-

NaslovnaReportažeGibonni u Novom Sadu: "Pjevam od srca"

Gibonni u Novom Sadu: “Pjevam od srca”

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

gibonniZlatan Stipišić Džibonni, pred 10.000 ljudi u rasprodatom Spensu, na novosadskoj premijeri priredio je trosatni spektakl. Topao odnos sa publikom, set od 26 pesama, dva bisa i gosti poput Maje Azukene, Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog i Murisa Varajića, uz po koje iznenađenje, krasili su jedan sjajan koncert.

Bilo je dva minuta do devet, a već se upalio video bim i krenuli su klipovi sa Džibonijevim pesmama u izvođenju nasumičnih youtube muzičara. Tačno u devet, izašala je zvezda večeri. Scenografija na bini oslikavala je divlji zapad, sa iscrtanom prugom i andrejinim krstom na njenom kraju, upotpunena je Džibonijevim odevnim izgledom modernog kaubojca – šešir, crveni šal, karirana košulja, prsluk i farmerice. Sa gitarom obešenom oko vrata i mikrofonom u ruci, šou počinje pesmom “Činim pravu stvar“. Krcat parter i već je tu publika jednoglasno pevala i aplaudirala i taj tempo održala do samog kraja koncerta.

“Pjevam od srca”, rekao je Džibo u prvom obraćanju publici. Uzeo je od novinara kameru, snimao publiku i pevao “Ovo mi je škola“. Krenula je “U ljubav vjere nemam” tokom koje je Džibo na binu popeo fotografkinju, slikao je pred punim parterom i koncert nastavio pesmom “Žeđam“.

Uzima gitaru ponovo, kreće “Zamoli me” i kako je rekao, njegova miljenica, “Vrata moje sestre“. Na binu dolazi vokalni oktet i američka pevačica Maja Azukena kako bi zajedno izveli pesme “Čemu se nadaš, scre moje” i “Mirakul“. “Ako me vidite na moru, pokažite mi kartu sa konceta i imate piće od mene”, obećao je Zlatan sinoćnoj publici. Repertoar se nastavlja pesmama “Slavim ove dane što si tu” i emotivnom “Tija bi te zaboravit“, nakon koje sa bine odlazi gostujući gitarista Vurisić, ali sa njim nestaje i Džiboni.

Kratki instrumentalni solo i začu se glas koji dopire sa suprotne strane hale. Imitacija svetionika bila je osvetljena i sa nje je Stipišić pevao deo pesme “Ako me nosiš na duši” i to pretopio u “Tempera“. Iako je nju počeo na svetioniku, dovršio je na bini. Dok je Džiboni došao do daha od tog silnog trčanja, bubnjar je imao solo tačku pojačanu gitarskom distorzijom Vlatka Stefanovskog koja se pretočila u “Judi, zviri i beštimje“. Očekivano je usledio veliki hit “Libar“.

Nizale su se “Divlji cvit“, “Sve ću priživit” i “Tajna vještina“. Odjednom, sa tribina, među publikom se pojavljuje poznati pevač Damir Urban, pevajući svoj hit “Budi moja voda“, a sa bine mu je pomagao Džiboni. Urban nestaje, a koncert se nastavlja pesmom “Ne odustajem“. Vraća se Maja i u duetu pevaju “Oprosti” sa nešto izmenjenim stihovima “say, say, puno hvala, puno hvala, dobri ljudi”. Iako je pesma delovala oproštajno, Džibo nije imao takve planove za Novi Sad. Maja je otišla, a Džiboni je započeo “Vrime da se pomirim sa svitom“. Sišao je u publiku, šetao među ljude, penjao se na tribine i usput se pozdravljao sa fanovima i pojedinačno im se zahvaljivao što su došli.

Jedno od novih izneneđanja bilo je kada je Stipišić popeo na binu zaljubljeni par i poslao momka do svetionika na suprotnoj strani hale. Rekao mu je da čeka tamo devojku koja će dotle doći čamcem. Donet je plastičan čamac i publika je u njemu nosila devojku kroz halu i do svetionika. Džibo se tom prilikom poklonio publici sa svojim bendom i otišao u iščekivanju bisa.

Vraća se Maja i peva čuvenu “Amazing Grace“. Dolazi ponovo i Džiboni i peva “Toleranca“, Maja repuje, a pridružuje im se i Damir Urban. Trojka sjajnih pevača, i muzičara generalo, zajedno je izvela i pesmu “Posoljeni zrak i razlivena tinta“. Sledi dug oproštaj, sa porukama ljubav, tolerancije i upućivanjem na aktuelne društvene teme poput borbe protiv trgovine ženama. “Volite se”, poručio je Zlatan. Publika polako kreće ka izlazima, ali veći deo glasno viče “Džibo, džibo”, čemu pevač nije mogao da odoli, pa se vratio na još jedan bis. Dirnuto je delovao Džiboni dok je izgovarao “Ostavili ste me bez teksta”. Ponovo Stefanovski dolazi kako bi ponovili “Libar” i tročasovni koncert završavaju pesmom “Dobri ljudi“.

Spisak pesama:
1. Činim pravu stvar
2. Ovo mi je škola
3. U ljubav vjere nemam
4. Žeđam
5. Zamoli me
6. Vrata moje sestre
7. Čemu se nadaš srce moje
8. Mirakul
9. Slavim ove dane što si tu
10. Tija bi te zaboravit
11. Ako me nosiš na duši
12. Tempera
13. Judi, zviri i beštimje
14. Libar
15. Divlji cvit
16. Sve ću priživit
17. Tajna vještina
18. Budi moja voda
19. Ne odustajem
20. Oprosti
21. Vrime da se pomirim sa svitom
-bis 1-
22. Amazing Grace
23. Toleranca
24. Posoljeni zrak i razlivena tinta
-bis 2-
25. Libar
26. Dobri ljudi