-

EXIT ’11: Drugo veče – prašnjavi Parkway Drive; sjajni Editors

Parkway DriveNa Petrovaradinu je završeno još jedno festivalsko veče. Obeležili su ga koncerti Editorsa, Damira Urbana, Parkway Drive-a, Underworlda… ali to ne znači da ne treba pomenuti Nežni Dalibor, Go Back To The Zoo, Petrol i druge.

NEŽNI DALIBOR – Poreklom iz Vranja, stacionirani u Beogradu, Nežni Dalibor predstavili su na EXITu svoje viđenje rok muzike. Pojačani Marijom za klavijaturama i predvođeni Ivicom, pored starih pesama adekvatno su predstavili i novi album „Normalan život“.

PETROL – Četiri godine nako poslednjeg nastupa na festivalu, alternativci našli su svoj put nazad, ali ovoga puta na glavnoj bini. Bend je zvučao odlično, ali su je glavna bina isuviše prostrana za njihovu ekserimentalnu muziku koja vrišti za skučenim prostorom nekog mračnog kluba, gde će graditi jednu novu podkulturu.

AMADOU & MARIAM – Slepi par sa Malavija, zasviralu su svoj afro bluz upraćen bogato instrumentalnom sekcijom. Iako, zbog ranog termina, publike još nije bilo u velikom broju, oni koji su bili tu ipak su mogli da uživaju i igraju uz ovu prijatnu muziku.

EDITORS – Bend je imao status zvezdi ove večeri, što su potpuno opravdali sjajnom rok predstavom. Mračna muzika, sa „teškim“ tekstovima, blještavi reflektori, „synth & beat“, Smitov bariton i njegova razigraost po bini oduševili su publiku. Tvrđavom su odjekivali hitovi „An end has a start“, „Munich“, „Smokers outside of the hospital“, „Papillon“…OPŠIRNIJE.

PARKWAY DRIVE – Australijski metalkor sastav Parkway Drive na solidno popunjenom Explosive stage-u „izuo“ je sve prisutne iz martinki, starki i skejterica. Da bend u Srbiji ima jaku fan bazu videlo se ne samo po Parkway Drive uniformi koju je imao pozamašan broj prisutnih, već i po energičnim šutkama, „circle pittovima“ i „stage divinzima“ koji nisu prestajali tokom celog nastupa. Bend je izvodio numere sa svoja tri studijska albuma, između ostalih i „Boneyards“, „Sleepwalker“ i „Romance is dead“. Ubrzo se iznad Explosiva uzdigao ogroman oblak prašine kao znak dobrog koncerta koji je ovoj bini postavio težak izazov za ubuduće. Sva ta prašina nije zbunila fanove do pola glave umotane u marame i majice tako da je sve to ličilo na jedo gerilsko headbangovanje koje je pomeralo unutrašnje organe. Svi su otišli sa nastupa nagluvi, sa ubrazanim radom srca i srećni kao mala deca.

GO BACK TO THE ZOO – Opuštajuća rokenrol svirka holandskog benda privukla je pažnju solidnog broja ljudi na Fusion bini. Karijera lansirana zahvaljujući televizijskoj reklami doprla je do Novog Sada i publika je igrala i pevala uz „Beam me up“, „Hey DJ“, „Electric“…OPŠIRNIJE.

URBAN & 4 – Predvođeni Damirom Urbanom, bend je napunio prostor ispred fusion bine. Publika je znala teksotve svih pesama, uvek je horski pevala, skakala, čak i tražila bis na kraju. Urban je bio odličnog raspoloženja. Umeo je da se našali sa publikom, silazio je ispred publike, pozdravljao se i nazdravljao sa ljudima u prvim redovima i odatle odpeao dve pesme. „Odlučio sam da te volim“, „Nebo“, „Budi moja voda“, „Mjesta za mene“, neke su od pesama koje pevao ovaj hrvatski izvođač…OPŠIRNIJE.

UNDERWORLD – Elektro duo je opravdao status velikana elektro muzike. Dance arena je bila popunjena do poslednjeg mesta, što je i razlog zašto su ostale bine sa elektronskom muzikom bile prazne. Set su, između ostalih, činile pesme „Everything everything“, „Wild fish mega, mega“, „Like a train“ i druge.

Foto: Nemanja Đorđević

Tekst pisali: Miloš Najdanović, Aleksandar Nikolić i Branislav Stanković