-

Glasni bluz Straight Mickey and the Boyza u Nišu

Straight Mickey & the Boyz
Foto: Marija Veljković

Dve žanrovski jako interesantne trojke sinoć su nastupile u Feedbacku, domaći Ventil i nakon tri godine i jednog člana manje beogradski gosti Straight Mickey and the Boyz. Ova svirka je definitivno ušla u uži izbor za najbolju svirku ove sezone u Nišu.

Ventil
Ventil

Nešto pre ponoći veče je otvorio bend Ventil. Prethodnog puta kada smo ih gledali nastupali su kao četvorka, a sada su se vratili u formaciju gitara, bas i bubanj, što je za stil koji guraju sasvim dovoljno. Energični, a na trenutke i prilično atmosferični, definitivno idu u pravom smeru i polako prikupljaju simpatije publike. Za razliku od prethodnih svirki koje su imali, sada im je repertoar bio skoro duplo duži, te smo čuli devet pesama. Nažalost, desio im se mali peh nakon par pesama, kada je gitaristi pukla žica, pa su bili prinuđeni da naprave kraću pauzu.

Publika je tokom nastupa Ventila počela polako da se skuplja, međutim kada su Straight Mickey and the Boyz krenuli sa svirkom, u Feedbacku teško da je bilo više od 80 ljudi.

Straight Mickey & the BoyzOd samog starta beogradska trojka je pokazala da im mali broj ljudi u publici ništa ne znači i da će dati sve od sebe. Krenuli su sa pesmomCrv koja se nalazi na njihovom debi albumu „Straight Mickey and the Boyz“. Vreme je pokazalo da su do kraja odsvirali skoro ceo album, sa izuzetkom pesme „Ne Osećam Se Dobro“, a i pesme „Dalek Svet“ i „Ako Nemaš Snažnu Volju“ koje su poznate publici još njihovog nastupa u studiu Digimedia.

Ritam sekcija koju čine Danilo Luković za bubnjem i Boško Mijušković na basu, je oduvala sve prisutne u klubu, dok su bluz/nojz deonice Strejt Mikija celom konceptu benda dale na zanimljivosti. Osećaju se u svirci ovog benda uticaji raznih muzičara kao što su MC5, Mudhoney, A Place To Bury Strangers, The 13th Floor Elevator, što naravno ne znači da su baš ti bendovi uticali na njihov rad, već su mi samo u nekim delovima zaličili na njih. Ali ono što je u celoj priči mnogo bitnije je da Straight Mickey and the Boyz definitivno imaju svoj neki lični pečat koji ih i čini izuzetno zanimljivim.

Definitivno je da njihova najveća snaga leži u live nastupima, što su sinoć i pokazali prilično lenjoj publici, koja iako se videlo da uživa u odličnom nastupu, je bila dosta statična. Koncert su priveli kraju pesmom „Napečurena“ nakon nešto manje od sat vremena. Verujem da bi mnogi kritikovali ovako kratak nastup, međutim nakon onako glasne i energične svirke, više od 45 minuta je zaista nepotrebno.