-

EXIT ’14: Damon Albarnov valcer na mesečini

Foto: Stefan Savić
Foto: Stefan Savić

Prethodne dve večeri na mejnu obeležili su izvođači iz Velike Britanije te ni ovoga puta nije bio drugačije. Damon Albarn pevač i multiinstrumentalista, osnivač bendova Blur i Gorillaz oduševio je publiku treće večeri na glavnom stejdžu priredivši performans koji je kombinacija njegovog rada u pomenuta dva benda i njegovog samostalnog rada sa ovogodišnjeg albumaEveryday Robots„.
damon_albarn_exit1Turneja na kojoj se trenutno nalazi zamišljena je kao promocija njegovog celokupnog rada u Bluru, Gorillazu i saradnje sa mnogim supergrupama poput The Good the bad & the Queen i Rocket Juice & the Moon na kome mu je saradnik bio Flea, basista Red Hot Chili Peppersa. Takođe u svojoj karijeri Albarn je komponovao i muziku za mnoge filmove uključujući soundtrack za kultni britanski film Trainsppoting.

Velikan Britpop ere koji je bio i jedini stalni član najuspešnijeg virtuelnog benda ikada – Gorillaz na scenu je izašao tačno u ponoć i otpočeo sa dve pesme sa najnovijeg albuma Lonely Press Play i Everyday Robots. Nastavio je sa pesmama Gorillaza Tomorrow Comes Today i Slow Country tokom koje je gotovo sišao u publiku.

damon_albarn_exit5Za razliku od Pet Shop Boysa i Rudimentala, britanaca koje smo prethodnih noći imali priliku da gledamo, Damonov nastup je bio sasvim skroman, nije bilo nikakvih specijalnih efekata niti spekatakularnog scenskog nastupa, ali je bilo sasvim dovoljno i izuzetno prijatno pošto ste zatvorenih očiju mogli da slušate sa sigurnošću da ništa nećete propustiti.

Usledila je Three Changes pesma koja se nalazi na albumu The Good the Bad & the Queen, neimenovane super grupe čiji je Damon bio član. Stvaranju romantične atmosfere doprinela je i Damonova izjava kako mu dođe da odsvira valcer zbog punog meseca i Dunava, te je i odsvirao jednu, kako je sam rekao, tihu pesmu You and Me.

Prvu pesmu Blura Out of Time odsvirao je izjavivši da mu je žao što nikada sa njima nije došao u Srbiju. Blok Blurovih pesama nastavio se uz All Your Life da bi nakon toga napustio binu. Bis je nastavljen takođe uz Blurovu Strange News From Another Star. Neizbežan je bio naravno i veliki hit Gorillaza Clint Eastwood nakon čijih početnih taktova je publika morala zdušno da se potrudi kako bi zaslužila ostatak pesme. Simpatična pesma o slonu Mr. Tambo i Heavy Seas of Love uz poklon svih članova benda značili su kraj nastupa.

Damon je u svakom slučaju svojim nepretencioznim nastupm i neposrednim pristupom pružio svima ono što su očekivali, koncert na kome možete da uživate bez bilo kakvih sporednih stvari koje bi vam odvlačile pažnju od muzike.

damon_albarn_exit3

damon_albarn_exit17

Save