-

Završen ovogodišnji Taksirat

arhivaTaksirat – zvanično najveći i najstariji južno evropski zimski festival završio je svoje trinaesto izdanje. Za one koji ne znaju, festival se tradicionalno održava u Makedoniji, u Skoplju, na raznim lokacijama. Počeo još 26. novembra, a za finale 3. decembra je sačuvalo imena poput Asian Dub Fundation, Buraka Som Sistema, Clawfinger, Fat Joe, Kaiser Chiefs. U Metropolis areni, preko 5 000 posetilaca iz Makedonije i regiona uživalo je u njihovim nastupima.

Prvi posetioci Metropolis arene uživali su u odličnom performansu koji je izveo makedonski metal bend Verka, a nakon njih euforicnog duha indie fenomen T.B. Tračeri.

Moćan zvuk su nastavili i najveće ime na fjuzn-metal sceni Clawfinger kojima je ovo, kako su najavili poslednja turneja pred razlaz.

Asian Dub Foundation je definitivno glavno ime festivala, tako da je sa dolaskom u Skoplju jasno pokazao da su u potpunosti spremni da daju sve od sebe za publiku na ovom koncertu, priredivši jedinstvenu dozu eksplozivnog zvuka.

Nakon njih na sceni se pojavio hip-hop zvezda Fat Joe koji je odmah posle atraktivnog nastupa nesebično izdvojio vreme da se druži sa svojim najvećim fanovima.

Očekivano Taksirat ludilo ove godine imao je svoj maksimum tokom nastupa glavnih headlinera Kaiser Chiefs, koji pored toga što besprekorno zvuče na sceni imaju toliko mnogo energije da je pravo zadovoljstvo biti na njihovom koncertu. Popularni engleski bend koji vazi za istinsku rock atrakciju nastupio je u Skoplju po prvi put, promivišuci svoj novi album „The Future Is Medieval“.

Nastupom Booraka Som Sistema završen je Taksirat. Mešavina africko portugalskog ritma fino je legao za sam kraj ovogodišnjeg druženja.

foto: Stefan Đorđević