-

NaslovnaReportažeFestival Živa voda prvi puta održan u Vintageu

Festival Živa voda prvi puta održan u Vintageu

Živa vodaU petak 21. veljače u Vintage Industrial Baru održan je 1. Živa Voda festival, gdje su nastupili Ensemble Illyrica, Truth ≠ Tribe, Mimika Orkestar OneBeat Balkans. Živa Voda je kolektiv i udruga glazbenika sa zagrebačke post žanrovske scene te obuhvaća članove nekih od poznatijih alernativnih bendova i projekata. Ovo je prvi event gdje kolektiv organizira svoj vlastiti mini festival i usuđujem se reći – odrađen vrlo uspješno.

S početkom u 20:15, na plesnom podiju stvorena je melankolična atmosfera uz polumrak i lučice poredane u krug. Ondje je Ensemble Illyrica s članovima: Nika Bauman (flauta), Marko Ferlan (gitara) i Hiwote Tadesse (viola) predstavio svoj izričaj inovativne kombinacije instrumenata u ansamblu koja je vodila stvaranju sanjivog repertoara sastavljenog od originalnih djela, vlastitog aranžmana te novih kompozicija mladih skladatelja pisanih upravo za Illyricu popraćenog istoimenim ansambl pokretima/plesom zbog čega je kod publike ostvaren puni doživljaj sudeći po blagom prepuštanju ovoj glazbi veselja, strasti i ljubavi – sjedajući na pod, lagano se gibajući, žmireći..

Nakon uspavane atmosfere, Vintage je zažario OneBeat Balkans sa svojih 15 društveno angažiranih glazbenika i glazbenica iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Kosova, Makedonije i Amerike, koji od 1. Veljače, kada je projekt počeo, zajedno borave, putuju po Balkanu i stvaraju novu glazbu i multikulturna, -disciplinirana, -instrumentalna djela. OneBeat Balkans zapravo je dio većeg globalnog projekta OneBeat koji je nastao u Americi, na incijativu Kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Državnog sekretarijata.

Na Balkanu je održan prvi puta proveden putem organizacija Bang on a Can’s Found Sound Nation i Balkan Art Zone, u partnerstvu sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država u Albaniji, Makedoniji, Srbiji i na Kosovu. Svoju su atmosferu začinili afričkim ritmovima razbacujući se s „oranžinama“ i paprikama te pozivajući publiku na ritmičan ples propraćen pljeskanjem čime su portretirali zajedništvo. Najavili su ponovni dolazak krajem večeri kako bi finiširali ovaj sjajni festival.

Treći po redu nam se pridružuje Mimika Orchestra koja je do kraja napunila dvoranu što i ne čudi, jer ovaj sastav broji sve veću popularnost i na našim prostorima. „Album “Divinities of the Earth and the Waters” je treći po redu, ali do sad najzapaženiji Mimikin album u regiji. Radi se o pogrebnoj procesiji na Balkanu i opisuje razne sociopolitička i osobna pitanja, te je u suštini put života i smrti, rođenja i odrastanja, a napravljen je u čast našem preminulom bubnjaru Oberonu Kingu.“ (Mak Murtić, portal Ravno do dna). Sâm je album pod velikim utjecajem tradicionalne glazbe nastale na područjima istočno od Karavanki, južno od Budimpešte pa sve do Turske, s ipak možda najvećim naglaskom na staroslavensku etno tradiciju Hrvatske. Pjesmu „Povedi me u zemlju Indiju“ prošle su godine izveli prvi puta sa Damirom Imamovićem, i kao takvu izvode ju prvi puta u ovom aranžmanu. U pjesmi Pantheon flautista Leo odigrao je ulogu Velesa, slavenskog boga zemlje, vode i podzemnog svijeta. Za vrijeme njihova nastupa, netko se dosjetio i napuhati balone, zbog čijeg je vijorenja prostorijom zaigranost dobila novo lice. Za zadnju pjesmu odabrali su „Dan oprosta“ u nešto bržoj izvedbi jer je „bubnjar morao žuriti na let za Split“.

Truth ≠ Tribe je pretposljednji band koji je istupio tek oko pola noći, zbog čega se veći dio publike oprostio s festivalom obzirom da je idući dan radni. No, to nije spriječilo ovaj kvarter da raspleše svoje kolege iz drugih bendova i ostatak publike. Svojim eksplozivnim nastupom pokazali su svoju umješnost i energiju u stvaranju glazbe na koju je nemoguće ostati miran. Ovaj je sastav nastao kao suradnja Luke Čapete (el.gitara), Nenada Kovačića (perkusije), Jurice Rukljića (tuba s elektronikom) i Maka Murtića (saks, flauta, sopela, klarinet) a fuzija je suvremene klupske glazbe, afričkih, balkanski i raznih drugih svjetskih ritmova, međimurskih, balkanskih i krčkih melosa i elektronike, sa energijom progresivnog rocka.

Uz djembe, zvečke, bubnjeve, flautu i ostale probrane instrumente OneBeat Balkanos nam kao šećer na kraju finišira ovaj sjajni mini festival ne dopuštajući publici da stoji. Ovaj neumorni sastav sinoć smo imali prilike poslušati i u Boogie baru, gdje su izveli nekoliko svojih pjesama.