-

NaslovnaReportažeEXIT: Regionalne snage obeležile treće veče

EXIT: Regionalne snage obeležile treće veče

Damon Albarn
Damon Albarn; Foto: Stefan Savić

Dva domaća benda imala su trećeg dana Exit festivala priliku da nastupe na mejn stejdžu. Stray Dogg i Negative zagrevali su publiku pred nastup mladih čelista iz Hrvatske koji su za kratko vreme postali prava senzacija i postigli ogroman internacionalni uspeh.

2 Cellos
2 Cellos

“Smooth Criminal” prva obrada koju su 2Cellos pre tri godine na čelima odsvirali brzo je na youtube-u sakupila nekoliko miliona pregleda uključujući Eltona Johna koji ih je odmah pozvao da sviraju s njim. Od tada je čelistički dvojac svirao sa Red Hot Chili Peppersima, Queens of the Stone Age i Georgeom Michaelom. Na snimcima zvuče genijalno, ali uživo je nastup toliko uzbudljiv da u neverici posmatrate sjajnu kombinaciju tehnički zahtevnih aranžmana i velikih, žanrovski šarenih, svetskih hitova. Od Prodigyja preko Nirvane, Rolling Stonesa, Michaela Jacksona, U2 do AC/DC Luka Šulić i Stjepan Hauser zajedno sa bubnjarom sve sviraju sa toliko adrenalina da imate osećaj kao da tlo podrhtava. Ako se tome dodaju vratolomije koje Stjepan izvodi sa trčeći sa čelom po stejdžu stvara se atmosfera pravog rok koncerta.

Damon Albarn
Damon Albarn

Atraktivan nastup potrajao je nekih sat vremena nakon čega ja na scenu izašao hedlajner treće večeri Damon Albarn. Frontmen bendova Blur i Gorillaz izveo je pesme ova dva benda kao i nemali broj numera sa svog novog albuma Everyday robots. Što se tiče hedlajnera na mejn stejdžu ovo je do sada bio najprijatniji nasup. Nije bilo spektakularnog scenskog nastupa, samo intimna atmosfera koju je Albarn uspeo da stvori iako je svirao pred hiljadama ljudi. Opširnije pročitajte i zasebnom izveštaju.

Žurka na mejnu se nakon Damona nastavila uz Skrillexa koji je u ranim jutarnjim časovima prešao i na Dance Arenu.

Bombaj Štampa
Bombaj Štampa

Program Fusion bine trećeg dana Exit festivala je kao i uvek bio prilično raznolik. Prvi hedlajneri Bombaj Štampa nastupili su u 22:40. Predvođeni harizmatičnim Đurom bend je izveo hitove iz prve faze benda 1982-1991. godine, poput “Bolje letim sam”, “Dubrovački trubaduri”, “Često poželim”. Bombaj Štampi je uspelo ono što većini drugih povratničkih bendova teško polazi za rukom, a to je da i novim materijalom pridobiju publiku. Tako su “Palim se na guranje”, youtube hit “Nedim” sa novog albuma jednako dobro prošle kao i stari hitovi. Može se reći da je prvi nastup Bombaj Štampe u Novom Sadu nakon 1988. prošao veoma uspešno.

Nakon Bombaj Štampe na Fusionu nešto potpuno drugačije. Nastup live drum n bass benda Shapeshifter sa Novog Zelanda. Radi se o jednom od najvećih live drum n bass sastava i pionira žanra iza kojih su nastupi na festivalima poput Glastonbury, The Big Chill, Big Day Out. Shapeshifteri su ubrzo rasplesali publiku na Fusion bini i svako ko se nešto posle ponoći zatekao tamo namerno ili slučajno mogao je uživati u interesantnoj kombinaciji drum n bassa, heavy soula i jazza sa uticajima novozelandske plemenske kulture.

Darko Rundek
Darko Rundek

Nakon njihovog nastupa usledio je concert Rundek Cargo Tria. O ovom poslednjem Rundekovom projektu ne treba trošiti mnogo reči. Koncert koji su priredili bio je verovatno jedan od najposećenijih koje Fusion stage pamti. Fantastična trojka, Isabel, Duco i Darko priredili su publici koncert za pamćenje uz neizostavne “Sanjala si da si sretna”, “U borbi sa silama”, revolucionarnu “Ay Carlmela” te “Apokalipso” za sam kraj.

Usledio je nastup sarajevske grupe Dvadesetorica. Nisu hor, nisu boy band, najbolja definicija je negde između ta dva pojma. Dvadesetorica na izuzetno duhovit način obrađuju pop i rock hitove uz svoje tekstove, često i društveno angažovane ali nikad preozbiljne. Vesela atmosfera i momci koji se očigledno ludo zabavljaju na bini glavni su utisci sa ovog nastupa. Koncert su zatvorili sa “Belucci Monica”, “Entitet” i hitom “Aca u Zetri” uz fantastičnu koreografiju.

I za kraj dana, domaćini, Atheist Rap koji su svoj nastup počeli u pola 5 ujutru. Nije bilo mesta za umor, već od prvih pesama krenule su šutke u publici, crowd surfing i baklje. Njihov koncert je trajao nešto više od sat vremena, nakon čega se bend vratio na bis kako bi odsvirali posvetu KUD Idijotima, pesmu “Minijatura” čime je ujedno i završen program Fusion stagea za treći dan Exita.

GALERIJA

Atheist Rap
Atheist Rap

Atheist Rap

Save