-

NaslovnaReportažeExit festival - dan treći: Spoj old skul i modernog zvuka

Exit festival – dan treći: Spoj old skul i modernog zvuka

Greta Van Fleet Exit festival Novi Sad
Greta Van Fleet ; foto: Hristina Panić

Subotu na Main Stage-u počela je oko 20h uz sve uspešniji i popularniji indi rock bend Buč Kesidi, što je bila dobra priprema za sve što je usledilo tokom večeri.

Nakon njih na scenu je istrčao uvek energičan Đule sa Van Goghom, poznatom po ogromnoj energiji i fantastičnoj komunikaciji sa publikom koje ni ovog puta nije manjkalo. Svojim scenskim nastupom i uz ređanje dobro poznatih hitova razmrdali su publiku i zagrejali atmosferu, što je bila odlična uvertira za ono što sledi.

Ponoć je bila zakazana za mladi bend iz Mičigena, Greta Van Fleet. Nastali su 2012. kada su trojica braća Džoš, Džejk (koji su blizanci) i Sem Kiska osnovali grupu, a bubnjar Deni Vagner došao je nešto kasnije. Zanimljivost je da su ime benda dali po jednoj baki, tako što je jedan od njih čuo svog dedu kako spominje gospodju pod imenom Greta Van Fleet, dobro im je zazvučalo i zatražili su dozvolu od nje da koriste ime.

Glas mladog Džoša, koji ima samo 23 godine, neodoljivo podseća na čuvenog Roberta Planta iz Led Zeppelina te ih zbog toga porede upravo sa njima i nazivaju „spasiocima rokenrola“. Već od samog početka krenuli su žestoko, visoki tonovi i puno opasnog soliranja nisu nikoga ostavili ravnodušnim. Po licima publike u početku moglo se primetiti da su pozitivno iznenađeni i pomalo šokirani koliko ovi mladi momci sviraju kao iskusni stariji muzičari, pesme su se nizale i masa se sve više prepuštala ritmu da ih nosi i nije mogla da sakrije oduševljenje.

Greta Van Fleet Exit festival Novi Sad
Greta Van Fleet

Potpuno probude osećaj nekih hipi vremena, kako muzikom tako i svojim izgledom i scenskim nastupom. Duge kose, uske pantalone, kratke majice i šarene košulje vraćaju manir nekadašnjih rok zvezda. Svako od njih tokom pesama ima priliku da se istakne, te se u pesmama pojavljuju i soliranje na bubnjevima kao i dugi neverovatni solo delovi na gitari. Visoki tonalitet zvuka gitare i glas pevača se u nekim trenucima savršeno poklapaju i mešaju.

Publika je oduševljeno plesala i aplaudirala, isprativši sve uz glasne ovacije. U trenutku kada je tokom jednog od svojih soliranja Džejk Kiska podigao gitaru iza glave i nastavio jednako neverovatno da svira, nastala je opšta euforija i sve je pucalo od energije. Nakon toga usledio je jedan od njihovih najvećih hitova „Highway Tune“ koji su svi jednoglasno ispratili.

Fantastična atmosfera tokom celog koncerta, njihova sinhronizacija na bini i odnos sa publikom su neverovatni. Sve odiše pozitivnom atmosferom, predivno je gledati tako mlade ljude koji imaju oko dvadesetak godina kako su prave, ozbiljne rok zvezde. Bend koji ima jako mnogo potencijala, održava i vraća pravi zvuk rock and rolla je definitivno nešto što treba poslušati i doživeti. Izmamili su svima osmeh na lice, samo ostaje pitanje kuda će napredak i karijera ovih pretalentovanih mladića da ide i zašto i mi ne bi imali Led Zeppeline naše generacije.

Dub Fx Exit festival Novi Sad
Dub Fx

Nakon njih došao je red na australijskog kauntautora Dub FX-a, koji je svojim dub i drum ‘n’ bass ritmom još više razmrdao masu. Dosta velika gužva prisutna je non stop na Main stage-u, odlična atmosfera, svi skaču i plešu dok Dub FX prati pevajući. Ovaj multitalentovani momak stvarno zna kako da podigne energiju, a retko ko može da ostane miran i ravnodušan na njegov glas i ritam. Sad da li je zbog toga što je bilo dobro nekako brzo prošlo ili je nakon nastupa rokera ovaj nastup delovao dosta kraće, ali sve u svemu zabavno i svakako vredno za poslušati.

Subota je tradicionalno bila najposećeniji dan i ove godine, a ogroman broj ljudi bio je prisutan na svakom stage-u. Dobra energija i zabava vladala je i na onim najmanjim binama, ali svakako nešto što će svi koji su prisustvovali dugo pamtiti i prepričavati je koncert mladih nada iz Amerike – Greta Van Fleet.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Greta Van Fleet Exit festival Novi Sad