-

NaslovnaReportažeEXIT '14: Odlični Suede i Hurts za kraj festivala

EXIT ’14: Odlični Suede i Hurts za kraj festivala

Hurts
Hurts; Foto: Stefan Savić

Poučena iskustvom od pre dva dana, iako neposredno pre nastupa nije bilo kiše, publika se četvrtog dana Exit festivala pojavila spremna na sve. Spremna je bila i za dugo očekivani nastup Hurtsa, budući da kruže priče da su jedan od najboljih koncertnih bendova.

Hurts
Hurts

Theo Hutchcraft i Adam Anderson, momci koji su se upoznali tako što su razgovor o muzici počeli jer su bili previše pijani da se uključe u tuču koju su njihovi prijatelji započeli, bend Hurts osnovali su 2009. Dobitnici NME nagrade za najbolji novi sastav i proglašeni za najbolji koncert na Glastonberiju 2011. godine, svojim sofisticiranim minimalističkim pristupom scenskom nastupu uspeli su da opravdaju epitet jednog od najboljih koncertnih bendova današnjice. Bend koji je prvi nastup u Srbiji imao pre tri godine iz sebe za sada ima dva albuma Happiness Exile.

Konstantno se osvrćući na prethodni natup u Srbiji dvojac je od samog starta uspeo da kreira euforiju koja je iz pesme u pesmu rasla. Iako su im tekstovi, ruku na srce pomalo komercijalni, u sklopu sa muzikom taj utisak je umanjen i na neki način i te kako uspevaju da dopru do publike. Jedan od većih hitova benda i pesma nekon koje su se probili “Wonderful Life” izazvala je gromoglasnu reakciju publike, kao i bele ruže koje su s vremena na vreme bacali u prve redove. „Somebody to Die For“ sa novog albuma Exile izazvala je gotovo identičnu reakciju. Uz “Blind”, “Evelyn”, “Cupid”  količina energije na mejn stejdžu je konstantno rasla, toliko da je nakon nekog vremena svaka pauza bivala propraćena vriskom.

Exit festivalTalas euforije nije se smanjivao ni dok su svirali akustičnu verziju pesme “Blood, Tears & Gold”. Kao da im to što vrištanje nije prestajalo nije bilo dovoljno, već su s namerom da sve žene iz prvih redova odu kući bez glasa šmekerski nastavili sa bacanjem ruža u publiku i tim potezom gotovo uzrokovali masovnu tuču. “Lonely Sunday” i “Illuminated” uz komentar da su od prošlog nastupa u Beogradu želeli da se vrate u Srbiju dovele su nastup do poslednje pesme “Stay”. Naravno, sudeći po atmosferi sa celog koncerta, nemoguće je bilo da se na pojave na bisu sa “Better Than Love” za sam kraj, sudeći po reakcji publike, jednog od najočekivanijih i najboljih nastupa ne glavnoj bini Exit festivala ove godine. Dakle ostaje samo da konstatujemo da su Hurts juče razvalili na Petrovaradinu.

Nakon Hurtsa došao je red na Bretta Andersona i Suede, čoveka koji je zvezda u pravom smislu te reči sa svom svojom britanskom arogancijom i šarmom. Bend oko koga se svojevremeno dizao veći hajp nego za The Smiths, koji je svoj prvi album “Suede” za samo nedelju dana prodao u 100 hiljada primeraka i bio proglašavan za najbolji novi bend u Velikoj britaniji iza sebe ima šest albuma i upravo radi na sedmom, konačno je po prvi put došao i u Srbiju.

Suede
Suede

Iako prostor ispred mejna nije bio popunjen kao za vreme nastupa prethodnog benda, Bretta to nije sprečilo da napravi šou i da ostavi ostatak benda u drugom planu. “It Starts and Ends With You”, “Trash”, “Filmstar”, i “We are The Pigs” harizmatični britanac otpevao je uz poneko “Hvala” i izjavio da im je drago što su u Srbiji po prvi put. “Kao što vidite poprilično smo stari, pa ćemo morati malo da usporimo” izjavio je pre “Sometimes I Feel I’ll Float Away”, iako mu energije definitivno ne nedostaje, te je pevajući “The Drowners” od kamermana nonšalantno uzeo kameru i napravio par krugova po bini sa njom dok mu nije dosadila. “Sad ću napraviti grešku, pošto je do sada sve išlo dobro, sviramo novu pesmu, obratite pažnju, dobra je” i “Pevajte sa mnom, ako ja to mogu onda može svako, to je samo stvar samopouzdanja” su samo neki od komentara koje je publici upućivao tokom koncerta.

“New Generation” i “Beautiful Ones” za kraj energičnog nastupa koji je oduševljena publika pozvala na bis i produžila za još jedan hit bez koga se nije moglo – “She’s in Fashion” sa Brettom je uglas otpevala publika, a on se još jdnom zahvalio: “Ovo je već petnaesti Exit, drago nam je što smo svirali na festivalu koji ima takvu tradiciju, bili sta fantastični, hvala!”.

Sabaton
Sabaton

Na Explosive stageu na red je došao Sabaton najzvučnije ime poslednjeg dana festivala, koju su sa Madballom važili za hedlajnere ovogodišnjeg programa. Njihov nastup je ujedno bio i najposećeniji na Explosivu, što se moglo i očekivati. I pored energične svirke ovo definitivno neće ostati najbolje izdanje Sabatona koje Srbija pamti. Joakim Brodem koji je kao frontmen svojom energijom na sceni postavio visoka očekivanja ovaj put je delovao neubedljivo, što i ne bi smetalo jer verujemo da je bio na visini zadatka kada je pevanje u pitanju. Možemo samo da verujemo, jer je zvuk bio neshvatljivo loš, bubanj je brujao, potpuno nedefinisane gitare su se, čule negde u pozadini, baš kao i vokal. Bilo kako bilo, Sabaton ima posvećene fanove koji su svakako uživali, ipak propuštena je prilika da vidimo i čujemo fantastične šveđane u punom sjaju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Sabaton
Sabaton

Video klipovi: