-

Naslovna Reportaže Fury Revolution Revival Tour u zagrebačkoj Tvornici - rock'n'roll je stanje duha...

Fury Revolution Revival Tour u zagrebačkoj Tvornici – rock’n’roll je stanje duha

Fury Revolution Revival Tour
Foto: Sarah Agić

Iako Balkanrock primarno nije medij koji prati teatar, da smo propustili Fury teško bismo opravdali ovo „rock“ u imenu. Fury Revolution Revival Tour je potpuno unikatno umjetničko dijelo koje upravo slavi rock&roll u svim svojim oblicima, s naglaskom na svu mitologiju s kojom isti povezujemo te neizbježnu završnu poruku – da rock&roll nije niti broj godina, svota novaca na računu, sviranje hitova ili avangarde već isključivo – stanje duha.

Premisa cijele priče je ugrubo vrlo jednostavna. Priču počinje reunion fiktivnog benda Fury, koju prati i 50. obljetnica rada i zalaganja, te naravno, prigodna “greatest hits” kompilacija. Fury čine pjevač Tommy (koji je uprizoren kao nekakav čudnovati mješanac Iggy Popa i Marca Bolana) u izvedbi Mirana Kurspahića, gitarist Mickey (hommage svim punk-rock čupavcima, buntovnicima i revolucionarima) u izvedbi Nikše Marinovića, basist Rosie (jedina vrlo očita referenca, i to na pokojnog Lemmy Kilmistera) u izvedbi Domagoja Jankovića i bubnjar Pete (koji prema svojoj vrckastoj osobnosti i tragičnoj sudbini najviše podsjeća na pokojnog Keith Moona) u izvedbi Karla Mrkše. Osim samih članova benda, tu je i njihov sveprisutni menadžer u izvedbi izvrsnog Svena Jakira.

Fury Revolution Revival Tour

Ono što nakon toga slijedi je premotavanje na početak (točnije u 1968. godinu) i…poprilično teško opisati dok se ne vidi. Ono što je najbitnije napomenuti da sve pjesme u predstavi glumci izvode sami, vrlo furiozno, precizno, glasno i ukratko – sjajno. Autorske stvari su nastale pod vrlo očitim utjecajem bendova poput Stoogesa, MC5, The Sonicsa itd., koji se uostalom i par puta referenciraju u samoj predstavi. Posebno se tu ističe Karlo Mrkša na bubnjevima koji, čini mi se, u cijeloj postavi ima najviše konkretnog iskustva na koncertnoj pozornici. Sve autorske stvari su pravo osvježenje i sjedaju na uho na prvu, tako da bi zaista bilo šteta da Fury u ovom sastavu ne probije granicu fikcije i nastupi u ponekom cjelovečernjem koncertu, kao što su to svojevremeno činili The Blues Brothers.

Sami muzički nastupi su samo dio ove predstave, koja se povremeno pretvara u mockumentary u stilu „This is Spinal Tapa“ ili pak pravu dramu prilikom praćenja kasnijih dana benda, kad isti većinom okružuju opijati, pohlepa i smrt.

Fury Revolution Revival Tour

Prisutan je i čitav niz odličnih redetaljskih rješenja, pa tako uz pomoć kratkih i efektnih kadrova na projektorskom platnu saznajemo kako je Fury bio prisutan na puno važnih događaja u paralelnoj stvarnosti, bilo kod buđenja Detroitske rock scene ili prosvjeda protiv rata u Vietnamu u Washingtonu. Otprilike, nešto kao Broj Jedan u Alan Fordu. Također, uz malu pomoć istog platna publika iz prve ruke dobiva uvid to što se događalo u backstageu prilikom potpisivanja prvog „major label“ ugovora i slično.

Mali pogon Tvornice kulture se pokazao upravo savršenim za izvedbu ovakvog tipa. Bitno je naglasiti kako je cijela predstava na engleskom, te samim time jedna od rijetkih pogodnih i za (sve brojnije) turiste u Zagrebu. Ne znam je li turista bilo, no prostor je bio skoro u potpunosti popunjen. U Mali pogon su postavljeni stolice i stolovi kao na svakoj finoj kulturnoj manifestaciji, no za razliku od većine istih, šank je uredno radio cijelo vrijeme te ste po novo pivo mogli otići bilo kad. Ako niste odveć od javnog eksponiranja, pripazite ipak da to činite prilikom mirnijih dijelova jer biste u suprotnom vrlo brzo mogli postati dio predstave.

Ukoliko ste za Fury Revolution Revival prvi put čuli upravo kroz ovaj članak, preporučujemo da svakako ovdje pročitate naš iscrpni intervju sa redateljem predstave Miranom Kurspahićem.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Fury Revolution Revival Tour