-

EXIT ’12: Očaravajuća Erykah Badu, bombastični Plan B

Erykah BaduTreće veče EXIT festivala ostaće upamćeno po neumorljivim amerikancima Suicidal Tendencies, iznanađujuće dobrom nastupu Plan B i prve dame neo-soul muzike – Erike Badu. Veče su obeležili i Sodom, JDX supergrupa, Seun Kuti & Egypt 80, Obojeni program, Goribor…

Posle samo jedne godine pauze, kalifornijski hardkor pank sastav Suicidal Tendencies vratio se u Novi Sad. Izgleda da je explosive, na kome su pre dve godine nastupali, premala bina za njih, pa su Amerikanci imali ovoga puta priliku da sviraju na glavnoj bini, koja je ostavila i više nego dovoljno prostora Majku Mjuiru da trči po njoj. Krenuli su sa „You can’t bring me down“ i već sa prvim rifom se podigao oblak prašine gde je publika momentalno krenula sa šutkama koje nisu stale do kraja nastupa. Čak su i pozvali nekih 20ak fanova da to rade i na samoj bini, rame uz rame sa bendom. Tokom jednočasovne svirke odsvirali su „Institutionalized“, „Ain’t gonna take it“, „trip at the brain“, „Freedumb“, „War inside my head“, „Subliminal“, „Send me your money“, „Pledge your allegiance“…

Organizatori EXIT festivala i ove godine imaju saradnju sa Jack Daniels kompanijom, koja ponovo drži takozvani JD Backstage. Na njemu se organizuju manje svirke, a sinoć su organizatori pripremili i poseban bend, JDX supergrupu koju su činili Sergej Trifunović (glumac) kao gitarista i pevač, Katarina Žutić (glumica) za basom, Ida Prester (pevačica benda Lollobrigida) kao vokal, Andrijana Belović (manekenka) za klavijaturom, Bojana Vunturišević (član benda Svi na Pod!) za bubnjevima, Jamal Al Kiswani (član benda Svi na Pod!) za gitarom i saksofonom i Petar Rudić (član benda Svi na Pod!) za miksetom. Nesvakidašnji sastav, malo uvežban, za malu ekipu ljudi, uglavnom novinare, odsvirali su kraći set koji se satjao od starih sint pop hitova sa prostora bivše Juge. Neki od njih bili su „Recept za ljubav“ (Aleksandra Slađana Milošević), „Pozovi me“ (Jakarta), „Milion“ (BoA), „Program tvog kompjutera“ (Denis & Denis) i drugi. Svirku su pored „obnavljanja“ muzičke istorije obeležile i dosetke ove ekipe.

Britanski reper Ben Dru, koji nastupa pod imenom Plan B, i prateći bend napravili su nesvakidašnji šou na glavnoj festivalskoj bini. Počeli su nekako ozbiljnije, u odelima, zvučali malo džezirano, pa rokerski poput Beatlsa, da bi u jednom trenutku dok Ben Dru predahne, mikrofon preuzeo Faith SFX. Bitboks performans gde je SFX čak zvučao i poput dabstep perfomera neko vreme okupirao je binu. Plan B se vraćaju ležernije obučeni da bi posle obrada „Stand by Me“ (Bene E. King) i „Kiss from a rose“ (Seal) izgledali kako dolikuje uz blok hip-hop pesama. Sjajni Dru i ekipa odsvirali su „The recluse“, „Coming up easy“ (Paolo Nutini), „Prayin’“, „Free“, „She said“, „What you gonna do“, „Pieces“, „Stay too long“ ali i pesme sa predstojećeg albuma poput „III Manors“, „Playing with fire“ i „Lost my way“.

Prošla je ponoć, a Erike Badu nigde na vidiku. Tu je bio njen DJ i ritam sekcija koji su napravili uvod koji je trajao skoro pola sata, da bi se napokon pojavila zvezda večeri – Erika Badu. 41-godišnja soul diva izašla je u kaputu i sa šeširom na glavu, na visokim štiklama delovala je hladnokrvno i uzvišeno. Ubrzo je maska pala i otkrivena je njena prava strana – očaravujuća i opijajuća žena prelepog glasa. Soul, džez, fank, r&b, hip-hop sve su to žanrovi koji obuhvataju Erikinu karijeru pa i večerašnji koncert. To je bio i razlog za ogroman broj instrumenata i muzičara koji su delili binu sa njom. Zanimljivo je da je jedan deo njih nosio „Suicidal tendencies“ dukseve. Amerikanka je gajila jedan divan odnos sa više od 20.000 ljudi u publici tokom koncerta koji je trajao skoro dva sata, pa je čak i probijen termin. Na repertoaru su se našle pesme poput „20 feet tall“, „The healer“, „My people“, „On & On“, „…& On“, „Apple tree“, „Love of my life“, „Think twice“, „The other side of game“ i „Love“ koja je ostavljena za sam kraj.

Na ekslplozivu fanove je raspametio nemački metal bend Sodom. Skakanje i česte šutke stvorili su oblak prašine pa je u prvim redovima bilo otežano disanje. Nemci su dali sve od sebe priredivši možda najbolji nastup na ekslopsive bini ove godine.

Šeun Kuti, najmlađi sin afrobit pionira Fela Kutija, došao je na fusion binu sa svojim bendom Egypt 80. Skučeno je delovala bina za ove razmrdane muzičare koji su svoju energiju lako prenosili na prisutne. Jednočasovna svirka prenela je ritmove Afrike u Novi Sad. Odlično „world music“ izvođenje i prateći vokali koji mrdaju svojim zadnjicama bili su propisno zagrevanje za domaće bendove Obojeni program i Gorior koji su sledili.

Večiti domaćini festivala, Obojeni program, priredili su odličan nastup na fusion bini. Pomalo bojažljiv Kebrin početak olakšala je publika pevajući sve pesme od početka do kraja nastupa. Kako se koncert bližio kraju sve je bilo bolje. Fanovi su uživali uz pesme sa novog albuma „Kako to misliš mi“, mada se videlo da su im stariji hitovi ipak draži.

Večeras je poslednje veče EXIT festivala na kome se najviše iščekuje nastup benda Guns N Roses koji je juče doputovao u Novi Sad. Kome nova postava Gunsa nije privlačna preoručujemo bendove Wolfmother, Partibrejkers, Žene kese, Little dragon, Dječaci, Zemlja gruva, Buraka som sistema, Citizens!, Eyesburn, Concrete sun, Nadimač,D.R.I…

Foto: Nemanja Đorđević