-

EXIT ’11: Nick Cave za kraj

GrindermanU nedelju uveče završeno je 12. izdanje EXIT festivala u Novom Sadu. Poslednje veče obeležili su koncerti Portisheada, Grindermana (na slici), Laibacha i drugih.

Big Audio Dynamite predvođeni Mikom Džonsom iz grupe The Clash, iako su zvučali sjajno, nastupali su pred svega 100ak ljudi, što su i sami članovi benda prokomentarisali. Istovremeno, na drugom kraju tvđave svirala je niška Kiša Kerozina. Iako pred malobrojnom publikom, EXIT music live binom treštale su pesme sa njihovog debi albuma.

Jedan od najzapaženijih nastupa ne samo završne večeri, već tokom celog festivala imao je Portishead. Odličan, emotivan i psihodeličan nastup. Tokom sat i po vremena, publika je čula izvođenje numera „Machine Gun“, „Glory Box“, „Wandering Star“, „Roads“…OPŠIRNIJE.

Glavna bina je pola sata kasnije pripala Niku Kejvu i Vorenu Elisu koji stoje iza projekta Grinderman. Garažni rok, prvljav zvuk gitara, oštri tekstovi, poigravanje sa mikrofonijom, netipični ritmovi Džima Sklavunosa praćeni isto toliko dobrim bas deonicama Martina Kejsija, razmrdali su publiku do maksimuma. Nik Kejv je bio i više nego na nivou svog zadatka. Kada nije svirao gitaru, uskakao bi u publiku. Tako mu je već posle prve pesme skinut kaiš, a kasnije mu je poklonjen brus halter. „Get it On“, „Heathen Child“, „Evil“, „When My Baby Comes“, „Honey Bee“, „Grinderman“ i druge krasile su nezaboravan rok koncert.

U tri ujutru fusion bina je bla krcata, jer je nastupao slovenački Laibach. Jedan od najpoznatijih svetskih industrial metal bendova zvučao je mračno, baš u svom stilu, našta je publika pozitivno reagovala. Bio je to pravi način da se završi festival, barem što se uživo muzike tiče.

Poslednje veče, male festivalske bine bile su pune. Na Latino stejdžu se non-stop ogralo, na rege bini sedelo se i uživalo. Na silent disku je uvek bilo gužve, pa je trebalo čekati red kako bi se došlo do para slušalica. Jedna od novih atrakcija bio je i „zip line“ za koju se do četiri ujutru čekalo za malu dozu adrenalina.

Fotografije: Nemanja Đorđević

Izveštavanju sa festivala doprineli: Ana Veljković, Aleksandar Nikolić, Branislav Stanković i Nemanja Đorđević

GALERIJA FOTOGRAFIJA SA SVIH FESTIVALSKIH DANA

POSEBNI IZVEŠTAJI:

Emotivni Portishead

Treće veče – „Cosmic girl“ za dvomilionitog postioca

Jamiroquai – Povratak svemirskog kauboja

Drugo veče – prašnjavi Parkway Drive; sjajni Editors

Fenomenalni Urban

Go Back To The Zoo – opuštajući rokenrol

Editors – „Exit, ne čujem vas!“

Prvo veče – od mladih Nišlija do Pulp spektakla

Naučno-fantastični Pulp

Arcade Fire – poslednja reč kanadskog roka

Bad Religion – Punk retrospektiva

KLIPOVI:

Portishead – Roads

Portishead – Glory Box

Jamiroquai – Feels Just Like It Should

Jamiroquai – Deeper Underground

Jamiroquai – Love Foolosophy

Go Back To The Zoo – Beam Me Up

Editors – Papillon

Pulp – Do You Remember The First Time?

Vatromet na otvaranju festivala