-

NaslovnaReportažeGde je Električni Orgazam bio sinoć? Slavio je u Novom Sadu

Gde je Električni Orgazam bio sinoć? Slavio je u Novom Sadu

Električni Orgazam; foto: Živko Matić (Djiki Marrone)

U novosadskom Firchie Studiu legendarni ex-Yu rok bend Električni Orgazam sinoć je održao još jedan nezaboravni koncert, u okviru velike turneje na kojoj promoviše svoj dvanaesti studijski album, pod nazivom „Gde smo sad„.

Ovi beogradski muzički velikani, koji će naredne godine slaviti 40. godina od osnivanja benda, okupili su pored omladinaca, među kojima je i dosta muzičara čiji su idoli, i prilično veliki broj fanova nešto starijih genaracija, koji su, kao pre 20 godina, skakali i pevali na sav glas. Bez njih ovo veče ne bi bilo to što jeste.

Koncert je otpočeo nešto kasnije od najavljenog, oko 22:30 časova, i to sa velikim hitovima sa prvog albuma: „Krokodili dolaze“ i „Konobar„. Dvočasovni put kroz vreme, nastavio se sa pesmama iz plodnih 80-ih godina: „Hajde baby daj da vidim sad“ („Letim, pevam, dišem“) i „Afrika“ („Lišće prekriva Lisabon“). Potom je na red došao album „Distorzija“ i pesmu „Svaka nova noć„, te na jedan od najvećih hitova Električnog Orgazma  iz 90-tih godina „Da si tako jaka“ („Zašto da ne“). Kako su se pesme smenjivale, tako je publika sve intenzivnije reagovala.

Zagrejana atmosfera bila je pravi trenutak da bend nastavi program sa novitetima sa albuma „Gde smo sad“ iz prošle godine, koji je pobrao odlične kritike. Poznati muzički kritičar Aleksandar Dragaš ocenio ga je kao najbolji album Električnog orgazma unazad 30 godina. Prve koji su se našle na repertoaru bile su pesme „Bila si kao san“ i naslovna, za koju je urađen i spot,  a u kojoj se spominju imena čanova benda. Upravo je jednom od njih, gitaristi Branislavu Petroviću Banani, juče bio 56. rođendan. U momentu kada su mu njegove kolege čestitale, ozarena publika se pridružila sa ovacijama, uzvicima i aplauzima, a onda je usledila „kiša“ bombona i osmeha i pravo pravcijato slavlje kod Firchija u klubu. Po rečima Banane, pred sam koncert u Novom Sadu „kada ste u bendu, onda i članovi benda i publika postanu vaša porodica sa kojom proživljavate sve, i one najlepše i one najružnije stvari u životu.“

Sa prvim taktovima pesme „Seks, droga, nasilje i strah“ iz kultnog filma „Crni bombarder“(1992) , kamere na telefonima su se opet upalile, a publika je emotivno pevala kao jedan. Spremno je dočekala i naredne novitete Električnog Orgazma sa repertoara: „Bio sam loš“ i „Odvedi me do rupe“.

Kao dvanaesta pesma po redu, i na radost mnogih prisutnih, slušao se još jedan veliki hit 90-ih „Spojimo se sad“ („Zasto da ne!“), a potom nešto mlađi „Bliži suncu„(„To što vidiš to i jeste“). Uz ove pesme, prisutni su još jednom imali priliku da se, uz lagane ritmove, malo opuste i zaplešu. Ista atmosfera zadržala se i sa narednim dugoočekivanim hitovima: „Svečane bele košulje“ („Crni bombarder“), te „Kapetan Esid“ („Distorzija“). Publika je bez prestanka pevala zajedno sa Giletom i naginjala se ka bini.

Duh 80-ih kroz električne zvuke „zapalio“ je prostor uz hitove „Bejbe ti nisi tu“ („Braćo i sestre“), „Ja sam težak kao konj“, „Ne postojim“ i „Debela devojka“ („Distorzija“), napravivši samo mali osvrt na kaver Gerryja Goffina i Carole King, Locomotion“ („Les Chansones Populaires“). 

U samu završnicu koncertne večeri, Električni Orgazam ušao je sa pesmama „Nemaš nikom ništa da daš“ („To što vidiš to i jeste“), „Igra rokenrol cela Jugoslavija“ („Letim, sanjam, dišem“), koja je publici došla kao šlag na tortu i u kojoj je posebno uživala, te „Kako bubanj kaže“ („Braćo i sestre“), u čast Čavketu, bivšem bubnjaru benda koji je ostavio značajan trag i koji će se večno pamtiti. Nakon ove pesme, bend se zahvalio publici, ali kako je i bilo očekivano, ista nije dala da siđe sa bine. Čulo se glasno i sihrono: „Bis, bis, bis!“. I upravo tada, svirani su hitovi koje su mnogi uzvikivali tokom večeri:„Nebo“ i „Zlatni papagaj“ sa njihovog prvenca.

„Zlatni papagaj” i danas je jedna od najistaknutijih rok numera i jedna od najpopularnijih pesama benda Električni Orgazam. Za sam kraj podelićemo sa vama priču o njenom nastanku. Ona nosi naziv po prvom privatnom kafiću u Beogradu, gde su pretežno izlazila deca bogataša kako bi bila viđena. Jednom prilikom, članovi Električnog orgazma su prisustvovali tuči u pomenutom kafiću. Radilo se o grupi odraslih ljudi, kojima roditelji kupuju skupe stvari i kojima je jedina briga da budu popularni i viđeni. Na žalost do danas se ništa nije promenilo, ali tu je ova pesma, koja predstavlja neki vid suprotstavljanja ovakvom sloju ljudi.

Živeo nama Banana i ostali članovi Električnog Orgazma, pa da naredne godine slavimo 40. godina njihovog postojanja. A gde su oni večeras? U Domu omladine Beograda. Ne propustite ih.