-

Foo Fighters u Puli – Tri sata koncerta?

Foo Fighters Pula
foto: Nemanja Đorđević

Prelepa arena u Puli ugostila je na dva dana američki Foo Fighters. Zbog limitiranog broja mesta, očekivano su karte planule za 10tak minuta. Priredili su nam pravu čast da gledamo sam početak evropske turneje tako velikog benda u koncertnom prostoru koji prima do 5000 ljudi. Spektakl u Puli i jeste bio spektakl samo zato sto je i bio u tom istorijskom mestu. Sam pogled i ulazak u ovu velelepnu građevinu, dok si opkoljen dobro čuvanim kamenom, miris mora i stotine boja na nebu, uz nešto kasniji upad punog meseca je zaista savršen ambijent za stvaranje uspomena i nekog nezaboravnog osećaja. Sve je bilo za pohvalu. Perfektna organizacija, čaše za uspomenu, zvuk, odnosno, akustika ove antičke građevine i rasveta. Idealno. Jedini problem je bio što su svirali Foo Fighters.

Foo Fighters PulaKada neko pita Kako je bilo na koncertu? Jedina reč u glavi je super. Super? Stvarno? Za neki koncert velikog benda, u takvom ambijentu, tročasovni spektakl, jedina reč je super? Da. Svaka pesma po 10 minuta, ceđenje hitova, vidno usiljeni, pokušavali su da dodatno doprinesu već savršenoj večeri. Ali nisu uspeli.

Veče je krenulo sa gostima, Frank Carter & The Rattlesnakes koji su krenuli tačno u 20h. Energičan i usviran alternativni bend je vrlo brzo „kupio“ publiku preskakanjem ograde i šetanjem i izvođenjem njihovih pesama među masom. Sasvim pristojan nastup kao uvertira za ono što sledi.

Foo Fighters PulaFoo Fighters ruku na srce nije imao predstavu gde dolazi. Čak je Dave Grohl napomenuo da se čuo sa Kristom Novoselićem da mu se pohvali da sviraju u Hrvatsku i da ga pita za savet, odnosno šta da očekuju i čime da se nadaju. Nešto nakon 21h na bini se pojavljuje ceo bend i nastup otvaraju sa „All My Life“ pa „Learn to Fly“ pa „The Pretender„. Ređanje hitova je možda i najbolje otvaranje nekog koncerta na kome smo prisustvovali. Ali šta ćemo kasnije?

Foo Fighters Pula

Momci su realno izgarali za svakom odsviranom pesmom. Svojski su dali sve od sebe da svaki proliveni znoj bude usmeren u dobar provod publike. Što se i dogodilo. Razgaljena masa je zasigurno većinu pesama pevala uporedo sa bendom. Bilo to „Big Me“ gde se i sam Dave začudio da nam se i dalje dopada numera i posle toliko godina. Mirnije pesme, poput „Something From Nothing“ je pokrenulo samo istinske fanove ovog benda. Simpatičan momenat na koncertu je bilo Grolovo predstavljanje njegove ljupke ćerkice Violet koja je nastupala na koncertu u timu pratećih vokala.

Pevajući pesme, skačući do iznemoglosti sa očaranom masom, mnogi su pokušavali da se naježe i dodatno osveste gde su i čemu prisustvuju, i tako, prođe čitavo veče u dodatnom i nepotrebnom trudu i nas i njih. Foo Fighters nisu bend koji može i treba da svira 3 sata. Pogotovo ne treba da to stalno ponavlja, kako će to uraditi i kako smo to tražili. Nismo. Bend je na silu i mišiće izneo tih tri sata umesto da su pošteno izrokali koncert u pristojnih sat ipo dva, bez spuštanja tempa i energije. I da, bez onih suvišnih obrada.

Foo Fighters PulaPosle četvrt veka postojanja, zar je stvarno potrebno se na taj način pokušava nešto. Da budu veći nego što jesu? I posle toliko godina i dalje strah od Nirvane? Dave, ne povezuju te više sa Nirvanom, imaš svoj drugi veliki bend i pokaži poštovanje prema bivšem sebi, fanovima i članovima starog bend-a tako što ćes, na primer svirati nešto od Nirvane (ponavljamo, svog benda), a ne od The Ramones, AC/DC ili Queen-a… Znamo da to nikad ne rade, ali eto dajemo im ideju. Bio si deo nečeg najvećeg, ne možeš nikada biti veći od toga. Cenimo i poštujemo dodatni trud i sa koncerata i čitave njihove karijere, ali mora se desiti neka evolucija, odrastanje i prihvatanje. Ne juri Nirvanu, ne beži od prošlosti, slavi je i sviraj je. Odatle počinje sva usiljenost ovog benda i izuzetno uspešni pokušaji uspeha. Ali, nije to to. I to nije taj bend. Kad bi prerastao i prevazišao sve te bubice, šablone i potrebe za hitom, to bi bila prava stvar za ovaj bend. Ali, mislim da je malo kasno za to. Uživali jesmo, rok spektakl je bio, ali, da se razumemo, mogli smo mnogo više, sa mnogo manje.

Foo Fighters Pula

Set lista:

All My Life
Learn to Fly
The Pretender
The Sky Is a Neighborhood
Rope
Drum Solo
Sunday Rain
My Hero
These Days
La Dee Da
Walk
Another One Bites the Dust / Blitzkrieg Bop / Day-Oh
Under Pressure (Queen obrada) (Taylor vokal, Dave bubnjevi)
Monkey Wrench
Run
Make It Right
Something From Nothing
Times Like These
Breakout
Dirty Water
Best of You
Big Me
Stacked Actors
Wheels
This Is a Call
Let There Be Rock (AC/DC obrada)
Everlong

Foo Fighters Pula