-

NaslovnaReportažeGitarsko pomračenje na Black Planet Takeover festivalu

Gitarsko pomračenje na Black Planet Takeover festivalu

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Br2
Brigand; Foto: Marija Veljković

Drugi dan Black Planet Takeover festivala održanog u Feedbacku bio je rezervisan za bendove Nebo Je Crveno, Brigand i Plastic Sunday. Time je ovaj dan unificirano bio baziran na teškom gitarskom zvuku za razliku od prvog, koji je dobrim delom zalazio u nešto ekperimentalnije i nekonvecionalne zvuke, pre svega zahvaljujući Katabaziji i Figurative Theatreu.

NeboJe1
Nebo je crveno

Prvi na binu, oko pola 12, izlaze momci iz Subotice. Ovo im je bio premijerni nastup u Nišu, što i ne čudi, jer da bi se spustili sa vrha države do ovde brojčanik na pumpi mora da izvrti podosta cifara. U skladu sa njihovim imenom i bina je bila osvetljena crvenim svetlom dodatno stvarajući užarenu atmosferu koju su gradili bučni rifovi sa bendovog istoimenog debi albuma objavljenog krajem prethodne godine. Bend uživo zvuči jednako dobro kao i na studijskom snimku koji, vrlo mudro, nije previše ispeglan što mu samo dodaje na živosti i prljavoj gitarskoj energiji. Na pesmi “Kako se osećaš sada” im se pridružio Vladimir Popović (Black Planet Records) koji je na vokalima zamenio Vuka Miletića (Ljudske Potrebe), gosta u originalnoj verziji. Na najbolji prijem kod publike naišla je, očekivano, numera “Proći će” koja je zahvaljujući provokativnom spotu dosta dugo nalazila svoje mesto na raznoraznim listama.

Br1
Brigand

Oni koji do sada nisu imali prilike da čuju ovaj bend posle njihovog nastupa verovatno su sebi zacrtali da to promene. U prilog tome ide i to što se pozamašan broj ljudi posle svirke sjatio do bine da pazari fizičko izdanje albuma.

Centralno mesto večeri pripalo je pančevačko-beogradskom bendu Brigand predvođenim Veliborom Nikolićem. I njima je ovo bio prvi put u Nišu, iako je Velibor već nastupao u Feedbacku sa svojim solo projektom. Narod je ipak željno iščekivao “pravu stvar” tj. full bendovski nastup kako bi mogao da čuje stvari sa odlično primljenog debija Zaplešimo grešnici ali i poneku pesmu Jewy Sabataya, benda za kojim muzički sladokusci i dalje žale.

Uz manje tehničke probleme koji nisu predstavljali problem publici, bend je protutnjao kroz svoj teškorifovni set. Sem dobrog dela “Grešnika” prisutne su obradovali i prvi Brigandovi singlovi “Okovan”, a naročito “Malarme”. Negde u sredini set liste provukao se i Jewyjev “Lisac od želatina” dok je za kraj, sada već očekivano, ostavljena “Nevena”. Ova postapokaliptična i lirički oskudna numera zahvaljujući svojoj energičnosti vrlo brzo se prolaktala u sam vrh pesama koje su obeležile savremenu srpsku rok scenu. Ilija Kojović (bas) i Ivan Perović (bubanj) bili su na visini zadatka, ni za trenutak ne spuštajući intenzivnost svirke dok je Velibor u više navrata silazio sa gitarom među ljude što je i vizualno upotpunilo ovaj odličan nastup.

PS1
Plastic Sunday

Veče su zatvorili domaćini Plastic Sunday, koji su u završnoj fazi pripremanja svog novog albuma. On će naslediti prvenac “Razum traži razloge” pa zato i ne čudi što je set dobrim delom bio baziran na novijim pesmama. One, međutim, poseduju sve ono što je i do sada krasilo ovaj bend pa njihova trenutna nepoznatost nije igrala veliku ulogu u dobroj zabavi. Od samog početka bend je na bini stvorio sonični zvučni zid koji su probijali jake bas deonice i plesni ritam sa bubnjeva. Iako kojim slučajem niste ljubitelj njihovog zvuka teško je biti prisutan na svirci, a ne cupkati nogom koliko god da ste rešili da budete hejter. Prema onome što smo mogli čuti sinoć, njihovo novo studijsko izdanje će sigurno pomoći daljem osvajanju regiona i top lista koje je započelo pesmama “Radostan dan”, “Negde”, “Svuda oko nas”

Black Planet ekipa je ovim dvodnevnim festivalom pokazala muzičku inovativnost i koncertnu hrabrost dovodeći najzanimljivija imena sa naše scene. Ta doza novotarija je Nišu prekopotrebna, jer razbija monotonu praksu igranja na sigurno i dovođenja oprobanih imena iznova i iznova. Crna Planeta se sve više nadvija nad nebom. A ako se u tom pomračenju dešavaju ovakvi koncerti verujem da nam ne bi smetalo da živimo u njihovom mraku.