-

NaslovnaReportažeEyesburn u Novom Sadu: Stara energija na novi način

Eyesburn u Novom Sadu: Stara energija na novi način

arhivaNovosadski klub Quarter sinoć je ugostio Eyesburn koji se udarnički vratio na muzičku scenu i opravdao reputaciju koju je godinama sticao.

Veliki koncertni prostor bio je u potpunosti ispunjen fanovima ovog benda, koji su što zbog stare ljubavi prema ovom bendu, što iz radoznalosti (ponegde i skepticizma) došli da isprate nastup i uvere se da Eyesburn nije izgubio ni trunčicu energije, po kojoj su godinama bili prepoznatljivi.

Sa nastupom se kreće oko ponoći sad već prepoznatljivom intro-melodijom, koju čine intenzivni bubnjevi i gotovo opčinjavajuće melodije trombona. Sve je mirno, sve češće se pojavljuju osmesi u publici i masa kreće napred, u prve redove, jer se zna šta sledi. „War“! Prva numera koju bend izvodi, koja se simbolično reprezentuje i u publici stvaranjem kruga u centru koncertnog prostora i sveopštom „šutkom“ i skakanjem. Publika je zagrejana, znači može se nastaviti u istom stilu. Slede „Sun“, „Divide“ i „Mental Murderation“, nakon kojih Eyesburn daje publici par numera za predah („The more u tell dem“, „So much trouble in the world“).

Negde na sredini nastupa dolazi deo koji stari fanovi Eyesburn-a sa nestrpljenjem iščekuju – Coyotove reči „Ovo je za staru školu“ i „Ko ovde voli Dog Life?“. Da, to znači da su usledile „Stark Blind“, „Your Grace“ i „Sister“, pivo koje je letelo na sve strane, menjanje članova benda na vokalnim deonicama i istovremeno pucanje glasnih žica u prvim redovima. Sam kraj nastupa rezervisan je za bis i izvođenje numera „Agony“, „Pump it“ i „Exodus“, pri čemu su se u vazduhu videle zastave sa Eyesburn motivima i komentari u publici da se „članovima benda vidi ona dobra, pozitivna energija u očima, koja iskreno privlači ljude“.

Ovaj nastup obeležio je, po mišljenju fanova, izuzetno kvalitetan odabir muzičkih numera. Eyesburn je uspeo da napravi kvalitetnu kombinaciju starih i novih pesama, ali je veliki plus na ovom nastupu i sama interakcija benda sa publikom. Interesantna je i Coyotova izjava da će se snimci sa nastupa u Novom Sadu iskoristiti za snimanje njihovog novog spota.

Kraj je svirke. Oni skeptični, s početka teksta, su klimanjem glave i odobravanjem zadovoljni izašli van, govoreći: „Vidiš, lepo sam ti rekao da se nisu promenili, i dalje prže“. Fanovi koji su došli zbog stare ljubavi prema bendu napuštaju koncertni prostor puni pozitivnih utisaka, vidno srećni što se stara energija i vrednosti, koje karakterišu ovaj bend, nisu izgubile, nego su samo dobile novu priliku za kreativnu razmenu između benda i publike.