-

FENODOM u Domu omladine

U najsavremenijem koncertnom prostoru u Srbiji, u Domu omladine, sinoć je završen Festival domaće srpske muzike. Za dva dana trajanja festivala publika je imala prilike da uživa u devet bendova koji su se afirmisali preko Popboksove „Scene“.

Svi uslovi su bili odlični, fenomenalan prostor, savršeno ozvučenje, dobri bendovi, ali je opšti utisak pokvario neverovatno mali broj posetilaca, čemu je verovatno doprinelo između ostalog i prezasićenje ljudi, odnosno veliki broj dešavanja.

Prvo festivalsko veče otvorili su novosadski Keckec odnosno Acid Folk Orchestra, sastav koji je te večeri pomalo ostavio utisak nedorečenosti. „Zvezde“ prve večeri FENODOMa bili su beogradski sastav Repetitor, koji je posle dužeg vremena konačno nastupio pred domaćom publikom. Sam komentar basistkinje Ana-Marije „Pokrenite se slobodno“ je već sve unapred odredio, jer je publika koja se prikupila u znatnom broju bila previše statična, a monotoniju celog tog prizora razbila je manja ekipa ljudi koji su, čekajući Konse, načinili atmosferu življom i zanimljivijom. Nakon energične svirke Repetitora, došao je red na „fank antenu“ – novosadski sastav Slaptrap. Oni su nastavili u pozitivnom duhu i nije na odmet pomenuti da je malo domaćih sastava koji sviraju funk rock, a Slaptrap to radi odlično. Kako se prvo festivalsko veče bližilo kraju, publika se delila na najupornije i na fanove sastava Consecration. Uprkos manjim tehničkim problemima, bend je dao dovoljno razloga prisutnima da zadovoljni napuste Dom omladine. Za savršen zvuk i precizne gitarske rifove pobrinuo se Nikola Vranjković, u ulozi tonca.Drugo festivalsko veče otvorio je alternativni sastav Nikad Dosta. S obzirom na to da je bend nedavno izado debi album, ovo je bila idelana prilika za njegovo predstavljanje. Izrazito slaba posećenost druge večeri stvorila je utisak da su bendovi jedni drugima publika. Bendovi Štutgart Online i ŽeneKese su imali najzapaženije nastupe, a može se slobodno reći i najenergičnije. Ritam sekcija Štutgart Online je objasnila ko je „superheroj“, dok su ŽeneKese odpevale sa publikom himnu večeri „Šta bi bilo kada bih ti dao sve što imam“. Sastav koji je zatvorio FENODOM bili su Iskaz i Svedoci. Agresivni hip hop je odudarao od muzičkog programa festivala, ali je kompletan bend dao sve od sebe da se prisutni dobro provedu.

Festival nazalost nije mogao proći bez skandala. Naime, druge festivalske večeri problem je napravilo ni manje ni više no obezbeđenje koje je preteranim reagovanjem izbacilo trojicu posetilaca. Ceo ovaj dogadjaj pretio je da baci senku na manifestaciju, jer obezbeđenje Doma omladine ne interveniše po prvi put na ovako nepropisan i grub način, tako da bi se mogao uputiti apel na upravu zgrade da preduzme nešto po tom pitanju.

Da ne zaboravim da spomenem heroje obe večeri, a to su Multietnička Atrakcija. Indirektno su učestvovali u programu svirajući u holu Doma omladine, kako bi upotpunili pauzu između bendova, čime zasluženo mogu poneti epitet moralnih pobednika FENODOMa.