-

Gitarska magija Tommyja Emmanuela u Novom Sadu

Tommy Emmanuel Aleksa Danić Richard Smith Srpsko narodno pozorište Novi Sad Guitar Art Festival galerija fotografije
Tommy Emmanuel; foto: Igor Stanić

Australijski gitarski virtuoz Tommy Emmanuel održao je sinoć pred prepunim gledalištem Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu još jedan nezaboravan koncert. On je ekskluzivno organizovan od strane direkcije festivala “Guitar Art Fest”. 

Ogromno interesovanje publike za ovaj koncert prava je potvrda da je Tommy sinonim za izvrsnu, očaravajuću muziku, pre svega originalnu i inovativnu kada je reč o raznim stilovima iste, sa kojima tako vešto koketira. Pre glavnog programa, na veliku scenu “Jovan Đorđević”, izašla je Ljubica Lazić ispred festivala i saopštila da je ove posebne večeri mladi gitarista Aleksa Danić laureat nagrade „Veruj u sebe“ koju dodeljuje Erste banka.

Tommy Emmanuel Aleksa Danić Richard Smith Srpsko narodno pozorište Novi Sad Guitar Art Festival galerija fotografijeAleksa, koji baš danas puni 18. godina, slovi za talentovanog mladića, koji je nedavno objavio i svoj album „Prva ljubav“ sa deset autorskih kompozicija. Neke od njih, „Prva ljubav“ i „Meč vitezova“, publika je imala prilike da čuje upravo sinoć. Gromoglasan aplauz dobio je i za legendarnu „Change the World“ Erica Claptona. Tommy i Aleksa upoznali su se 2017. godine, kada su i prvi put zasvirali zajedno.

Nakon Alekse, usledio je nastup gitariste Ricaharda Smitha, koji je svirao i na zadnjem studijskom albumu Tommyja Emmanuela. Svojih 45 minuta ovaj impresivni američki muzičar, koji je sada po prvi put gostovao u Srbiji, pa i u Novom Sadu, svirao je razne standarde iz kojih su oživeli Chet Atkins, Jerry Red, Django Reinhart’… Uveseljavao je publiku između pesama svojim pričama iz detinjstva, a posebnu pažnju privukle su obrada Johnnyja Casha, te „The Entertainer“  i „Beatles Medley“.

Tommy Emmanuel Aleksa Danić Richard Smith Srpsko narodno pozorište Novi Sad Guitar Art Festival galerija fotografijeUz frenetični pljesak i povike dobrodošlice, negde posle 21 čas, na sceni se pojavio i veliki Tommy, koji je prvo sa kolegom izveo nekoliko numera, a potom ostao sam na sceni. Sjajan je osećaj gledati ovog muzičkog čarobnjaka kako sa tri gitare u vezu i pojačalom doslovno prosipa magiju pred hiljade ljudi. Od prve do zadnje note u njegovih sat i po vremena nastupa, svima je dao do znanja da mu apsolutno ništa nije strano kada je u pitanju world music, r’n’r, rock, swing, boogie, blues… Svirao je hitove sa aktuelnih albuma “Accomplice Two” (nastavak „Accomplice One“, 2018) i „The Best Tommy Songs“ (2023) sa kojima je na svetskoj turneji, a tokom koje je gostovao u Americi (Indianapolis, Nešvil, San Francisko, Njujork, Boston, Čikago, Atlanta), Kini (Hong Kong), Velikoj Britaniji (London), Italiji (Bolonja, Turin), Mađarskoj (Budimpešta), sve do rodne Australije (Melburn, Sidnej, Brisben, Hobart, Lankeston)…

Tommy je i ovoga puta bio vidno dobro raspoložen i otvoren za komunikaciju sa publikom, koja je oduševljeno pozdravljala svaki njegov osmeh. Kao i prethodni, i ovaj koncertni nastup bio je sazdan od autorskih numera i obrada starijih hitova. Način na koji on prepliće australijske tradicionalne baštine i afričke ritmove je jednim rečju fantastičan. Izuzetna instrumentalna tehnika nadograđena je performansom koji drži pažnju tokom celog koncerta. Publika je svaki njegov finger picking pratila bez daha. Dugi aplauzi nakon svake numere, bili su ono što je Tommyja posebno radovalo.

Tommy Emmanuel Aleksa Danić Richard Smith Srpsko narodno pozorište Novi Sad Guitar Art Festival galerija fotografijeOn je virtuoz čije celo telo pleše dok svira. Njegovo uživanje u svakoj noti je vidljivo u svakom trenutku magije koju dopire do slušaoca. Dovoljno je zatvoriti oči i dosegnuti visine potpunog muzičkog ugođaja i zadovoljstva. Publika je najlepše sanjarila uz „Song For a Rainy Morning“. Pred numeru „The Wide Ocean“ pričao je o njenom nastanku tokom leta od Njujorka (SAD) do Pekinga (Kina):

Znate, ponekad pišem i stvaram muziku ne samo na gitari ili u studiju, već u svojoj glavi. Melodije, reči, note, sve to se odvija u mom mozgu, umu i tako često imam vremena da skupljam kompozicije dok letim avionom iz jedne u drugu zemlju, a često tako putujem na turnejama. Odlučio sam da nešto isprobam, jer sam se pitao o čemu je ta moja muzika? Nisam mogao ni naziv da joj dam. Moja ćerka Rejčel je tada imala tri godine, i rešio sam da nju pitam na šta joj liči moja muzika. Poslao sam svojoj ženi, ona je pustila malenoj Rejčel, koja je tako razmišljala, i odjednom rekla: „liči mi na duboki okean“. Dakle, sa samo tri godine, ona je tako opisala. Tako sam kompoziciju i nazvao. Onda hajde da zajedno putujemo u taj duboki okean“.

Tommy Emmanuel Aleksa Danić Richard Smith Srpsko narodno pozorište Novi Sad Guitar Art Festival galerija fotografijeTommy je potom odsvirao jedan od svojih najslepših i najpopularnijih hitova „Angelina“, koji je posvećen upravo njegovoj ćerki, a potom je usledio niz od  “Scarlet’s World”, “The Jolly Swagman”, “Blood Brother”, “Mombasa”, “She’s a Woman”, “Lady Madonna”, “Day Tripper”. Naravno, iz repertoara nikako nisu mogle ni smele da izostanu i legendarne “While My Guitar Gently Weeps”, “Please Please Me” i „Imagine, uz koju je zamolio publiku da mu pomogne u pevanju.

Nakon još jednog osvrta na autorske numere „Fuel”, “Doc’s Guitar”, “Tall Fiddler”, “American Tune”, “Waltzing Matilda”, Tommy je još jednom izveo na binu kolegu Richarda. Na samom kraju na pozornici im se pridružio i Aleksa, koga je Tommy pohvalio da je veliki talenat i da sledeći put on dolazi na njegov koncert. Nakon odličnog bisa, muzičar je još jednom srdačno izjavio da mu je velika čast što je ponovo u Srbiji i da mu je puno srce, pozdravio je publiku i napustio pozornicu ispraćen burnim aplauzom.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA