-

EXIT ’12: G’n’R i Eyesburn na zatvaranju

Wolfmother

Trinaesto izdanje EXIT festivala je završeno. Četiri dana muzike na Petrovaradinu proteklo je u ogromnoj gužvi, najviše zbog Guns N Roses koji su priredili pravi tročasovni šou, netipičan za festivale. No, nisu Eksl Rouz i ekipa bili jedini vredni gledanja. Svoje umeće u Novom Sadu demonstrirali su Partibrejkers, Wolfmother, Buraka Som Sistema, D.R.I., Citizens!, Eyesburn, Little Dragon, Annathema i drugi.

Na glavnoj bini, modifikovanoj prema instrukcijama Gunsa, nakon ŽeneKese, istupio je još jedan domaći bend – čuveni Partibrejkers. „Budite dobri domaćini, kao što ste dobri ljudi“, poručio je Cane, frontmen benda. Žestoka svirka, u njihovom fazonu, okupila je solidan broj ljudi, što i nije tako uobičajno za termin od 20 sati na Exitu. Odsvirali su pesme poput „Zemljotres“, „Lobotomija“, „Put za jug“, a za sam kraj ostavili „Rođen loš“, „Hipnotisana gomila“, „Kreni prema meni“ i „Hoću da znam“. Tokom koncerta došlo je do bezbedenosnog propusta pa je neko uspeo da unese baklju i zapali je u publici.

Sledeći na glavnoj bini festivala bio je bend Wolfmother. Australijski rokeri privuli su veliki broj ljudi. Napravili su odličnu atmosferu koja je bila upotpunjena australijskom zastavom koja se vijorila u publici. Bend zvuči kao mešavina svega i svačega, od Zeppelina do Darknessa, a na repertoaru našli su se i neki rok klasici.

Istovremeno, na fusion bini je svirala hrvatska rep grupa Dječaci. Prostor ispred bine je bio pun i publika ih je pratila sa oduševljenjem. Bend je iskazao razočarenje što zbog satnice ne mogu još svirati. Njihove političko i društveno kritičke pesme bile su odlične da se bend predstavi ovdašnjoj publici.

Švedski Little Dragon bili su prava poslastica na Jelen fusion bini. Predvođeni simpatičnom i malenom Jukimi Nagano odsvirali su pesme sa njihova tri albuma – „Little dragon“, „Machine dreams“ i prošlogodišnjeg „Ritual union“. Već pri startu su odsvirali popularne „Ritual union“ i „Shuffle a dream“, dok su „Twice“ ostavili za sam kraj. Jukimi je sve vreme bila razigrana, a pored pevanja je održavala fin kontakt sa publikom i povremeno svirala metalofon.

Na mainu je bio red za Guns N Roses, zvezde večeri, pa možda i samog festivala, jer je gužva bila najveća do sada. Prvim redovima je bilo nemoguće prići, jer su tvrdokorni fanovi čvrsto držali svoje pozicije. Iako nema originalne postave, sesijski muzičari poput Bamblfuta, Dizija Rida, Ašbe, Stinsona i drugih, obavljaju izvanredan posao. Tri sata perfektno odsvirane muzike ispunili su sva očekivanja. Koliko god uobražen bio Eksl Rouz, i mnogima ova reinkranacija Gunsa bila neprihvatljiva, mora se skinuti kapa za produkcijski odličan šou. Repertoar je obuhvatio pesme „Welcome to the jungle“, „Sweet child o’ mine“, „You Could be mine“, „November rain“, „Don’t cry“, „Patience“, „Paradise city“… pa i obrade „Live and let die“, „Baba O’Riley“, „Another brick in the wall“ i „Knockin on heavens door“. Opširnije o njihovom nastupu pročitajte u posebnom tekstu OVDE.

Za one koji nisu bili zainteresovani za rokere, mogli su da igraju uz sjajan portugalski sastav Buraka som sistema. Mnogi bi rekli da je to bio jedan od najboljih performansa. Ispratio da je dobar deo publike, a svoj energičan nastup upotpunili su pozivom fanova da se popnu na binu i svi zajedno zaigraju. Za njima su sledili Francuzi – Citizens! Jednima su tek poslužlli da se malo odmore posle iscrpljujućeg G’n’R koncerta, dok je drugima njihov sint pop bio zgodan i za igranje.

Exitov esplosive stejdž je udarne termine poslednje večeri rezervisao za Annathemu i D.R.I. koji su intezivnim nastupima opravdali svoju reputaciju. Razdrmali su fanove, prašina se dizala na sve strane, a prostor u samom centru ove bine postaje veliki moš pit u kojem ljudi bez prestanka reaguju na svaki rif.

Fusion binu, koja je i ove godine imala možda najbolji program, za 2012. godinu zatvorili su eksplozivni Eyesburn predvođeni čuvenim Kojotom. Trombon pomešan sa električnom gitarom i u pet ujutru razmrdava sve prisutne, čiji je broj bio pozamašan. Podrazumeva se da je bilo šutki, divljanja, skakanja, igranja i svega što je tipično za svaki nastup benda. Šaljivo ćemo reći da je na bini Eyesburn ovom prilkom bio kompletan, jer je bubnjar Alek već godinama tonac na fusionu. Pesmu „Shine“ bend je izveo pred samo svitanje, a sa numerom „All right“ negde oko pola 6 ujutru zatvorili su 13. izdanje exit festivala, bar što se tiče gitarskih bendova.

Godinama je EXIT festival najveći muzički festival u Srbiji, i među najboljima u Evropi. Exit predstavlja i više od muzike, Novi Sad turistički plane u julu, broj kulturnih manifestacija naglo poraste. Po gradu ima svega i svačega, sve galerije rade, organizuju se prateći koncerti, sajmovi i slično. A i na samoj Tvrđavi uvek ima performansa, ove godine karnevala, frizerskog salona, nevladinih organizacija i drugog. No, muzički program iz godine u godinu slabi, pa je ove godine i posećenost bila značajno manja u odnosu na prethodne godine. Ostaje videti u kom pravcu će Exit nastaviti. Da li će ga ekonomska kriza dokusuriti i još jednom se obistiniti da u ovoj zemlji ništa kvalitetno ne može opstati; ili će, pak, organizacija odoleti i naredne godine dovesti još svetskih zvezda.

Foto: Nemanja Đorđević

Tekst: Miloš Najdanović, Nemanja Đorđević i Tamara Milenković