-

NaslovnaReportažeFish in Oil sa Nišlijama projurio Amerikom

Fish in Oil sa Nišlijama projurio Amerikom

Fish in Oil, foto: Marija Veljković

Niška publika imala priliku da ovog petka, rasterećena od reči, uživa u čistim instrumentalima. Na scenu Feedbacka stao je beogradski džez sastav Fish in Oil.

Za razliku od kulturnih nastupa kakve je ovaj bend zabeležio, veče je odisalo neformalnošću. Članovi benda, sve vrhunski muzičari, a iz underground miljea, su ispred kluba dugo pre početka stajali ne odskačući pojavom od posetioca. Svi zajedno su ušli po sata pre ponoći izgledavši, ako pustimo mašti na volju, poput hadžija.Jer ipak je potom na sceni zasjalo mnogo više od nekakve svirke.

Pre svega, to je izvrsna muzika. Nesaglediva stvaralačka strast i dobra uvežbanost je od samog početka delovala kao obećanje. Uz prve aplauze Nišlije su dobile mogućnost da odgledaju film u svojoj glavi sa uzbudljivom pričom i izuzetnim soundtrackom. Isprepletani blues, free jazz, punk i slobodna improvizacija povezivali su papire lepljivom trakom i napravljen je svitak dugačak do jednog časa iza ponoći koliko je trajao koncert.

Pri samom početku rečima “neprskana jabuka”, glasno je najavljena pesma tako da su se  posetioci trgli i dozvolili konačno i potpuno potonuće u muziku koja je ponajviše filmska. Iskreni osmesi i zadovoljni povici dolazili su iz publike. Oči skoro svih prisutnih su se neprestano vraćale na lik Bratislava Radovanovića koji, iako neguje tradiciju slobodnog izražaja i improvizacije, svojom figurom kao oslonac bendu izaziva veliko poverenje. Delovalo je kao da drži sve konce čak i tu u datom trenutku na sceni kada se petorka očima dogovarala o numerama koje će izvesti. Jasna je snaga njegovog uticaja. Međutim, podjednako su Tom Feđa Franklin za bubnjem, Branislav Radojković za kontrabasom i Veljko Nikolić sa perkusijama učestvovali u nizanju bisera među kojima su neizostavni elementi koncerta Fish in Oil “Veljko” i “Tri ključa” i sinoć u Feedbacku izvedeni.

Bez naročite gestikulacije, skriven pod kačketom, Bratislav je sinoć svojim solažama proizveo par zaista gromoglasnih aplauza. Ništa manje primećen kada su solo deonice u pitanju, Dušan Petrović, u svojim rukama je izmenjao tri duvačka instrumenta. Zadužen takođe i za verbalnu komunikaciju obavestio je prisutne o dve pesme koje su nastale za jedan dan i jednu probu “Lastavica” i “Hipster”.

Lutanje prostranom zemljom muzike inspirisano ponajviše njujorkškim džezom, pohodeći gradove i velegrade energetičnih muzičkih tonova često je udaralo u sveukupni instrumentalni smiraj. To je dodatno razbuđivalo sinoćni ispunjen klub poštovaoca muzike kao takve. Pesma “Beznjenica” vodila je polako do kraja gde je pre bisa kao poslednja označena numera izvedena “Rasprava o prijateljstvu”. Naravno da je obustava ovakvog događaja izazvala negodovanje kod Nišlija koji to nisu skrili, te je Fish in Oil produžio nastup za još tri izdanka svog autorskog rada.

Sasvim dovoljno je bilo da se zaokruži muzička priča čija je živopisnost učinila da se sinoć osetimo kao da jurcamo po Americi u pokušaju da rukama uhvatimo skladne zvuke u atonalnom urbanom životu.