-

NaslovnaReportažeGernika nastupila u Domu B-612

Gernika nastupila u Domu B-612

Gernika
foto: arhiva

Sinoć je sa početkom negde oko 22 časova, Gernika održala koncert u novosadskom Domu B-612.

Osvrnimo se prvo na prostor u kome je održana svirka. Dom B-612 je pokrenut na studentsku inicijativu, i iako se stalno bore sa mnogim tehničkim i ekonomskim problemima, ovi mladi entuziasti uspevaju da stave dom B-612 na mapu novosadskih kulturnih objekata. Ovaj prostor postoji tek par meseci, ali uprkos tome su se tu održale neke veoma primetne kulturne manifestacije.

Ono što je posetilac doma mogao da primeti sinoć na prvu ruku, bila je atmosfera kluba kojoj je bend doprineo odličnom rasvetom kao i vizualizacijama koje su šarale preko samog bend, stvarajući utisak da nismo u Novom Sadu već u Teksasu na koncertu nekih mladih psihodeličnih snaga. Zvuk je bio malo slabijeg kvaliteta, pošto Vukašinov glas nikako nije mogao da iskoči ispred instrumenata. Svirka je počela pesmom „Kaurin“ da bi nas onda Gernika provela kroz svoj rad preko pesama „Igraj“ „O.K.“ „Mostovi Ostrva“ a koncert se završio pesmom „INRI“, koja je u punom sjaju iznela kreativnost ovih momaka. Ova pesma nosi naziv inicijala koji su se nalazili na krstu na kome je Isus raspet (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum). „INRI“ je aranžmanski biser, gde se smenjuju nekoliko različitih pristupa muzici počevši od grunge početka pa do završnice u stilu psihodelije i post metala. Takođe, tekst poseduje značajnu težinu pošto se bavi značajem Isusa, njegove filozofije i  lažnim odzivom koji je ona dobila u modernom svetu. Čitav sinoćnji repertoar je prošaran raznim improvizacijama gde su momci iz benda pokazali svoju umešnost na instrumentima.

Niko ne može da opovrgne potencijal ovog benda kao i određene momente kojima su pokazali da zbilja mogu biti na svetskom nivou. Sa druge strane, nedostatak energičnosti na bini je nekako uticao na publiku, te je cela svirka propraćena mirno i pasivno, ali svakako, spoj Gernike i doma B612 je urodio plodom.