-

NaslovnaReportažeFink oduševio rasprodat Dom Omladine

Fink oduševio rasprodat Dom Omladine

Fink
Fink; Foto: Nemanja Đorđević

Dom omladine sinoć je u okviru svoje evropske turneje posetio Fink zajedno sa Douglasom Dareom koji im kao predgrupa pruža podršku na ovom putešestviju. Budući da je ovo njegov prvi nastupu Srbiji, kao što je i sam rekao u jednom momentu, pitanje posećenosti bilo je upitno, s druge strane svako ko je imao priliku da se susretne sa njegovom muzikom teško da je odoleo ovoj jedinstvenoj prilici što potvrđuje i činjenica da su uoči koncerta sve karte bile rasprodate.

FinkZagrevanje koje je prethodilo Finku otpočeo je DJ kolektiv Kišobran da bi nakon njih na binu stupio Douglas Dare. Perspektivan mladi muzičar koji je predstavio svoj album prvenac “Whelm” pridružio se Finku otkada su ga članovi benda čuli na nastupu u jednom londonskom klubu i oduševljeni odlučili da ga povedu sa sobom na turneju. Svoje umeće na klaviru i elektronske deonice savršeno veže umirujućim glasom što mu je do sada i donelo mnoge sjajne kritike i epitet mlade zvezde u usponu. Ipak sinoć je njegov nastup trajao nešto kraće jer, recimo to tako, nije bilo hemije između njega i publike koja je bila poprilično nezainteresovana i bučna, te je Douglas napustio binu ranije od predviđenog.

FinkFin Greenall kroz bogatu karijeru oprobao se kao DJ, producent, kantautor da bi na kraju zvaršio u bendu koji su u sinoćnoj postavi činili Tim Thornton (bubanj/gitara), Guy Whittaker (bas) I Chris Nicholls (gitara), mada kad ga čujete kako peva deluje nejasno zašto bi se taj čovek ikad u životu bavio nečim drugim. Fink iz sebe ima 6 albuma, ali poslednji “Hard Believer”, koji je izašao pre nešto manje od godinu dana, doneo mu je do sada najviše pozicije na muzičkim top lestvicama. Album je i pravljen pomalo promišljeno za live nastupe, čak su sve pesme tokom improvizacija na koncertima dobile nove verzije sa produženim uvodima i postepenim dovođenjem do grandioznih završnica, te je ceo album snimljen iznova.

FinkPrva, “Pilgrim”, jedna od žešćih pesama sa gorepomenutog albuma izmamila je prve vriske u publici. Ono što je bilo posebno zanimljivo je i osvetljenje koje bend nosi sa sobom koje verovatno predstavlja izazov za fotografe budući da reflektori nisu bili usmereni ka izvođačima već su se nalazili iza njih tako da su se nekim trenucima kroz dim nazirale samo siluete. “Warm Shadow” i “Sort of Revolution” u takvoj opskurnoj atmosferi dobile posebnu dimenziju. “Ludi ste, ali znate sve reči” bila je prva rečenica koju je Fink uputio sjajnoj publici, kakvu ja u svom kratkom izveštavačkom veku još nisam videla, koja je bukvalno svaku pauzu tokom pesme ili između pesama koristila za gromoglasne krike upućene ka bini. “Hard Beliver” naslovna numera albuma neizostavno se morala naći na set listi kao i većina pesama sa novog bluzerskog albuma. Posle “Hard Beliver” izveli su akustičnu verziju pesme “Wheels” tokom koje je Tim zamenio bubanj cajonom.

UFinksladila je “Perfect Darkness” pesma koja je posvećena Benu Howardu koji je prethodnik Douglasa Darea, budući da je nastupao sa Finkom neko vreme. Koliko je publika bila oduševljena i onim što je čula i onim što je videla toliko je i Fink bio iznenađen velikom posećenošću, pa je u jednom trenutku rekao:”Na putu dovde nismo znali da li će biti 50 ljudi na koncertu, od ovog grada videli smo samo bekstejdž, ali jebeš muzeje i sve ostalo ovaj grad je ovde i divan je!”, potom je najavio pesmu koja je o “učenju lekcija”- “Sheakspeare”.

“Looking Too Closely” i “Berlin Sunrise” koja je imala posebnu najavu budući da Fink trenutno živi u tom gradu. Puna sala eksplodirala je posle ove pesme, bend je napustio binu da bi se posle dva minuta ovacija vratili sa “This Is The Thing” kojom su završili jedan od najboljih koncerata na kom sam bila. Intenzivna razmena energije završila se zadnjom pesmom, ali to nije bio kraj druženja pošto su članovi benda samo dvadesetak minuta nakon svirke izašli da daju autograme, što iako je posle svirke delovalo nemoguće, u mnogome popravlja utisak ionako besprekornog koncerta.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Fink

Save