-

EXIT ’12: Plejada hitova Duran Duran

Duran DuranPrvo veče EXIT festivala na main stage-u proteklo je sjajno uz bendove Skindred i Gossip, ali su simpatije definitivno prikupili iskusni šoumeni – Duran Duran.

U ponoć su Nik Rouds, Džon i Rožer Tejlor, kao okosnica benda, predvođeni Sajmonem le Bonom zauzeli podijum i započeli dvočasovnu avanturu kroz nju vejv i rok hitove, kako sa samog starta karijere tako i do njihovog poslednjeg albuma.

Duran Duran„Before the rain“ i „Planet Earth“ bili su samo zagrevanja za Bondovsku „A view to kill“, zatim „All you need is now“ i „The reflex“ koja je bila izvedena uz pomoć dvoje mladih iz publike kje je pevač nasumično odabrao. Pojava Sajmona le Bona u šljaštećem srebrnom odelu, kako dolikuje muzičaru njegove reputacije, propaćena sjajnom igrom svetla na bini, pobrali su simpatije publike. Neprestano pevanje i mahanje rukama pratili su sve pesme, pa i laganiju „Come Undone“ koja je bila sledeća na repertoaru. Na njoj se možda „Girl Panic!“ uz prikaz zanimljivog spota gde poznate maneknke oponašaju britanske rokere, iako je nova pesma, ipak je već postala hit. Kada smo kod hitova, kojih je bilo pregršt, usledila je „Save a prayer“.

Duran DuranPre Duran Duran binom je vladao Gossip, pa je Le Bon iskoristio priliku da pozove nazad njihovu pevačicu – Bet Dito kako bi zajedno zapevali fanki-disko „Notorious“. Emotivni naboj bio je najjači tokom „Ordinary world“ koju je Sajmon Le Bon najavio kao „pesmu o preživljavanju tokom teških vremena“. Sjajan repertoar, pun pozitivne energije nastavljen je sa „Hungry like a wolf i „(Reach up for) the Sunrise“. Zagrmelo je i počelo da tutnji kada je krenula „Wild boys“, nakon čega se bend povukao sa bine iščekujući poziv na bis.

Vratili su se vrlo brzo nazad i Nik Rouds je počeo da fotografiše publiku kako bi se vratili na start svoje kraijere kada je počela njhova fascinacija lepim devojkama, tačnije manekenkama – pesma „Girls on film“. Usledilo je predstavljanje članova benda, gde je Nik Rouds predstavljen stihovima Dejvid Bouvijeve „Starman“ jer on u neku ruku uvek i jeste bio poput vanzemaljaca. A Sajmon je poželeo d aga neko drugi predstavi, pa je za to zamolio jednu od devojaka iz publike. Odličan koncert je završen nezaboravnom „Rio“. Bend se poklonio, a umesto pravog, tradicionalnog vatrometa na otvaranju, gledao se samo snimak preko video bima.

Foto: Nemanja Đorđević

Setlista:

 1. Before the rain
 2. Planet Earth
 3. A view to kill
 4. All you need is now
 5. The reflex
 6. Come undone
 7. Girl panic!
 8. Save a prayer
 9. Notorius (feat. Beth Ditto)
 10. Ordinary world
 11. Hungry like the wolf
 12. (Reach up for) the Sunrise
 13. Wild Boys/Relax-bis-
 14. Girls on film
 15. Rio