-

NaslovnaReportažeEyot u Feedbacku: Koncert za još jedan srećan put

Eyot u Feedbacku: Koncert za još jedan srećan put

Eyot Feedback NišTačno pre deset godina niški instrumentalni kvartet Eyot održao je koncert u Feedbacku, a sutradan otputovao u Skoplje da snima svoj prvi album. Decenija između je bila veoma plodonosna za ove mlade muzičare, a Feedback očigledno taličan, jer bend već danas putuje u London da snima peti album. U međuvremenu su postigli neverovatan uspeh, a četiri studijska albuma dovela su ih do saradnje sa nekim od najznačajnijih imena džez muzike.

Iako smo navikli da svirke kasne i po sat vremena, sa Eyotom to nije slučaj, koncert je počeo na vreme i to premijernim izvođenjem numere sa novog albuma, koju je pubika odlično primila i podržala ovacijama i gromoglasnim aplauzom. Nakon toga ređali su se hitovi sa prethodnih albuma, a bilo je i još novih pesama. Ovu četvorku čine: Dejan Ilijić na klaviru, Miloš Vojvodić za bubnjevima, Marko Stojiljković na basu i Slađan Milenović na gitari. Oni, u nepromenjenom sastavu već deset godina, nastupaju i zvuče kao jedno. Zapravo, na prvi pogled izgleda kao da svako od muzičara svira nešto drugo, ali zajedno to stvara transcedentalnu i duboku muziku. Sama deonica klavira stilski objedinjuje razne muzičke stilove od impresionizma, minimalizma, džeza, roka, klasične, ambijentalne i na kraju balkanske etno muzike. Ovi stilovi se prepoznaju u harmonskom segmentu, a balkanski momenat u ritmovima. I dok sviraju zatvorenih očiju vode nas na putovanje kroz autentičan zvuk i izraz.

Eyot Feedback Niš

Koncert je održan bez predaha i trajao je sat i po, sasvim dovoljno da se oseti celokupna atmosfera živog zvuka. Teško je opisati rečima kako se prepliću lirizam klavira i bubnjeva, nezemaljski zvuci električne i snaga bas gitare. Tu sinergiju melanholičnog senzibiliteta i naboja neverovatne energije sinoć su lako preneli na publiku, pa se dalo primetiti kako su ljudi uživali zaronjeni u sebe i u svoje emocije. Posmatrajući sve to, možemo zaključiti da je instrumentalna muzika jedan od najmoćnijih načina izražavanja osećanja u neverbalnom obliku.

Za kraj su ostavili numeru „Horizon“ sa prvog, istoimenog albuma. Veoma dug i iskren aplauz mirisao je na bis, pa su odsvirali još jednu novu pesmu, a od publike zatražili da pokuša da se interaktivno uključi. Ono što je zaista novina i u čemu se pulika aktivno uključila je ispevavanje vokala „O“, koje podseća na povratak korenima i izražava ono praiskonsko u nama, gde melodija prodire kroz celo telo, dira dušu, a vreme nestaje.

Eyot Feedback Niš

Frontmen benda Dejan Ilijić se zahvalio svojim sugrađanima i naglasio kako im pred put u London ova energija mnogo znači. Nakon toga na klub se spustila tišina – tišina koja uvek prethodi nečem grandioznom. Nama samo preostaje da im poželimo srećan put u Englesku, sa nadom da ćemo veoma brzo uživati u novom materijalu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Eyot Feedback Niš