-

EXIT ’11: Naučno-fantastični Pulp

PulpPovratnici na rok sceni Pulp, nakon devetodogišnje pauze, priredili su pravi audio-vizuelan šou, blizak naučno-fantastičnim filmovima, a poseban pečat dao je sjajni Džarvis Koker, osoba čije bi ime trebalo da stoji u rečniku kao definicija termina „frontmen“.

Trebalo je više od sat vremena da se namesti kompletna scenografija, što je u startu pokazivalo da se na Petrovaradinu sprema pravi spektakl. Dok se sve montiralo, priređen je tradicionalni vatromet kojim se obeležava otvaranje festivala.

10ak minuta na crnoj zavesi koja je prekrivala binu ispisavao se zeleni tekst, koji je zadirkivao publiku dok ne počne koncert. Ključno pitanje je bilo „Da li se sećate prvog puta?“, kada se znalo šta sledi. Pala je zavesa, neonska svetla ispisala su „PULP“, a Džarvis i ekipa u najveće su svirali „Do you remember the first time?“. „Sećate li se vašeg prvog puta?“, pitao je Džarvis i našalio se: „Naravno da se sećate. Ovo je prvi put“. A potom je pokazao da je naučio i malo srpskog izgovorivši „roze rukavica“ kako bi najavio numeru „Pink glove“. „Vreme je za akustičnu gitaru“, reče Koker i zasvira „Mis-shapes“. Kada nije imao gitaru u ruci, frontmen u odelu non-stop se kretao, skakao i pričao sa publikom. „Jeste li za ples“, sa mukom je na srpskom izjavio pevač i izazvao pravu euforiju hitom „Disco 2000“.

Kako bi najavio „I spy“, Koker je ponovo bio kreativan i sišao u publiku sa malom kamerom i počeo da snima ljuda. Nakon „Babies“, podigao je čašu i nazdravio u ime publike i benda Arcade Fire, a potom su zasvirali „Underwear“. Pevač nije prestao da iznenađuje prisutne, pa je ovoga puta pevao „This is hardcore“ ležeći na zvučnicima. Usledile su „Sunrise“ i „Bar Italia“. Za kraj je ostavljen njihov najveći hit „Common People“ (tokom koje je atmosfera bila neopisiva), a u pomoć pri njenom izvođenju uskočila je Sara Nojfild iz benda Arcade Fire i svojim distorziranim zvukom violine pesmi dala novi šmek.

Ceo nastup pratili su razni vizuelni efekti i scene na 15 malih led ekrana, bilo je i zelenih lasera, blještavih svetla… Čini se kao da se Pulp vratio na scenu samo da bi pokazali svojim sunarodničkim bendovima kako se prave festivalske svirke o kojima će se pričati.

Foto: Nemanja Đorđević

Setlista:
1. Do you remember the first time?
2. Pink glove
3. Mis-shapes
4. Something changed
5. Disco 2000
6. Sorted for E’s and Wizz
7. F.E.E.L.I.N.G.C.A.L.L.E.D.L.O.V.E.
8. I spy
9. Babies
10. Underwear
11. This is harcore
12. Sunrise
13. Bar Italija
14. Common People