-

NaslovnaReportažeEXIT '11: Jamiroquai - Povratak svemirskog kauboja

EXIT ’11: Jamiroquai – Povratak svemirskog kauboja

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

JamiroquaiEXIT festival večeras je dobio dvo-milionitog posetioca, a slavlje je uveličao Džej Kej sa bendom Jamiroquai. „Čestitam na Vimbldonu“, Kejove su reči koje su oduševile domaću publiku, a naljutile strance. Sjajan fank gruv gromovito je odjekivao Petrovaradinom sa hitovima „Cosmic girl“, „Little L“, „Feels Just Like It Should“ i mnogim drugim.

Drugi put u Srbiji (prvi put gostovao 2005. godine u Beogradu), Svemirski kauboj pojavio se na bini sa perjanom kapom i svojim prepoznatljivim igračkim pokretima otvorio koncert naslovnom numerom novog albuma „Rock Dust Light Star“. Keja je pratila bogata instrumentalna sekcija – bas, gitara, bubanj, perkusije, klavijature i duvački odsek; dok je pozadinu bine krasio veliki led ekran na kome su se smenjivali prvenstveno snimci svemira: zvezde, planete, svemirske stanice, spejs-šatlovi…

„Lepo je vratiti se. Čestitam na Vimbldon pobedi“, uzviknuo je prvi čovek Jamiroquai benda. Usledile su publici dobro poznate „Cosmic girl“, „Little L“ i „Canned Heat“. Iako je u početku koncerta zvuk bio slabijeg kvaliteta, tačnije vokal se nejasno čuo, sve je vrlo brzo popravljeno i kada je distorzirani gitarski rif odzvonio i basovi počeli da tresu publiku, počelo je pravo divljanje koje je pratilo pesmu „Feels Just Like It Should“. Bend je na kratko spustio tempo tokom melodično-baladičastog dela „Love Foolosophy“ numere, da bi drugi deo ponovo bio u žustrom fank rok stilu.

Dinamičan rok tempo nije nimalo opao dok je bend svirao „Alright“ i „Deeper Underground“ nakon čega je usledio bis. Zvižducima je bend pozvan nazad na glavnu festivalsku binu kako bi svirku zaokružili hitom „White Knuckle Ride“ koju je na video bimu pratila čuvena trka automobila i helikoptera iz spota za tu pesmu.

Glavna bina je u odnosu na prethodne večeri bila značajnijo punija, i kako se čini, ovo je najposećenije festivalsko veče. Džej Kej se stalno kretao, povremeno hvalio publiku, silazio u foto pit da izbliza vidi fanove i pio red bul. Najvažnije od svega je da je sam koncert bio za pamćenje. Jedna odlična rok, možda čak i hard rok, verzija esid džeza. Sve pesme su dobile nove aranžmane, kako bi koncertni doživljaj bilo bolji…misija je uspela!

Foto: Nemanja Đorđević

Setlista:

1. Rock Dust Light Star

2. Main Vein

3. Cosmic girl

4. High Times

5. Little L

6. Canned Heat

7. You Give Me Something

8. Feels Just Like It Should

9. Love Foolosophy

10. Alright

11. Deeper Underground

-bis-

12. White Knuckle Ride