-

Frenetično vibriranje atoma: Jon Spencer & The Hitmakers u Beogradu

Jon Spencer & The Hitmakers SubBeerni centar Beograd
Jon Spencer & The Hitmakers, foto: Nemanja Đorđević

Gledati divlju zver sa bezbedne udaljenosti, kroz rešetke kaveza, i biti oči u oči sa njom u divljini, dva su potpuno različita doživljaja. U prvom kandže i zubi predatora deluju tuplje i kraće, dok u drugom dobijaju kobne razmere i oštrinu hirurškog čelika. Slično je i sa muzikom koju svira Džon Spenser. Slušati je u sobi, sa zvučnika, dupeta udobno uvaljenog u fotelju i prisustvovati njenom živom izvođenju, aktivnosti su koje proizvode različite intenzitete udara nervnih impulsa. U to su se mogli uveriti svi koji su bili prisutni na koncertu koji je Spenser sa pratećim bendom The Hitmakers održao u beogradskom klubu SubBeerni Centar, u okviru Kontakt konferencije.

Jon Spencer & The Hitmakers SubBeerni centar BeogradNakon što su se članovi Blues Explosiona (privremeno?) razišli, Džon Spenser je okupio novi bend, The Hitmakers, sa kojim je objavio album Spencer Sings The Hits. Ako je među domaćom publikom bilo ikakvih nedoumca oko kvaliteta novog sastava, one su sinoć potpuno raspršene. Od samog starta, počevši koncert numerom Do The Trash Can, Džon i ekipa krenuli su žestoko. Upravo ova pesma je i programska za ovaj bend, jer su u osnovi njegovog zvuka teški ritmovi koje Bob Bert, nalik kakvom zalutalom Frankenštajnovom monstrumu skrivenom iza tamnih naočara, proizvodi udarajući čekićima po udaraljkama sastavljenim od delova skupljenih na smetlištu. Dok su udarci čekića po kanti za smeće vodili publiku u zabačene njujorške ulice, gde se okupljaju skitnice i beskućnici kako bi svirali na improvizovanim instrumentima, bubnjarska virtuoznost M. Sorda uvukla ju je u srce džungle. Sem Kuns je za to vreme na klavijaturama, koje su se neprestano ljuljale, držao raspomamljenu psihodeličnu službu. Negde na sredini koncerta odsvirao je aražmanski izmenjenu verziju svoje pesme Tough Times in Plastic Land. Džon Speser je, pak, tip čiji su nastupi postali deo usmenog predanja. On je sila koja održava sve navedene elemente muzike benda u ravnoteži, određujući koji stepen mahnitosti će da dosegnu. Zapamćena će ostati scena u kojoj se bend, usred izvođenja pesme, skoro na čitav minut „zaledio”, da bi potom nastavio sa jednakom snagom. Elegantan i drzak istovremeno, ispaljujući žestoke fraze kako iz gitare tako i iz grla, Spenser je hipnotisao publiku i činio da se kreće kako je njemu volja. Urlao je, propovedao, peo se i klečao, poskakivao, svirajući svoju specifičnu mešavinu najrazličitijih bazičnih rokerskih pravaca, sa bukom i užurbanošću grada. Dok je na kraju oficijelnog dela koncerta propovedničkim tonom govorio o tome kako moramo da se ujedinimo, zarad budućnosti nas i naše dece, podsetio nas je, u skladu sa trenutnom situacijom u Srbiji, na oštricu subverzivnosti kao važnu komponentu rokenrola.

Jon Spencer & The Hitmakers SubBeerni centar BeogradBend se, primamljen gromoglasnim dozivanjem na bis, vratio na binu, i izvođenjem numere NYC 1999 podsetio je na Spenserove rane radove, odnosno angažman u bendu Pussy Galore. Bis je bio još frenetičniji od dotadašnjeg dela nastupa. Rafalnim ispaljivanjem rifova pesme Roadrunner, iz repertoara sastava The Modern Lovers, koncert je završen.

Zbijeni u „tunel” SubBeernog Centra, dok su se zvuci odbijali o zidove i napadali slušne kanale, povremeno bacajući pogled na lijane koje sugestivno vise kroz otvore na tavanici, pitali smo se hoće li nas, kad se popnemo na površinu, dočekati isti onaj grad u čije smo podzemlje sišli. Kao u onoj čuvenoj sceni iz stripa Nadzirači (Watchmen) kada Doktor Menhetn, posredstvom nuklearnog udara, biva rastavljen na delove, da bi se potom ponovo vratio u novom izdanju, tako smo i mi, pomoću vibracija muzike Džona Spensera, rastavljeni na atome i ponovo sklopljeni. Furioznih sat i petnaestak minuta svirke bili su sasvim dovoljni za to. Ako se grad u koji smo se ispeli nakon završene svirke nije promenio, mi sigurno jesmo.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Jon Spencer & The Hitmakers SubBeerni centar Beograd