i koncert ponovo otkazati (podsetimo da je inicijalna proslava bila otkazana zbog situacije izazvane korona virsom). Nakon kiše, ovog puta ipak nismo videli sunce, ali je duga koja se prostirala nebom iznad Sajma bila dobar znak.

Kako svaki rođendan želite da provedete sa najmilijima, tako su Goblini ovog puta pozvali Pančevce iz benda Iskaz, da im pomognu u organizaciji dobrog provoda. Nešto pre 21 sat, crossover sastav je izašao na binu pred skoro punim Sajmom vidno raspoložen. U svom prepoznatljivom stajlingu, po uzoru na nu metal bendove, sadržajnim nastupom zagrejali su masu ove prijatne subotnje večeri.

Iskaz

Nakon kratke pauze, uz intro „Ti si taj“ na binu izlaze slavljenici, a Golub se pozdravlja uz konstataciju da je super što slave 30. rođendan benda, a svi su živi. Bez zadrške kreće se sa hitovima „Elesdi se vraća kući“ i „U magnovenju“ i masa se instant zapalila. Krenule su prve manje šutke, pevanje u glas uz dignute ruke, a nešto smanjen ton sa razglasa doprineo je tome da se Golub jedva čuje od pevanja publike. Ton se znatno popravlja od pesme „Ona“ i ostaje na sjajnom nivou do kraja večeri.

Eksplozivni start nastavlja se predstavljanjem prvog gosta ove večeri, Acom Seltikom, koji na binu izlazi u majici Goblina. Prvoloptašku ideju da će sada on pevati pesme Goblina odbacuju prvi taktovi „Far Away„, što se ispostavilo kao sjajan potez i naišlo na sjajan prijem. Uz „Drinking Song“ iako su pesme dobile novo ruho, izvedene su sa toliko lakoće, te se činilo kao da je Seltik stalni član benda.

Aca Seltik s Goblinima

U ulogu pevača vraća se Golub u majici Orthodox Celtsa. Retrospektiva karijere nastavlja se uz „Dan posle„, a skinuvši majicu svom stajlingu vraća se i frontmen, pokrenuvši lančanu reakciju skidanja majica. Da su zaista nesvakidašnji bend, pokazali su svojom utegnutom svirkom uglavnom atipičnom za ovaj žanr. Međutim, njima ne manjka punka, prkosa i žara, koje prikazuju kroz čitavu karijeru, kako studijski, tako i uživo.

„Simbolično“, nakon „Dr. Hoffmana“, na bini se Goblinima priključuje Srđan Gojković Gile, koji preuzima „glavni“ mikrofon. Baš kao na počecima karijere, sa svojim prijateljima pankerima na bini i ispred nje, vidno uživa u izvođenju pesama „Nebo“ i „Zlatni papagaj„, koja je ispraćena možda i najvećim šutkama koje su se sinoć mogle videti. Gile je svojim izvođenjem podario poklon za pamćenje bendu, a i ostalim gostima na rođendanu.

Srđan Gojković Gile s Goblinima

Sinoć je definitivno bio 30. rođendan na kome ima najmanje tridesetogodišnjaka. Prvi redovi vrveli su energije tinejdžera, a sa povećanjem udaljenosti od bine pozitivnom korelacijom bila je povezana i starost, te su iz poslednjih redova uživali oni koji su u svojoj ranoj mladosti svedočili prvim pojavljivanjima Goblina na sceni. Tome da se lepota tekstova ogleda i u njihovoj jednostavnosti, u prilog ide i upečatljiva scena u kojoj otac na leđima drži ćerku, verovatno najmlađu posetiteljku koncerta, koja bez predaha sa osmehom na licu i njišući se peva „U odbrani zla“ i „Mirno more„.

Uz kraće dozivanje i bratski doček, na scenu se vraća Zoran Stefanović Kiza, frontmen Iskaza, a za ovu priliku uskladio je autfit sa Golubom – skinuo se u toples. Kizin nastup bio je još ubedljiviji nego pređašnje pojavljivanje sa Iskazom. Ponašao se kao da je na domaćem terenu iako nastupa sa svojim uzorima, kao da je to bila dodatna motivacija da pokaže da vešto vlada binom. Nakon „Roze tuljana„, okrenuti jedan ka drugom pevači izvode zajedničku „Bez promene„.

Zoran Stefanov s Goblinima

Da su Goblini pravi prijatelji, koji su pre svega pažljivi, pokazali su i jako interesantnim gestom. Naime, na gitari im se u izvođenju „Spleta okolnosti“ i „Ne trebam nikome“ pridružio producent Aleksandar Alimpijević Pik. Kao neko ko ima ulogu „čoveka iz senke“, sjajno se snašao na bini (kako smo ga do sada gledali sa bendom Grate) i sasvim zasluženo bio u centru pažnje, koji mu i pripada, uzevši u obzir da je kao producent, aranžer i bek vokal uključen u rad benda od albuma „Roba s greškom“.

Bez stajanja, priključuje im se trio duvača, među kojima još jedan slavljenik Dušan Petrović, a nakon što su kazaljke otucale ponoć saznali smo da će iste večeri rođendan proslaviti gitarista Leonid Filipović. Zahvaljujući njima mogli smo čuti neke od pesama koje retko izvode poput „Nagrade“ i „Traga„. Punoća zvuka nastavila je da nosi neumornu publiku, koja je do tog trenutka već gotovo dva sata slavila, svako na svoj način, igranjem, šutkama i zagljajima uz emotivno pevanje.

Miroslav Raduljica i David Vartabedijan s Goblinima

Pesmom „Ti si taj“ zatvoren je krug (podsetimo, uz ovu pesmu su stupili na scenu) i došli smo do kraja regularnog dela. Da je bis bio unapred planiran lako je zaključiti jer su se nakon „Negde pred zoru“, „Deca iz komšiluka“, „Punk’s not dead“ i neizostavnog, dirljivog podsećanja na Tustu uz „Marjane, Marjane„, priključila još dva nesvakidašnja gosta. Tako su pesmu „Ima nas!“ izveli uz podršku muzičkog novinara Davida Vartabedijana, komičara Srđana Dinčića i košarkaša, koji se deklariše kao fan domaćih punk rock sastava, bradatog dvometraša Miroslava Raduljice.

Veliko slavlje uz puno iznenađenja završeno je još jednim emotivnim trenutkom, izvođenjem „Za Lorenu„, ali ove večeri po prvi put u njenom prisustvu. Oznojena, pivom polivena, ali pre svega jako zadovoljna i ispunjena reka ljudi slivala se iz Sajma. Posle ovakvog koncerta, zaista ne preostaje ništa drugo nego da još jednom čestitamo rođendan Goblinima i poželimo im da ih još mnogo proslave uz još više prijatelja i pravog iskrenog punka.

GALERIJA FOTOGRAFIJA