-

GAF 09 – Ennio Morricone

arhiva

Otvorivši koncert u ARENI, Carlo Marchione je na gitari predstavio ENNIO-a MORRICONE-a kao kompozitora za muziku na klasičnoj gitari.

NEXUS QUARTET, koji postoji još od 80-ih godina prošlog veka je nagrdjen toplim apauzom publike. Posle njih na sceni BEOGRADSKE ARENE, pored ROMA SINFONIETTA i Akademskog hora “OBILIC” i AKUD-a “BRANKO KRSMANOVIC” pojavio se maestro ENNIO MORRICONE. Čovek čija muzika i umetnička karijera obuhvata širok dijapazon različitih kompozicionih žanrova, od apsolutne, preko primenjene do filmske muzike je još na početku izmamio uzdahe u publici jer su mnogi prepoznali temu iz filma “ONCE UPON A TIME IN AMERICA”, kako naslovnu tako i cuvenu DEBORAS’ THEME. Od preko 100 dela koje je komponovao za filmove definitivno je THE GOOD, THE BAD & THE UGLY – naslovna tema ponela sve prisutne u Areni pored prepoznatljivih ONCE UPON A TIME IN THE WEST i A FISTFUL OF DYNAMITE iz perioda rada sa Serdjom Leoneom. Na repertoaru su se našle i teme MADDALENA, MISSION, THE BATTLE OF ALGIERS…

Kada je na PRESS konferenciji 2 dana pre koncerta ENNIO izjavio da je vrlo teško raditi sa horovima, mora se priznati da je “iznajmljeni” hor pod budnim okom DARIKE MATIĆ MAROVIĆ bio dostojan ROMA SINFONIETTA, orkestru ENNIO-a MORRICONE-a. Izašavši na bis 3 puta ENNIO je izveo i DARINKU da se pokloni publici pored maestra. Svi zajedno dobili su zaslužene ovacije iz publike jer je celokupan dogadjaj bio nešto o čemu bi trebalo pisati i prepričavati.

Spektakularan zavrsetak 10-og GUITAR ART FESTIVALA je ostavio mnogo tema za prepričavanje, opisivanje i analiziranje kako treba raditi… kada je festival i gitara u pitanju. Po svemu sudeći, kako je krenuo, iz godine u godinu, GUITAR ART će doneti još mnoga uzbudjenja… za ovih 7-8 dana u februara od VICENTE AMIGO-a u CENTRU SAVA, preko dešavanja u KOLARCU do koncerta ENNIO MORRICONE-a u Beogradskoj Areni bilo je previše lepog iz oblasti muzike vezane za gitaru. Šteta što će proći godinu dana do sledećeg vidjenja sa akterima GAF-a. Da je češće ovakvih kulturnih dogadjaja!!!