-

Gitarijada ’15: Kerber i Guano Apes napunili Kraljevicu

Guano Apes
Guano Apes / foto: Nemanja Đorđević

Treće veče na zaječarskoj Kraljevici donelo je nastupe narednih sedam demo bendova u takmičarskom delu Gitarijade, neverovatne nastupe velikih imena u revijalnom, te dobru zabavu uprkos manjim izmenama i kašnjenju programa.

Guano Apes
Guano Apes

Na samom početku došlo je do promene predviđenog programa, ali se organizacija potrudila da publika ne ostane uskraćena za dobar provod. Umesto najavljenih Mr. Albino i Scarlet Notes nastupili su zagrebački Hard Time, čiji je nastup publika pratila i veče ranije, a momci su ponovo uspeli da podignu atmosferu i zabave publiku.

Sa zakašnjenjem od oko pola sata na binu su izašli Guano Apes. Energično su počeli sa „Carol and Shine“, a Sandra Nasić je pozdravila publiku sa “Dobro veče Zaječar!“. Usledile su stvari koje su pretežno sa novijih albuma, poput “Fake“ i “Oh, What a Night“. Nakon Sandrinog “Are you ready to party­?!“ gromoglasno “Da!“ publike dokaz je da ovaj sastav ima mnogo fanova u Srbiji. Stari hitovi “Open Your Eyes“, “Big in Japan“ i naravno poslednja “Lords of the Boards“ doveli su atmosferu do tačke ključanja. Ljudi su skakali i uživali u pravom svetskom nastupu koji je trajao tačno sat vremena.

Kerber
Kerber

Demo bendovi druge polufinalne večeri bili su Merian iz Plovdiva, Sinovi iz Lukavca, valjevački Y.O.X, beogradski Svemirci, Novosađani HiQulus, Robinovi Hudovi iz Banjaluke i riječki Syleth.

Nakon takmičarskog dela svirao je Kerber koji je naišao na znatno veći odziv publike, iako su Guano Apes bili zvezde večeri. Pretežno mlađa publika iz prvih redova oduševljeno je pevala stihove u nizu. “Nebo je malo za sve“, “Bolje da sam druge ljubio“, “Medena“ za početak su razmrdali publiku, a roditelji sa decom i starija publika u zadnjim redovima svedočili su o nostalgiji koju nastup starih rokera budi kod ljudi. Gale je nekoliko puta ponovio kako mu je drago što nastupa u prestonici rokenrola, Zaječaru. “Digni me“, “Igraj sad“ i horski otpevana “Ratne igre“ bile su smišljeno pripremljene za sam kraj ovog emotivnog nastupa.

Laibach
Laibach

Treće veče na ovogodišnjoj Gitarijadi zatvorio je slovenački Laibach svojim mističnim nastupom. Iako nisu tipičan rok bend njihova pojava je izazvala oduševljenje, ali i određenu vrstu hipnoze prisutnih, a masa se od odlaska Kerbera, nažalost, prepolovila. Slovenci su započeli svoj performans numerom “Eurovision“. Pesma “Brat moj“ praćena je zanimljivim vizuelnim prikazom i gromoglasnim bubnjarskim umećem i ostavila poseban utisak kod fanova. “Final Countdown“, “Tanz mit Laibach“ i “Life is Life“ zatvorili su avangardni koncert i isparatili publiku kući.

Nakon nastupa svih 14 takmičarskih bendova, na konferenciji za novinare objavljena su i imena pet sastava koji će nastupiti večeras u finalu. Najbolji po ocenama žirija nastavljaju takmičenje, a to su Wind Stain, Syleth, Svemirci, Sinovi i Up N’ Downs.

Pored neizvesnog finala takmičenja demo bendova, večeras nas na velikoj bini očekuju nastupi sastava Therapy?GalijaElektrični orgazam i drugih.

Laibach