-

Naslovna Izdvajamo Glazbena nedjelja u Zagrebu uz Planet of Zeus i Lord Drunkalot – bogove i lordov...

Glazbena nedjelja u Zagrebu uz Planet of Zeus i Lord Drunkalot – bogove i lordove rocka

planet-of-zeus-03
Planet of Zeus

Redoviti posjetitelji rock koncerata u Zagrebu imali su već zadovoljstvo poslušati Grke Planet of Zeus uživo, ali u slučaju da im je to promaknulo ovaj se vikend pružila nova prilika – jučer su Planet of Zeus u pratnji predgrupe Lord Drunkalot održali koncert u KSET-u povodom promocije najnovijeg albuma.

Budući da su bendovi dobili nesretan nedjeljni termin, unatoč njihovoj popularnosti koncert je posjetilo jako malo ljudi. Međutim, to ih nije demotiviralo i svejedno su nam priredili fantastičnu glazbenu večer.

lord-drunkalot
Lord Drunkalot

Kao predgrupa nastupili su Lord Drunkalot koji su se na pozornici odlično zabavljali i između pjesama komunicirali s publikom i pili poprilične količine pive i rakije (čime su i opravdali promjenu imena iz Blåk Monastery). No alkohol im nikako nije pogoršao performans – baš naprotiv. Ova je trojka demonstrirala da zaglušujuće divlje mlataranje po instrumentima nije preduvjet žešće glazbe, a pogotovo je impresivan bio gitarist i pjevač Leo koji je elegantnim prebiranjem po žicama stvarao fantastične, atmosferične solaže i melodije i na taj način spriječio stvaranje monotonije koja se ponekad zna zavući u doom žanr.

Da ne znamo da su dečki naši, pomislili bismo i da su nekakav eksport američke glazbene scene jer vješto barataju tekstovima na engleskom, a i sama glazba zvuči kao mješavina stonera, sludgea, stare Metallice i nečega što bi djeca cvijeća slušala 70-ih. U jednosatnom setu izveli su neke starije, neke novije i neke nikada prije uživo odsvirane pjesme, a publiku ostavili i više nego zadovoljnom i spremnom za glavna lica večeri.

Planet of Zeus posjetili su nas nedavno, a koliko god su se oni svidjeli nama, očito smo se i mi svidjeli njima pa su nas počastili jednim terminom na turneji promocije albuma “Loyal to the Pack”. Ovaj prvorazredni četvrti album benda prelazi granice stoner teritorija u kojem je bend začet i posuđuje elemente heavy metala, funka, groovea, grungea, bluesa i dr. zbog čega je i dobio mahom odlične ocjene i zaradio epitete poput hipnotičan, očaravajuć i eklektičan.

planet-of-zeus-01
Planet of Zeus

Svirka je i započela naslovnom pjesmom i podignula energiju malobrojnih posjetitelja od kojih su se neki rasplesali, a neki sjeli, pijuckali pivu i uživali u intimnoj atmosferi. Razbili su tok najnovijeg albuma tako što su ga isprekidali starijim pjesmama, ali ipak su odsvirali dobar dio “Loyal to the Pack” albuma uključujući i “Devil Calls My Name”, “Them Nights”, “Little Deceiver” za dečke i “Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself” za djevojke.

Posjetitelji su mogli čuti i (nažalost samo jednu) pjesmu iz daleke prošlosti – “Something’s Wrong” s njihovog prvog albuma “Eleven the Hard Way” izdanog 2008. godine. Pjevač i gitarist Babis Papanikolaou dosta se često obraćao publici između pjesama i zahvaljivao na gostoprimstvu, ali bend se po svemu sudeći držao jedne pristojne nedjeljne satnice, skratio setlistu za par pjesama i pjesme koje inače svira kao bis odsvirao unutar standardnog dijela koncerta, i to “Vigilante” s istoimenog albuma iz 2014. godine i “Vanity Suit” sa “Macho Libre” koje su s razlogom neizostavni dio njihovih koncerata.

Tijekom čitavog nastupa grčki su rockeri bili energični i dali su sve od sebe da svojim najvjernijim fanovima uljepšaju dosadnu jesenju večer, što su i uspješno ostvarili. Iskreno, ne može se reći da je manjak ljudi bio nekakav pretjerani nedostatak – atmosfera u KSET-u bila je zbog toga drukčija, nije bilo one divlje opijenosti glazbom potencirane kolektivnim elanom mase, ali dobili smo priliku naučiti da slušanje ovakve vrste glazbe u intimnijem okruženju isto može biti čista uživancija.

planet-of-zeus-02

Setlista:

 1. Loyal to the Pack
 2. Devil Calls My Name
 3. Macho Libre
 4. Sky High Heels
 5. Something’s Wrong
 6. Them Nights
 7. Your Love Makes Me Wanna Hurt Myself
 8. A Girl Named Greed
 9. Little Deceiver
 10. No Tomorrow
 11. Leftovers
 12. Vigilante
 13. Vanity Suit