-

„Fap mašina nije na prodaju“: Rambo Amadeus pred prepunom Fabrikom

Rambo Amadeus
Rambo Amadeus / foto: Stefan Savić

Svetski Kilo Car Rambo Amadeus, koji uspešno vlada muzičkom scenom od sada već davne 1988. godine, održao je nakon dve godine još jedan nezaboravni koncert u Novom Sadu, ovaj put u SKCNS Fabrika.

Ovaj prednovogodišnji događaj, mnogima dugoočekivan, označio je dobro zagrevanje za predstojeće proslave a pregršt maestralnih taktova, rifova, prelaza i solaža koje je Rambo zajedno sa teiom Two Winettous & One More (Saša Ranković – bubnjevi, Miroslav Tovirac – bass gitara i Vojno Dizdar – klavijature) podario sinoćnjoj publici, zasigurno su bili najlepši muzički poklon.

Rambo AmadeusSa početkom u 22 časa, započeo je energični polučasovni nastup, lokalna podrška od strane autorkog rock benda Branimir i Neprijatelji na čelu sa Branimirom Rosićem (vokal, gitara), koji postoji od 2006. godine. Branimir je prošle godine objavio i svoje solo izdanje, EP „Život je Tombola„. Publika je ovaj put imala prilike da čuje ukupno šest pesama, što novim što starih, a publika je velikim aplauzima ispratila „Zaljubljen u nju“ i „Ti nikad nećeš biti penzioner“. Snažna energija tokom celog trajanja nastupa ovog benda, Branimirova samopouzdanost, te oduševljavajučee motivno unošene u celu rock and roll priču je upravo ono što izlazi u prvi plan pri nastupu njega i njegovim (Ne)prijatelja.

U 22:40 na binu se, dočekan gromoglasnim aplauzom, popeo Rambo Amadeus. Prepoznatljiv outfit, gospodski crni šešir, čuvena leopard bunda, ispod nje sako na strafte i nove naočare, izazvali su oduševljenje. Svetski, a naš Kilo Car stajao je sa svojim bendom nasmejan pred svojim poštovaocima. A gitara – ona nikog nije ostavila ravnodušnim.

„Dobro veče Novi Sade! Mnogo je vode proteklo Dunavom…“, obratio se Rambo, te se zajedno sa publikom na kratko prisetio prethodnog dolaska u Novi Sad. Svoj muzički kolaž započeo je svojim umetničkim motom „Vrh dna„, koja je, po rečima Ramba, svojevrsni opis društva u kome je egoizam svake individue neograničen, a osjećaj za društvo i društvenu solidarnost nikakav. Publika je uz njega ushićeno ponavljala Ti si vrh dna, anomalija… Ruke su već bile u vazduhu, telefoni i fotoaparati u rukama.

Rambo AmadeusU istom ritmu, usledio je hit „Natalitet„, a potom nova pesma „Privatizovat„, koju publika malo je reći voli. Na svaku izgovorenu reč vezanu za problem privatizacije, čuo se aplauz. Svaka mu beše zlatna. Najupečatljiviji je bio momenat kada je u navođenju šta sve treba privatizovati, došao i do svojih muzičara i njihovih instrumenata, a oni su istog časa prestajali da sviraju.

Tokom sve uzbudljivije večeri, nizali su se hitovi: „Karakter„, „Guru Sizif„, „E Moj Rambo, ostara se„, „Šakom u glavu„, „Koliko je jedan?“ i „FAP mašina„, u toku čijeg izvođenja je ispričao i priču o zanimljivom poklonu za kamion koji je dobio od prijatelja i Arapima u Beogradu, te istakao kako svakog pevača vezuju za neki njegov hit, pa teko i njega za njegovu Mašinu.

Uz „Čobane, vrati se“ publika se totalno ujedinila. Pevali su sevi kao jedan upirući pogled ka bini. Smešila su se lica u Fabrici pod raznobojnim svetlima. Smešio se i Rambo, vidljivo zadovoljan atmosferom. Tako je i bilo do kraja same večeri. 40 minuta posle ponoći, koncert je bio završen. Po rekacijama ljudi koji su još dugo ostali da dozivaju muzičare da se vrate na binu, bio je ovo pravi veliki spektakl. Bilo je vredno biti deo njega. Jer, jedan je Rambo. Ovaj naš, originalan, da originalniji ne može biti.

Naredne koncertne aktivnosti ovih sjajnih muzičara biće održane 27. i 28. decembra u Beogradu u klubu Čekaonica.