-

NaslovnaReportažeFluid Underground i Danga razmrdali Jazz Bar Centar

Fluid Underground i Danga razmrdali Jazz Bar Centar

Fluid Underground Danga Jazz Bar Beograd
Fluid Underground; foto: Nemanja Đorđević

Petak, 22. novembar u Jazz Baru bio je rezervisan za jedan bend koji je u izgradnji svog muzičkog stil i jedan koji iza sebe ima već 4 albuma i jedno EP izdanje. Premda različitih žanrovskih karaktera, Fluid Underground i Danga bendovi su koji zaista imaju šta da pokažu. Publika koja se okupila da isprati ovaj događaj, vrlo bi rado posvedočila o tome.

Svirka zakazana u 22:00h prvu okinutu žicu trzalicom dočekala je četrdeset minuta kasnije. Melanholija koja se potom razlegla prostorom otvorila je priču koju je Danga umela da ispriča na jedan suptilno dečački način. Plovilo se na talasima post-grandž melodija, ulazilo se u duboke teme, sitne harmonijske prelaze, đuskalo se zatvorenih očiju. Teški rifovi, bez solaža, aludirali su na onaj prepoznatljivi karakter devedesetih godina, a pesme kao da su se slivale jedna u drugu. Ovaj bend sitnim, ali sigurnim koracima, stasava do svog potpunog potencijala.

Fluid Underground Danga Jazz Bar Beograd
Danga

Ono što je bilo novo u postavci Dange, osim već poznatih članova Andree, Mladena, Đorđa i Matije, jeste novi bubnjar Sergej Sokolov, koji je u muzičku izvedbu uneo brži ritam, zahtevniji izraz i stabilnost. Da li je to najava za promene u žanrovskom smislu ovog benda, videćemo na njihovim sledećim svirkama. U svakom slučaju, sada ostaje da sačekamo šta će sledeće „skrčkati“ za svoje verne i buduće slušaoce.

Fluid Underground Danga Jazz Bar Beograd
Fluid Underground

Fluid Underground je bend koji nesumnjivo zaslužuje da mu se posveti više medijske i kritičke pažnje. Ako postoji negativna stavka u vezi sa ovim bendom, to je ona nesrećna okolnost da stvaraju i postoje u slepom crevu na jugu ove zemlje. Ova aždaja faz/stoner rok orijentacije iz Vlasotinca ima toliko kvalitetnu živu svirku, da joj na tome mogu pozavideti i mnogo poznatiji i stariji izvođači. Ozvučeni su perfektno, makar i u buretu svirali, vokal je intonativno veoma stabilan, a gitare, bass i bubnjevi uigrani su do te mere da slušaocu jedino što ostaje jeste da se divi, uživa i jedva čeka njihov sledeći nastup.

Osim pesama uz koje smo redovno đuskali na prethodnim svirkama kao što su „Ja vidim sve“ , „Nemam vremena„, „Amanet„, na nastupu imali smo prilike da čujemo i nove pesme koje će se naći na njihovom najavljenom albumu. Sinestezija emocija i rifa eksplodirala je zajedno sa bubnjevima, a česti brejkovi, koji su seckali taj žestoki fluid, unosili su nemir u deonice i kao da su grebali po ušnim tunelima publike izazivajući grč koji vodi u potpunu receptivnu ekstazu.

Fluid Underground Danga Jazz Bar Beograd

Sa druge strane, treba posvetiti posebnu pažnju tekstovima pesama, jer su toliko kompleksni da se pri svakom sledećem slušanju, sa svakim stihom, otvara neko novo problemsko pitanje. I na kraju, možemo samo da se zapitamo da li je slučajnost da u vreme poljuljanih sistema vrednosti vodimo ljubav sa veprovima i da li se na kraju sve svede na to da je put jednosmerna ulica.

Veče je izvan svake sumnje bilo veoma inspirativno i nadasve kvalitetno , što dokazuje da je muzika, koju osetimo iskreno, unutar bića, ono što pokreće uživanje i zadovoljstvo, a ne ime, popularnost, niti prepune, ogromne, koncertne dvorane i broj prodatih nosača zvuka.

GALERIJA FOTOGRAFIJAFluid Underground Danga Jazz Bar Beograd