-

EXIT ’12: Prvo veče – Main i fusion najposećenije bine

SkindredPo 13. Put sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu sa više od 20 bina odjeknuli su zvuci EXIT festivala. Četiri dana muzičke fuzije počela su sinoć i izdvajamo nastupe bendova Kriške, Twisted Piglet, Skindred, Gossip, Duran Duran, Hype!, Block Out i Edo Maajka.

Kriške, koje su početkom nedelje reizdale debi album za Exit etiketu, imale su privilegiju da otovre main stage, pa i sam festival. Jeste čast, u neku ruku, da domaći bendova otvore festival, ali često to proprati samo šačica ljudi, jer su u pitanju rani večernji sati. Tako je bilo i sinoć za ovaj domaći indi rok bend.

Na fusionu, koji ima epitet „srca i duše“ festivala gostovali su britanski Twisted Piglet. Spoj indi, sint i pop muzike nije privkao mnogo ljudi, a publiku su većinom činili njihovi sunarodnici. Pevač i gitarista, koji je nosio kilt, pokušao je da animira publiku, ali nije bio mnogo uspešan u tome.

Od 21 sat na glavnoj bini nastupio je eksplozivni hardcore bend Skindred. Agresivna i energična svirka prenosili su se poput zaraze i na publiku koja je pravila šutke i divljala, a frontmen se čak trudio da sve to podigne i na jedan vipi nivo. Iako su izostali mnogi hitovi, publika izgleda da nije marila. Pevač je zatražio od publike da skinu majice i košulje, zavitlaju ih iznad glave, u stilu helikopetra, čime su i završili svoj nstup.

Pola sata kasnije usledila je pop atrakcija, povratnici u Novi Sad – Gossip. Pevačica Bet Dido odmah je počela sa šalama na račun Madone i Lejdi Gage i tokom celog seta ih sa vremena na vreme malo „peckala“. Počeli su sa „Love long distance“ i prošarali kroz svoji opus pesmama „8th wonder“, „Move in the right direction“, „Listen up“ (sa malo klasika „Lady marmelade“), „Melody emergency“ i „Four letter word“. Bet se žalila na vrućinu i imala je poteškoću da se seti kako se nazdravlja na srpskom. No, pitala je kamermana i jedno „živeli“ bilo je dovoljno za aplauz. Svoj moćan vokal nastavila je da demonstrira sa „Get a job“ koja se pretopila u Majkl Džeksonovu „Billy Jean“. Dens, pop i fank fuzija privedena je lagano kraju pesmama „Perfect word“, „Yr mangled heart“, „Get lost“, „Standing in the way of control“, „Into the wild“ i hitčinom „Heavy cross“.

Bet Dito je najavila Duran Duran i oni su se pojavili nekih pola sata kasnije, oko ponoći. Nju vejv legende bili su na nivou i već godina svojim gitarskim nastupima (iako su pretežno sintisajzersi bend), zasenili su ostale izvođače te večeri. Ređali su hit za hitom: „A view to kill“, „The reflex“, „Come undone“, „Save a prayer“, „Ordinary world“, „Hungry like a wolf“, „Wild boys“… Pevačico Gossipa pozvana je da podeli mikrofon sa Sajmonom le Bonom za pesmu „Notorious“. Bio je to sjajan duet, a i fascinatno, pomalo za nevericu, da je Bet Dito duplo manja u odnosu na Sajmona. Svoj nastup bend je završio pesmama „Girls on film“ i „Rio“. Detaljniji izvešaj pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

Tokom Gossipa, na fusionu je svirala zrenjaninsko-panćevačka kombinacija Hype!. Spoj bluza i garažnog rokenrola, i besni Draganin vokal pokazali su se kao odlična kombinacija. Energični bubnjar Darko, koji svira u ovom bendu, još jednom je pokazo zašto dugi niz godina svira za Partibrejkerse.

Na istoj bini svirali su i miljenici domaće publike. Block Out, ne pred nešto mnogobrojnom publikom, ali pred svojim fanovima delovali su sjajno i napravili odličnu atmosferu, propraćene i po kojom šutkom. „Protiv sebe“, „SDSS“, „Fotelja“, „Nedostupna polja“, „Patar pan“ i druge našle su se na repertoaru.

U zoru je na fusion izašao bosanski reper Edo Maajka sa Frenkijem i Soul-om. Iako je bilo jako kasno (ili rano, zavisi kako se gleda), fusion se zakrčio brzo a publika je odnegde poslednjim atomima snage uspešno skakala i pevala uz pesme „Fejsbuk“, „No sikiriki“, „Džigera bit“, „Fuck the police“, „To mora da je ljubav“ i druge, da bi završili koncert plejbekom Bob Marlijeve „Jammin“.

Večeras, na petak 13. Festival će biti poput karnevala jer su zamoljeni gosti da dođu maskirani što će Tvrđavu učiniti jako zanimljivom. Ono što je primetno sa prve večeri je da nije bilo tradicionalnog vatrometa, da ima manje lejzi begova, pa i ne publike u onom broju kao prethodnih godina. A za pohvalu je da je ozvučenje odlično i mnogo bolje za razliku od prošle godine. Večeras nastupaju Hercules & love affair, New Order, Jarboli, Lollobrigida, Toy Dolls, Goblini, Sve barabe…

Foto:Nemanja Dorđević

Tekst: Miloš Najdanović, Nemanja Đorđević, Branislav Stanković i Ana Veljković