fbpx

-

Naslovna Reportaže Fanki Apokalipsa u "Božidarcu"

Fanki Apokalipsa u “Božidarcu”

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Itch
Itch; Foto: Uroš Lazović

U okviru “Vračar Rocks” festivala u klubu “Božidarac“, imali smo prilike sinoć da se susretnemo sa nastupima bendova Deca Apokalipse, Ućuti Pas i Itch. Svirku je pratila pristojna posećenost gde je publika bila dobro raspoložena, tako da je temelj za prikladno rok veče od samog početka bio na odgovarajućem nivou.

Itch
Itch

Nešto pre pola 10 su se na sceni pojavili beogradski alternativci Itch. Mladi bend je nastupio po prvi put nakon dužeg vremena, tako da je oduševljenje posetilaca bilo značajnije. Pored izvođenja starijeg materijala sa debi albuma, premijerno su predstavljene i neke nove pesme koje su tokom pauze stvarane. Fank rok uticaji su neosporni i uveliko igrivog karaktera na šta je publika pozitivno reagovala. Ponajviše pozitivne reakcije je izazvala hit pesma “Funkin‘” koja u najboljem svetlu oslikava zvuk benda. Pevačica Jelena Risović je u jednom momentu posvetila jednu od numera svojoj sestri koja se nalazi “preko okeana”. Prijatan povratak Itcha na scenu posle dužeg vremena.

Potrebno je napomenuti da je zvuk u velikom delu nastupa sva tri benda bio problematičan i zaglušujući tako da nije bilo uvek moguće jasno razaznati muziku i komunikaciju muzičara sa publikom.

Ućuti pas
Ućuti pas

Nastup benda Ućuti Pas je povećao broj članova i samim tim uneo novu energiju nastupu. Zvuk je sada bio baziran na kombinaciji izvesnih hip-hop/rege uticaja (ponajviše u vokalnim deonicama) sa snažnom rok energijom, disko ritmovima i deonicama saksofona kao značajnim sastojkom. Ovaj nastup je uopšteno govoreći bio praćen bendovima koji sadrže dva vokala, i to više recitativnog karaktera, nego pevanja u tradicionalnom smislu. Bend je bio prilično raspoložen i, pored povećane upotrebe vizuelnih efekata, svirkom je uspeo da podigne atmosferu na drastično veći nivo. Jedan od komentara upućen publici se odnosio na “ljude u kravatama” kojima je jedna od pesama i bila posvećena. Generalno, bend je na pravi način predstavio sebe kao najbolji novi bend iz prethodne godine i predstavio dobar uvod pred naredni sastav.

Kao poslednji, ali ne i manje značajni bend, Deca Apokalipse je u svojoj devetočlanoj grupi (Slipknot, khm, khm – prim. aut.) izašao da predstavi kulminaciju večeri. Ako je kod benda Ućuti Pas bilo interesantno ispratiti neke od saksofonskih deonica, ovde su perkusije i elektronika dale novu dimenziju čitavom nastupu. Pesma “Ovo je taj čas” je bila jedna od centralnih tački nastupa i dramatična, intezivna energija vokalnog dua u kombinaciji sa hard-kor elementima je na pristojan način zaokružila. U pojedinim momentima bend je predstavio i pesme bržeg tempa. “Ko pobeđuje” je prikazala i elemente crkvenog pojanja uz “brzu dvojku” na bubnju i snažne rifove. Bend balansira između vrlo žestokih thrash metal momenata zajedno sa gotskim, atmosferičnim zvucima, a opet i prisutnim narativnim elementima vokalnog dua koji prikazuje učestale međusobne dijaloge. Svakako da je i publika uz ovako intezivan zvuk pronašla odgovarajući poligon da se u potpunosti saživi sa nastupom.

Nastup bi se generalno mogao okarakterisati kao vrlo pristojan, iako su problemi sa zvukom narušili mogućnost potpunog užitka. Svakako da je dijapazon raznolikih karaktera muzike omogućio publici da proprati igrive fanki vedre elemente, a opet da kasnije naleti na postupno mračnije i agresivnije muzičke predele. Takođe, u navali uobičajenih tradicionalnih rok/metal instrumenata (gitara, bas, bubanj) od velikog je značaja i osvežavajuća upotreba drugačijih instrumenata i što je još važnije, upliv mnogobrojnih muzičkih uticaja.

Deca apokalipse
Deca apokalipse