-

Glad i Aria Aeterna napunili Black Stage

Glad Black Stage Niš
Glad, fotograf: Vukašin Stanojević

Sinoć je u poznatom niškom klubu Black Stage održan koncert pod nazivom Večito gladovanje. Nastupila su dva starija niška benda, Aria Aeterna – symphonic metal, i Glad – heavy metal.

Aria Aeterna Black Stage Niš
Aria Aeterna

Zbog nepredviđenih okolnosti svirka je počela nešto kasnije, a klub je bio pun od samog početka. Koncert je otvorila Aria Aeterna numerom Legenda Vilingrada„. Aria neguje pravi symphonic zvuk sa beauty and the beast školom vokala (ženski bajkoviti glas, sopran ili mecosopran, i muški, harsh vokal kao kontrast). Nakon par starijih numera, bend je predstavio i novu – „Loving in Sin„, koja će se naći na novom albumu. Nakon nje, za kraj su usledile dve sjajne obrade kultnog symphonic benda Nightwish„Wish I Had an Angel“ i „Over the Hills…“ Uz aplauze i povike iz publike, Aria se povlači sa scene.

Posle kraće pauze na binu stiže Glad. Nastup otvaraju poznatom numerom „Vampir„, koja se našla na kompilaciji Radija 202. Uz prepoznatljiv vrisak Nemanje Vacića Vace, i jakih gitara, započinje nastup ovih veterana niške scene. Kao što je i najavljeno, nekadašnji članovi benda pridružili su se trenutnoj postavi na sceni. Stari i novi članovi smenjivali su se za bubnjevima. Pored starih hitova, bend je predstavio i tri nove numere „Noćas…“ , „Kao Nekad…“ i „Pogrešan Dan“ koje će se naći na novom albumu. Nakon njih usledilo je sjajno izvođenje „Tamnice“ za koju je bend prošle godine snimio spot. Uz niz starijih numera, bend je odradio i cover numere „Cemetery Gates“ metal džina zvanog Pantera. Nakon još jedne promene bubnjara, bend je odsvirao poznatu „Nokat i Meso„. Posle još par numera koncert se privodi kraju. Publika se delimično razilazi, dok deo ostaje da nastavi druženje u klubu.

Glad Black Stage Niš
Glad

Opšti utisak je da je energija u publici bila na nešto nižem nivou od očekivanog, iako aplauzi i povici nisu izostali. Otežano kretanje (i disanje) u gužvi su izgleda uticali na provod i energiju, ali to ipak nije sprečilo publiku u prvim redovima da bude najveselija. Ukoliko izuzmemo manje probleme sa zvukom u početku, i preveliku gužvu, ovo je bilo sasvim dobro veče. Družili smo se, čuli šta nam novo pripremaju poznate muzičke face sa niške scene, i bili humani – deo novca od prodatih ulaznica ide za lečenje male Nikoline.