-

NaslovnaReportažeFinale Battlefesta u znaku Monere

Finale Battlefesta u znaku Monere

Cepeni ĆunciU petak 11. decembra u beogradskom klubu Livingrum održano je poslednje druženje, finale Battle Festa. Ovog puta bili su okupljeni svi pobednici predhodnih polufinalnih večeri i priredili šarenoliku žanrovsku borbu.

Bend Hatred, koji je trebalo da nastupi kao gostujući bend, iz određenih razloga se nije pojavio, tako da se odmah krenulo na takmičarski deo. Prvo je nastupila grupa Štraft, koja je imala manjih tehničkih problema, ali čak iako zanemarimo tu nezgodnu situaciju, bend je imao prilično bled nastup. Posle njih na scenu su izašli Cepeni Ćunci, čime je ludilo počelo. Njihov nastup izazvao je najbolje rekacije publike, koja je bila neumorna i veoma energična, tako da šutke nisu prestajale za vreme južnjačkog panka. Novosađani Bau Vau su priredili sasvim drugačiju atmosferu. Hip Hop sa jakim gitarskim rifovima je privukao prisutne u prve redove. Bend Soba 4 je bio pravo osveženje večeri, jer zvuče dosta zrelije nego ranije.

Kao najbolji drugoplasirani bend, Soundrise je pored proverenih autorskih stvari, izveo i hit benda Blur – Song 2 ,što je razmrdalo publiku. Jedan od upečatljivih nastupa večeri imao je beogradski sastav Tobija koji je zvučao prilično agresivno, a ovaj nastup je bio jedan od najboljih u njihovoj dosadašnjoj karijeri. Poslednji bend koji je nastupao je bila Monera, ali ovoga puta u akustičnoj varijanti. Miljenici publike su na kraju i odneli pobedu, oko čega su bile složne obe strane, i publika i žiri, u čijem sastavu su bili: Andrej Milkić iz Mascoma (Automatic Records), Žarko Kovačević, frontmen grupe S.A.R.S i Braca Pejović, muzički novinar.

Pobedom na Battle Festu bend Monera je dobio priliku da u 2010. godini izda album prvenac za Automatic Records, što je bila i glavna nagrada festivala. Drugo mesto je osvojio punk sastav iz Ladovica, Cepeni Ćunci, a kao nagradu su dobili snimanje demo pesama u studiju „Fabrika Zvuka“. Treće mesto je pripalo sastavu Soundrise. Svi bendovi koji su učestvovali u finalu će se naći na kompilaciji Battle Fest diska koji je takođe planiran za 2010. godinu u izdanju Automatic Recordsa.

Festival je za ovu godinu završen, a tokom polufinalnih večeri publici se predstavio čak 41 bend. Organizatori festivala već uveliko pripremaju borbu za pivo koja će se održati naredne godine, a sledeće druženje je zakazano u januaru. To će biti prvo polufinalno veče u 2010. godini, tako da je konkurs za sve autorske bendove već otvoren.

Fotografije iz Livingruma možete pogledati ovde.